NavMenu

Lokalna obilaznica oko Herceg Novog u fazi izrade glavnog projekta, za brzu saobraćajnicu čeka se idejno rješenje

Izvor: rthn.co.me Utorak, 14.05.2024. 14:38
Komentari
Podeli
Brza saobraćajnica Boka (Foto: Monteput)Brza saobraćajnica Boka
U okviru Prostorno-urbanističkog plana opštine Herceg Novi, koji je u završnoj fazi izmjena i dopuna, tretirana je i buduća trasa zaobilaznice od Sutorine, preko Mojdeža, Ratiševine, Sušćepana, Trebesina, Poda, Sasovića do Zelenike.

Monteput je organizovao tender, za izradu idejnog rješenja za dionicu brze saobraćajnice, od Herceg Novog do Budve, prelazak preko Bokokotorskog zaliva. Početak brze saobraćajnice je u zoni Debelog brijega, zatim ide zaleđem Herceg Novog dolazi do Tivta ili Kotora i vezuje se na dionicu, čiji je koridor jedinstven od zone Bratešiča ka Budvi.

Lokalnu zaobilaznicu radiće opština Herceg Novi, dok je država nadležna za brze saobraćajnice, objašnjava za RTHN obrađivač plana, član Savjeta za reviziju Prostornog plana u državnoj komisiji, rukovodilac opštinske komisije za PUP, savjetnik za arhitekturu i urbanizam u Agenciji za izgradnju i razvoj grada, Ranko Kovačević.

- To su dva nivoa. Lokalna saobraćajnica je zapravo lokalna ulica. Ima dvije trake i povezuje zaleđe od Sutorine, Trebesina, Poda, Sasovića do Zelenike. To je prva faza. Druga faza zaobilaznice podrazumijeva da od Zelenike, ide zaleđem rivijere i izlazi na Kamenare. Državna zaobilaznica, u punom značenju te riječi, je na većoj visini, nego što je opštinska - uporedio je Kovačević.

Za brzu saobraćajnicu predviđena je trasa Sutorina - Mojdež - Kameno - Bijela - Verige, gdje je (kako kažu oni što rade prostorni plan države), planiran prelazak sa jedne na drugu stranu Bokokotorskog zaliva.

- Oni nisu definisali da li je to most, tunel ili nešto drugo, što mislim da je trebalo uraditi. Zbog određenog protivljenja, kako oni kažu, organizacije UNESKO, a mislim da taj most smeta domaćima, koji su dali predlog da ta brza saobraćajnica iz Sasovića, preko Kumbora, pređe na Lušticu i da ide preko Zabrđa prema Tivatskoj opštini - smatra Kovačević.

Prednost lokalne saobraćajnice - što će Mojdež, Trebesin, Podi, Sasovići biti međusobno povezani i direktno sa magistralom, (dok bi brzom saobraćajnicom bilo nekoliko rampi za konekciju sa gradom). Zaobilaznica ima više uloga, između ostalog, bi u značajnoj mjeri rasteretila saobraćaj na magistrali:

- Lokalna zaobilaznica je ulica, ima dvije trake. Svako iz svoje kuće može da izađe na tu ulicu. Zaobilaženje jeste jedna od uloga, ali nije konačna. Ona služi da poveže naselja u zaleđu, tako da iz Mojdeža ne mora da se ide na magistralu, pa na kružni tok u Meljinama, potom da se penje na Pode ili iz Zelenike u Sasoviće, čime se povećava saobraćajna gužva na već preopterećenoj magistrali. Zabilaznica će omogućiti da se brže saobraća iz naselja u naselje i da se zaobiđu velike gužve na magistrali, posebno tokom ljetnje sezone - ocijenio je Kovačević.

Brza saobraćajnica će imati četiri trake:

- Prava zaobilaznica je ova državna, koja ima četiri trake i na koju ne možete da se priključite u bilo kojoj tački. Priključak predviđa da bude u zoni graničnog prelaza Debeli brijeg, negdje na Kamenom, u zoni Sasovića i Bijele. Priključenje saobraćajnici će biti omogućeno samo na četiri mjesta. Mi koji radimo lokalni plan preuzimamo rješenje iz državnog plana. U državnom planu, postoji diskusija oko toga šta je bolje, šta nam je potrebno, jer u zaleđu opštine, treba da ide i Jadransko-Jonski auto-put. Pitanje je ako se taj auto-put uradi i na sebe preuzme tranzit, da li će nam trebati brza saobraćajnica. Ja sam do sada bio ubijeđen da neće. Uvažavam i kolege, koji su stava da će nam trebati brza cesta. Neka se da prioritet auto-putu, pa kada se uradi, znaćemo da li će nam trebati brza saobraćajnica - stava je Kovačević.

Podsjećamo, da je urađeno idejno rješenje za prvu fazu lokalne zaobilaznice oko Herceg Novog, što je prezentovano Opštini. Nadležne službe opštine su dale izjašnjenje, a bilo je i korekcija na to rješenje. Za izradu glavnog projekta, rade se geološka istraživanja i geodetska snimanja buduće zaobilaznice oko Herceg Novog.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.06.2024.  |  Finansije

Spajić: Prosječna plata biće 1.000 EUR

Prosječna plata u Crnoj Gori biće hiljadu EUR, saopštio je predsjednik Vlade i lider Pokreta Evropa sad, Milojko Spajić. On je, na konstitutivnoj sjednici podgoričkog PES-a, kazao da mu je svaki euro u državi veliki, prenosi portal RTCG. - Ne dam ga. Budžetska inspekcija biće strah i trepet u državi. Mnoge će ekipe da zaglave zbog nje, ali i zbog poreske inspekcije koje pravimo. Došlo je vrijeme od nule da pravimo neke stvari i to

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.