NavMenu

Pet obećavajućih evropskih zelenih startapa

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 29.04.2024. 09:11
Komentari
Podeli

(Foto: Rawpixel/shutterstock.com)
Od platformi koje okupljaju male proizvođače, do aplikacija koje tvrde da će uvesti revoluciju u građevinsku industriju - evropski startapi nude mnoštvo rJešenja za aktuelne ekološke probleme.

Predstavljamo vam pet novih kompanija koje doprinose smanjenju otpada, emisija CO2, jednokratne plastike, i na taj način pokazuju da je moguće spojiti zaštitu životne sredine sa profitabilnim rJešenjima.


011h

Osnovan 2020. godine u Barseloni sa namjerom da uvede revoluciju u građevinsku industriju, ovaj startap ne želi da bude obična građevinska kompanija, već, kako kažu, dio rješenja za izgradnju održive budućnosti. Osnivači tvrde da su izgradili model koji omogućava izgradnju ugljenično neutralnih zgrada, koji uz to snižava troškove investitorima.

Proces ima tri dijela. Prvo dizajniraju komponente, zatim sarađuju sa mrežom partnera koji ih snabdijevaju materijalima, proizvode i sklapaju djelove. Treći dio je planiranje, koordinacija i monitoring sa digitalne platforme koju su interno razvili.

Zahvaljujući platformi, proces dizajna je brz, jer ona uklapa djelove, a takođe izračunava vrijeme koje je potrebno za izgradnju, troškove, ugljenični otisak i daje sve informacije potrebne za izvođenje projekta. Na kraju životnog vijeka zgrade, komponente mogu biti ponovo upotrijebljene ili reciklirane.

Osnivači procjenjuju da će CO2 otisak ovako izgrađenih zgrada biti za 70% niži od onih izgrađenih tradicionalno. Budući da je građevinska industrija, kako kažu, vrlo konzervativna i sklona izbjegavanju rizika, napravili su ogledni primjer u stambenom bloku van Barselone kako bi pokazali svoj rad investitorima, arhitektama, kompanijama koje posluju u oblasti nekretnina.


AgroSustain

Švajcarski startap AgroSustain, osnovan 2018. godine, nudi prirodno rješenje koje produžava životni vijek voća, povrća i cvijeća. Alternativa za hemijske pesticide, prirodni i organski premazi koji su jestivi, bez ukusa, mirisa, nevidljivi, produžavaju vijek voća i povrća na policama marketa i do jednog meseca, smanjuju gubitak vode do 70% i otpad u radnjama za do 55%, tvrde osnivači. Startap razvija i biopremaz koji će moći da se koristi posle žetve, a očekuje se da bude sertifikovan u narednih godinu i po dana.


Modern Milkman

Britanski startap baziran u Mančesteru okuplja farmere i nezavisne poljoprivredne proizvođače koji nude svježe namirnice, bez upotrebe jednokratne plastike.

Tri puta nedeljno dostavljaju korisnicima mlijeko i druge proizvode, poput jaja, marmelada, čokolada, kobasica. Sva pića dostavljaju se u višekratnim staklenim flašama koje tim prikuplja, pere i sprema za novu upotrebu, pa se svaka prosječno koristi 25 puta.

Drugi proizvodi poput čaja i kafe dostavljaju se u višekratnim metalnim posudama, a pakovanja koja nisu višekratna su reciklabilna, bez plastike ili kompostabilna. Kako kažu, od 2018. kada su osnovani do sada, sačuvali su više od 98 miliona plastičnih flaša.


TIER Mobility

Ukoliko na putovanjima volite da iznajmite skuter ili bicikl radi lakšeg kretanja po gradu, sledeći put potražite TIER Mobility. Kompanija osnovana 2018. godine u Berlinu, nudi različita rješenja za kretanja u gradovima, od skutera, preko bicikala, do mopeda, kako bi se smanjila upotreba automobila. Kažu da su 2020. godine postali prva mikro kompanija iz oblasti saobraćaja koja je potpuno klimatski neutralna.

Korisnici prvo instaliraju aplikaciju, zatim pronađu na mapi sebi najbliže vozilo, e-bicikl ili e-skuter, skeniraju kod da otključaju vozilo i započinju vožnju. Kada završe, vozilo mogu ostaviti na obilježenim mjestima. Posluju u 260 gradova u 22 zemlje u Evropi i Bliskom istoku. Najbliže nama naći ćete ih u Puli i Rijeci.


Wastefront

Osnovana u Oslu 2019. godine, kompanija Wastefront pretvara neiskorišćene gume u korisne proizvode, uključujući tečne ugljovodonike i čisti ugljenik, koji se mogu ponovo koristiti u procesima poput proizvodnje alternativnih goriva ili proizvodnje gumenih smjesa.

Time rješavaju veliki problem jer kako kažu, procjenjuje se da svake godine širom svijeta 29 miliona tona guma stiže do kraja životnog ciklusa. Prosječnoj gumi potrebno je više od 50 godina da se razloži, a gume koje se odlažu na deponije ispuštaju toksine u tlo i obližnje vodotokove.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

20.05.2024.  |  Građevina

Za dvije škole tenderi vrijedni preko 650.000 EUR

Uprava za kapitalne projekte raspisala je tender za izbor izvođača radova na objektu JU OŠ Janko Bjelica u Crkvicama, na teritoriji opštine Nikšić. Cilj ovog tendera je izabrati kvalifikovanog izvođača koji će izvršiti radove na školskom objektu kako bi obezbijedili što kvalitetnije odvijanje nastavnog procesa i stvorili bolje uslove za obrazovanje djece. Vrijednost radova je 156.000 EUR sa uračunatim PDV-om. Tender je otvoren do 6.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.