NavMenu

Novi tender Monteputa - Traži se idejno rješenje brze saobraćajnice Danilovgrad-Nikšić

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 20.05.2024. 10:36
Komentari
Podeli
(Foto: Monteput)
Monteput je raspisao javni poziv za izradu idejnog rješenja brze saobraćajnice Danilovgrad - Nikšić, dužine ~ 31 km.

Tender je otvoren do 17. juna do 10 sati, a vrijednost je 124.000 EUR.

Kako je navedeno, osnovni cilj ovog poziva je razvijanje tehničke dokumentacije s fokusom na istraživanje i definisanje optimalnog koridora trase brze saobraćajnice Danilovgrad - Nikšić.

- Izradom idejnog rješenja želi se precizirati optimalna trasa, čime se stvara osnova za dalje faze projektne dokumentacije i buduću izgradnju ove važne saobraćajnice - pojašnjeno je.

U pozivu se navodi da će naglasak biti stavljen na analizu optimalne trase, uključujući projektovanje mostova, tunela i drugih ključnih infrastrukturnih objekata. Proces projektovanja zahtijeva multidisciplinarni pristup koji obuhvata tehničke, ekonomske, prostorne i ekološke aspekte, uz poštovanje važećih propisa i standarda.

- Posebna pažnja biće posvećena zaštiti životne sredine i održivom razvoju. U izradi idejnog rješenja, projektant je dužan primijeniti TEM standarde i preporučenu praksu kao osnovne smjernice za projektovanje saobraćajnice. Revizija tehničke dokumentacije biće sprovedena kako bi se osigurala usklađenost sa zakonskim i tehničkim zahtjevima - naveli su iz Monteputa.

Ova brza saobraćajnica ima za cilj da obezbijedi kvalitetnu saobraćajnu vezu između Danilovgrada i Nikšića, a u konačnom poboljša saobraćajnu povezanost Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

- Pored toga, nova saobraćajnica će omogućiti bolje povezivanje sa auto-putem Bar-Boljare i Jadransko-Jonskim autoputem, čime će se unaprijediti regionalna povezanost i ekonomski razvoj - zaključuju iz Monteputa .

Detalje tendera pogledajte OVDJE.

Podjsetimo, Monteput je od početka godine raspisao više javnih poziva kojima se traži izrada idejnih rješenja budućih autoputeva i brzih saobraćajnica u Crnoj Gori.

Tako je krajem prošle godine objavljen tender za idejno rješenje za ukrštanje auto-puta Bar - Boljare sa Jadransko-jonskim auto-putem i brzom saobraćajnicom u zoni Paštrovačke gore. Na ovom tenderu pobijedio je konzorcijum kompanija DB Inženjering iz Beograda, MHM-Projekt iz Novog Sada i podugovarač Geoprojekt iz Podgorice.

U januaru je objavljen poziv za auto-put Bar-Boljare, dionice Andrijevica-Berane-Boljare, na kojem je ponuda konzorcijuma Monte-Tim ocijenjena je kao najpovoljnija. Ovaj konzorcijum čine firme Saobraćajni institut CIP iz Beograda, podgorička firma za zaštitu na radu, zaštitu od požara i zaštitu životne sredine Sigurnost, Geo Max Group iz Podgorice, Geoprojekt Podgorica, Lavian inženjering i kompanija DB Inženjering iz Beograda. Oni su za ovaj posao ponudili cijenu od 4.865.748 EUR.

Ubrzo potom raspisan je i tender za brzu saobraćajnicu koja treba da spoji Budvu i Herceg Novi. Ovaj poziv je poništen, nakon čega je u objavljen novi tender.

Monteput je u februaru objavio i poziv za izradu idejnog rješenja prve dionice autoputa Andrijevica - Peć, koji je poništen jer su sve ponude ocijenjena kao neodgovarajuće. Početkom marta raspisan i tender za idejno rješenje brze saobraćajnice Crnča-Pljevlja-Goražde.

Takođe, krajem aprila Evropska banka za obnovu i razvoj raspisala je pretkvalifikacioni tender za izgradnju dionice auto-puta od Mateševa do Andrijevice. Kako je nedavno objavljeno iz Monteputa, za izgradnju ove dionice interesovanje su pokazale renomirane svjetske kompanije. To su Strabag AG, PCCC, Dogus, Cengiz, Azvirt, SDHS, GIM, CCCC, Baybnet Group.

Takođe, predsjednik Vlade Milojko Spajić nedavno je najavio da će u avgustu biti raspisan tender za idejni projekat za auto-put Bar-Sukobin, dok se sama realizacija može očekivati naredne godine.


Mapu planiranihi brzih saobraćajnica i auto-puteva u Crnoj Gori i regionu možete pogledati OVDJE.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

12.06.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Pljevlja će dobiti moderan bolnički kompleks na preko 26.000 kvadrata - Raspisan tender za projektovanje i gradnju vrijedan blizu 40 mil EUR

Pljevlja bi u naredne tri godine mogla da dobiju moderan bolnički objekat koji će se prostirati na preko od 26.000 m2. Naime, Uprava za kapitalne projekte raspisala je tender za projektovanje i izgradnju novog objekta Opšte bolnice u ovom gradu. Vrijednost radova je 32 mil EUR bez, odnosno 38,72 miliona sa PDV-om. U glavnom objektu biće smješteno 16 funkcionalnih cjelina i 140 bolničkih kreveta u cilju postizanja maksimalne funkcionalnosti

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.