NavMenu

Raspisan međunarodni konkurs za idejno rješenje bazne stanice za potrebe ski centra Hajla i Štedim

Izvor: eKapija Subota, 18.05.2024. 09:02
Komentari
Podeli
(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma)
Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine raspisalo je međunarodni konkurs za idejno arhitektonsko rješenje bazne stanice za potrebe ski centra Hajla i Štedim.

Konkursni zadatak pripremljen je u saradnji sa Ministarstvom turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera kao i članovima žirija.

- Od konkursnih radova se očekuje da, sagledavajući zatečene ambijentalne vrijednosti uže i šire lokacije, ponude rješenja koja će karakterisati jedinstvenost u arhitektonskom oblikovanju te optimalno funkcionalno rješenje planiranih programskih sadržaja. Očekuje se inovativan pristup kod prostornih i arhitektonsko-oblikovnih rješenja kao i kod upotrebe materijala, a sve u skladu sa namjenom objekta - piše u pozivu.

Rok za predaju radova je četvrtak, 15. avgust do 13 sati. Rezultati će biti objavljeni do 20. septembra.

Svi učesnici mogu postaviti pitanja u vezi sa konkursom do 7. juna, nakon čega će sva pristigla pitanja i odgovori biti objavljeni na internet stranici www.arhitecturalcompetitions.me do 21. juna 2024. godine. Pitanja se šalju na adresu

Nakon donošenja odluke žirija, rezultati će biti objavljeni na zvaničnoj internet stranici konkursa.

Nagradni fond je 22.500 EUR, od čega je 13.500 EUR opredijeljeno za prvu, 5.500 za drugu, 2.500 za treću nagradu, a 1.000 EUR namijenjeno je za jedan otkup.

Pravo učešća imaju sva pravna i fizička lica iz Crne Gore ili inostranstva, koja ispunjavaju uslove definisane konkursom.

- Cilj konkursa je da se dobije funkcionalno i prepoznatljivo idejno arhitektonsko rješenje koje će, prije svega, zadovoljiti propisane uslove i postići maksimalno usaglašavanje svih aspekata preciziranih konkursnim zadatkom, pri čemu je od ključnog značaja ostvarivanje direktne i najracionalnije veze između bazne stanice i postojećeg platoa polazne stanice žičare. Idejno rješenje će poslužiti kao osnov za izradu tehničke dokumentacije za izgradnju bazne stanice - navedeno je.

Konkursno rješenje treba da omogući kvalitetnu i adekvatnu vezu između svih funkcionalnih cjelina. Sve potrebne prostore i opremu je potrebno dimenzionisati u skladu sa važećim normativima i standardima. Potrebno je zadovoljiti kriterijume u pogledu organizacije prostora, vodeći računa o doživljaju i estetici objekta kao i o proporcijama u odnosu na zatečeno okruženje.

Kako je naznačeno u pozivu, lokacija obuhvata dvije zone. Zona A podrazumijeva lokaciju za izgradnju bazne stanice i njena ukupna površina iznosi 9.530 m2. Zona B je kontaktna zona za ostvarivanje veze između bazne stanice i polazne stanice izvedene žičare. Ukupna površina kontaktne zone, koju čini urbanistička parcela na kojoj se nalazi polazna stanica izvedene žičare, je površine 20.663 m2. Ova urbanistička parcela je predviđena isključivo za ostvarivanje direktne veze bazne stanice i polazne stanice izvedene žičare i na njoj se ne mogu planirati bilo koji drugi sadržaji.

U projektnom zadatku navadeno je da objekat bazne stanice mora biti pozicioniran unutar građevinskih linija u Zoni A. Maksimalna površina podzemne etaže je 2.859 kvadrata, maksimalna površina pod objektom je 1.906 m2, dok je
maksimalna bruto građevinska površina objekta 2.500 m2.

Objekat može da ima maksimalno tri nadzemne etaže: suteren, prizemlje i sprat (Su+P+1) uz mogućnost organizovanja podzemne etaže. Broj podzemnih etaža nije ograničen, a ukoliko se koriste za garažu i tehničke prostorije, one ne ulaze u obračun BRGP.

U dokumentu stoji da je potrebno je obezbijediti minimum 200 parking mjesta. Kada je riječ o parkiranju, potrebno je razmotriti više mogućnosti obezbjeđivanja parking prostora. U okviru konkursne lokacije se može planirati jedan ili više objekata, uz poštovanje zadatih parametara. Potrebno je ostvariti minimum 30% zelenih površina u okviru konkursne lokacije.

Objekat će imati ugostiteljsku zonu u okviru koje je potrebno projektovati restoran u skladu sa kapacitetima skijališta, sa više ulaznih partija za restoranski prostor. Uz kafe bar i restoran potrebno je projektovati kuhinju koja će u potpunosti ispratiti proces pripreme hrane, a u skladu sa kapacitetom restorana. Uz kafe bar i restoran potrebno je projektovati terasu koja može biti djelimično natkrivena. Obavezno je predvidjeti sanitarni blok za goste restorana i zaposlene.

Zonu za skijaše čine info centar sa prodajnim mjestima za ski pasove i skijašnica. Poželjno je da skijašnica bude povezana sa administracijom. Prilikom projektovanja zone za skijaše voditi računa o poziciji ulaza u smislu pristupačnosti i vizurama ka kompletnom ski centru. U ovoj zoni je obavezno planirati sanitarni blok za skijaše.

Potrebno je predvdjeti i prostorije za administraciju, ambulantu sa kancelarijama za medicinko osoblje, te prostor za gorsku službu. Predviđena je i zona za specijalizovana vozila - mjesta za tabače i za motorne sanke. Za jedno garažno mjesto za tabače projektovati i kanal za popravku. Predvidjeti 4 garažna mjesta za specijalizovana vozila sa zasebnim ulazima i minimalnom svijetlom dimenzijom ulaznih vrata 600/400cm.

Uz sve navedene sadržaje potrebno je projektovati i sve prateće prostore: magacin, radionicu kotalrnicu i ostale tehničke prostorije neophodne za funkcionisanje bazne stanice.
Lokacija:
Google Maps
Komentari
Vaš komentar

Top priče

12.06.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Pljevlja će dobiti moderan bolnički kompleks na preko 26.000 kvadrata - Raspisan tender za projektovanje i gradnju vrijedan blizu 40 mil EUR

Pljevlja bi u naredne tri godine mogla da dobiju moderan bolnički objekat koji će se prostirati na preko od 26.000 m2. Naime, Uprava za kapitalne projekte raspisala je tender za projektovanje i izgradnju novog objekta Opšte bolnice u ovom gradu. Vrijednost radova je 32 mil EUR bez, odnosno 38,72 miliona sa PDV-om. U glavnom objektu biće smješteno 16 funkcionalnih cjelina i 140 bolničkih kreveta u cilju postizanja maksimalne funkcionalnosti

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.