NavMenu

Članice BRIKS-a očekuju kolaps međunarodnog monetarnog sistema - Spremne da ponude zamjenu za dolar

Izvor: RT Balkan Petak, 10.05.2024. 10:02
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Brett_Hondow)Ilustracija
Mnoge zemlje BRIKS-a poslednjih godina aktivno promovišu dedolarizaciju i upotrebu nacionalnih valuta. Krajem februara, ruski predsjednik Vladimir Putin kritikovao je oslanjanje Zapada na dolarski finansijski sistem i njegovu zloupotrebu za vršenje pritiska na druge zemlje.

Izvršni direktor ruske filijale Međunarodnog monetarnog fonda Aleksej Možin je za Sputnjik izjavio da bi zemlje BRIKS-a mogle da obezbijede alternativu američkom dolaru ako dođe do kolapsa međunarodnog monetarnog sistema.

On je ukazao da se mnogo piše o nedostacima sadašnjeg sistema i da mnoge publikacije pominju BRIKS u kontekstu da ovo udruženje može da ponudi alternativu. Možin ukazuje da bi zemlje BRIKS-a mogle da stvore obračunsku jedinicu koja bi bila izgrađena na korpi valuta pet zemalja članica grupe, uključujući brazilski real, rusku rublju, indijsku rupiju, kineski juan i južnoafrički rand.

- O ovom predlogu se raspravlja. U slučaju kolapsa američkog dolara i međunarodnog monetarnog sistema, postojaće potreba da se ova obračunska jedinica pretvori u pravu valutu podržanu robom - rekao je Možin.

On je dodao da postoji mogućnost da dođe do kolapsa međunarodnog monetarnog sistema. Možin je primijetio da se postojeći sistem oslanja na povjerenje da je imovina u dolarima sigurna.

- Međutim, centralne banke i građani već kupuju zlato - i druge plemenite metale - kao rezultat rastućeg nepovjerenja u sigurnost dolarske imovine. Kada se povjerenje izgubi, u globalnoj ekonomiji će nastati haos - smatra Možin.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.05.2024.  |  Građevina

Traži se projektant idejnog rješenja brze saobraćajnice za dionicu od Danilovgrada do Nikšića

Preduzeće Monteput raspisalo je tender za izradu idejnog rješenja brze saobraćajnice Danilovgrad - Nikšić, dužine oko 31 km. Kako je navedeno u pozivu, osnovni cilj je razvijanje tehničke dokumentacije s fokusom na istraživanje i definisanje optimalnog koridora trase brze saobraćajnice Danilovgrad – Nikšić. - Izradom idejnog rješenja želi se precizirati optimalna trasa, čime se stvara osnova za dalje faze projektne dokumentacije

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.