NavMenu

Fon der Lajen: Trebaće vremena za vraćanje inflacije na 2% u evrozoni

Izvor: Beta Srijeda, 13.09.2023. 11:53
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Guillaume Perigois/Unsplash)Ilustracija
Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da će "biti potrebno vrijeme" da se vrati na ciljanu inflaciju od 2% u zemljama evrozone, navodeći da uporna visoka ifnlacija predstavlja "veliki ekonomski izazov" za kontinent.

- Kristin Lagard i Evropska centralna banka rade neumorno da zaustave inflaciju - rekla je u govoru o stanju EU u Evropskom parlamentu.

Ona je govorila uoči očekivane odluke Evropske centralne banke o tome da li će ponovo podići kamatne stope ili ih zadržati na istom nivou.

Prosječna godišnja inflacija u 20 zemalja evrozone iznosila je 5,3% u avgustu pošto je dostigla 10,6% u oktobru 2022. godine.

Međutim porast potrošačkih cijena i dalje je znatno iznad srednjoročnog cilja od oko 2%o koji je odredila ECB. I vraćanje na taj cilj izgleda da će biti spor i težak.

Evropska komisija objavila je juče da očekuje da će godišnja stopa inflacije u 2024. godini biti i 2,9%.

Fon der Lajen je pozdravila smanjenje cijena u Evropi sa najviših nivoa postignutih prošle godine. Cijena je pala sa 300 EUR po megavat času prije godinu dana na oko 35 EUR danas, rekla je Fon der Lajen ocjenjujući da je to uspjeh evropske politike zajedničke kupovine, smanjenja tražnje i podrške obnovljivim izvorima energije.

- Mnogi su mislili da nećemo imati dovoljno energije da prebrodimo zimu, ali smo to uspjeli - rekla je fon der Lajen i optužila ruskog predsjednika Vladimira Putina da je "namjerno upotrebio gas kao oružje".

- Ostali smo ujedinjeni, ujedinili smo našu tražnju i našu kupovinu energije. Istovremeno suprotno 1970-im, iskoristili smo krizu da u velikoj mjeri investiramo u obnovljivu energiju i ubrzamo čistu tranziciju - rekla je ona.

Rekla je da su iskoristili "kritičnu masu Evrope" da bi se smanjile cijene i obezbijedilo snabdijevanje.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Sezona već počela, neki hoteli popunjeni i do 80%

Turistička sezona u Crnoj Gori uveliko je počela, a neki hoteli popunjeni su i do 80%, saopštila je vršiteljka dužnosti generalne direktorice Direktorata za razvoj turizma, Svetlana Šljivančanin. Ona je, gostujući u emisiji Link na Radiju Crne Gore, kazala da u Crnoj Gori ima gostiju i da je buking hotela odličan. - Agencije su već zaključile ugovore sa stranim agencijama, pa su turistički aranžmani uveliko počeli - navela je

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.