NavMenu

Evo gdje 0,001% najbogatijih ulaže svoj novac

Izvor: BIZLife Utorak, 23.04.2024. 08:01
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay/Geralt)
Ultra bogati uz sav novac žive drugačije od ostatka svijeta, pa i njihove strategije ulaganja izgledaju znatno drugačije od portfelja prosječnog investitora.

- Iako ne postoji zvaničan prag za ulazak u klub 0,001% najbogatijih, centimilioneri ili pojedinci sa ukupnom neto vrijednošću od preko 100 mil USD dovoljno su bogati da bi bili dio ovog kluba - smatra Kevin Teng, izvršni direktor VRISE Wealth Management Singapura, preduzeća za upravljanje bogatstvom za ultra bogate pojedince sa visokom neto vrijednošću.

Globalno, populacija centimilionera iznosi oko 28.420 pojedinaca i uglavnom su koncentrisani u Njujorku, oblasti zaliva, Los Anđelesu, Londonu i Pekingu, pokazuju podaci VRISE-a, piše CNBC.

- Ovi gradovi imaju snažnu finansijsku infrastrukturu, živahne preduzetničke ekosisteme i unosna tržišta nekretnina, što ih čini atraktivnim destinacijama za ultra bogate - rekao je Teng za CNBC.

A ova demografija koja "epitomizira ekstremno bogatstvo" je selektivna kada su u pitanju investicije, rekao je Teng.

- Oni danas ne ulažu u bogaćenje, brze stvari, nelikvidne stvari. Na primjer, to znači da oni zapravo ne rade sa akcijama kojima se javno trguje - rekao je Salvatore Bušemi, izvršni direktor Dandrev Partners, privatne porodične investicione kancelarije.

- Oni zapravo čak i ne ulažu u kriptovalute, vjerovali ili ne - rekao je Bušemi za CNBC. Ono što traže je da sačuvaju svoje naslijeđe i svoje bogatstvo.


Nekretnine

Kao rezultat toga, portfelji centimilionera često sadrže "veoma jake, stabilne nekretnine", rekao je Bušemi. Ovi bogati pojedinci gravitiraju prema nekretninama klase A ili imovini investicionog nivoa koja je obično izgrađena u posljednjih 15 godina. Osnivač i predsjednik Tiger 21, mreže preduzetnika i investitora sa izuzetno visokim neto vrijednostima, rekao je za CNBC da investicije u nekretnine obično predstavljaju 27% portfelja ovih pojedinaca.


Porodične kancelarije

Pojedinci sa takvim bogatstvom uglavnom imaju novac kojim upravljaju porodične kancelarije, koje se bave svim poslovima, uključujući i njihovim nasljedstvom, računima za domaćinstvo, kreditnim karticama, neposrednim porodičnim troškovima, itd, rekao je Endrju Amoils, analitičar globalne obavještajne kompanije za bogatstvo Nev World Wealth.

- Ove porodične kancelarije često imaju fondacije za dobrotvorne organizacije i ogranke rizičnog kapitala koji ulažu u startape sa visokim rastom - rekao je Amoils.


Broj porodičnih kancelarija u svijetu se utrostručio od 2019. godine, premašivši 4.500 prošle godine sa procijenjenom ukupnom imovinom od 6 biliona dolara.


Alternativne investicije

Pojedinci ultra visoke neto vrijednosti takođe istražuju potencijalnu kupovinu udjela u profesionalnim sportskim timovima, rekao je Bušemi.

- Veoma mala grupa ima mogućnost da uđe u klubove i za to je potrebno mnogo više od novca - rekao je on.

Ekskluzivnost je glavna privlačnost, jer ovi bogati pojedinci žele da se druže sa ljudima sličnog statusa, objasnio je Bušemi. Posjedovanje udjela u sportskom timu je način da ti pojedinci legitimišu svoj status, rekao je on, "daju vam vitešku titulu u Sjedinjenim Državama kada kupite NFL tim", rekao je.

Teng iz VRISE-a je takođe primjetio da 0,001% pojedinaca obraća više pažnje na fiksni prihod, privatne kredite i alternativne investicije. On je rekao da privatni krediti dobijaju na snazi jer investitori traže izvore prinosa van konvencionalnih tržišta.

- Ovaj trend odražava rastući apetit za netradicionalnom imovinom koja nudi jedinstvene profile rizika i prinosa - rekao je Teng, napominjući da alternativne investicije uključuju rizični kapital, privatni kapital i realnu imovinu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.06.2024.  |  Finansije

Spajić: Prosječna plata biće 1.000 EUR

Prosječna plata u Crnoj Gori biće hiljadu EUR, saopštio je predsjednik Vlade i lider Pokreta Evropa sad, Milojko Spajić. On je, na konstitutivnoj sjednici podgoričkog PES-a, kazao da mu je svaki euro u državi veliki, prenosi portal RTCG. - Ne dam ga. Budžetska inspekcija biće strah i trepet u državi. Mnoge će ekipe da zaglave zbog nje, ali i zbog poreske inspekcije koje pravimo. Došlo je vrijeme od nule da pravimo neke stvari i to

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.