NavMenu

Redžić: Prenosna mreža stabilna i spremna za turističku sezonu

Izvor: Mina Utorak, 21.05.2024. 15:18
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: west cowboy/shutterstock.com)Ilustracija
Prenosna mreža u Crnoj Gori je stabilna i sprema za ljetnju turističku sezonu, poručio je direktor Nacionalnog dispečerskog centra, Ranko Redžić. On je kazao da je Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES), obavio sve planirane remonte prenosnih objekata, koje inače i planiraju u proljeće, kako bi bili spremni za ljetnju sezonu.

- Prenosna mreža je u vrlo dobrom stanju. Očekujemo, kao i prethodnih godina, sigurno i stabilno napajanje, bez prekida - rekao je Redžić agenciji MINA.

On je istakao da je osnovna odgovornost CGES-a sigurno snabdjevanje korisnika u Crnoj Gori, navodeći da je u posljednjih deset godina kompanija investirala oko 200 mil EUR u sistem i razvila više važnih projekata.

- Među njima se ističe podmorska interkonekcija prema Italiji, koja se sastoji od trafostanice Lastva i dalekovoda "Lastva-Pljevlja", kao i rekonstrukcija više dalekovoda i trafostanica i izgradnja više novih trafostanica - istakao je Redžić.

On je dodao i da je ugrađen i novi SCADA sistem, kao i da je zamijenjen sistem zaštite i upravljanja u svim objektima.

Redžić je naglasio da je sve to značajno doprinijelo kvalitetu rada elektroprenosnog sistema i sigurnosti napajanja korisnika.

- U narednih pet godina očekuje se investiranje još oko 200 mil EUR u prenosni sistem, prvenstveno u cilju priključenja obnovljivih izvora električne energije, odnosno zelene tranzicije - najavjuje Redžić.

On je, govoreći o prekidima u snabdijevanju potrošača, kazao da su 2019. godine zabilježena 174 prekida, dok je prošle godine evidentiran 41, i to mahom usljed vremenskih nepogoda.

Redžić je naveo da je 2019. godine bilo 2.636 megavat sati neisporučene energije, a prošle godine svega 304.

- Ti podaci ukazuju na višestruko smanjenje neisporučene energije, odnosno značajno povećanje kvaliteta pružanja usluge - ukazao je Redžić.

Kako je kazao, u Crnoj Gori je 2019. godine prosječno svaki potrošač bio sedam sati bez napanja električnom energijom na godišnjem nivou zbog prekida u prenosnom sistemu, a prošle godine 50 minuta za 12 mjeseci.

Upitan kakav je uticaj podmorske interkonekcije sa Italijom na finansijsko stanje u kompaniji, Redžić je odgovorio da je projekat povezivanja sa Italijom više nego uspješan i podsjetio da je on već u pogonu od decembra 2019. godine, a da je trafostanica Lastva puštena u rad još prije toga.

On je istakao da je za skoro četiri godine CGES od tog projekta prihodovao 45 mil EUR.

- HVDC Monita je doprinio povećanju prihoda na aukcijama za prenosne kapacitete na ostalim granicama za 30 mil EUR. Tako da su ukupni efekti od HVDC-a u prethodne četiri godine oko 75 miliona, što je više nego dobar podatak koji zaslužuje da bude istaknut - nagasio je Redžić.

Kako je kazao, taj prihod se u CGES-u tretira kao vanredni.

To, kako je dodao, znači da se za taj iznos umanjuje suma koju građani plaćaju za troškove elektroprenosnog sistema.

- I da, bez obzira na veliki iznos investicija koje imamo u naš sistem, neće doći do povećanja cijene prenosa električne energije za građane, već očekujemo da eventualno u narednom periodu dođe i do smanjenja - poručio je Redžić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

13.06.2024.  |  Građevina

Usvojene izmjene PUP-a Nikšić - Stvoreni uslovi za dolazak kompanija Lidl i BIG Fashion, projekat Sunčani grad

Vlada crne Gore usvojila je na današnjoj sjednici izmjene i dopune Prostornog urbanističkog plana za opštinu Nikšić, saopštio je ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janko Odović. To će, kako je istakao, omogućiti dolazak investitora kao što su BIG Fashion, Lidl, ali i realizacija projekta Sunčani grad, te formitanje industrijske zone Željezare Nikšić. - Ovim dokumentom stiču se uslovi za dalji razvoj

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.