NavMenu

Nastoji li Kina da umanji zavisnost od zapadnih tržišta

Izvor: RTS Četvrtak, 28.03.2024. 13:24
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay / Marcel_Elia)
Trendovi u spoljnoj razmeni Narodne Republike Kine sugerišu da ta zemlja nastoji da poveća trgovinu sa zemljama članicama ASEAN-a, BRIKS-a i inicijative "Pojas i put" - kako bi umanjila zavisnost od ekonomske razmjene sa EU i SAD.

Evropska unija i Sjedinjene Američke Države dugo vremena su bili najveći spoljnotrgovački partneri Kine.

Međutim, od 2020. godine, zapadni blok su sa mjesta najvećeg spoljnotrgovinskog partnera Kine svrgle članice Udruženja zemalja jugoistočne Azije (ASEAN).

Primjera radi, Kina je sa njima u 2022. ostvarila trgovinsku razmjenu od 975 milijardi dolara, u poređenju sa 847 milijardi dolara sa EU, odnosno, 759 milijardi sa SAD.

Takođe, Peking trenutno radi na potpisivanju deset ugovora o slobodnoj trgovini sa zemljama članicama inicijative
"Pojas i put" i već posjeduje takav sporazum, što u bilateralnoj, a što u multilateralnoj formi sa 29 država, s kojima je u minuloj godini ostvario razmjenu od oko 1,3 biliona (1.300 milijardi) dolara, što je skoro 40% kineske spoljne trgovine.

Zato stručnjaci koji se specijalizuju za makroekonomsku politiku Kine tvrde da je izvjesno da ona, suočena sa sve više pritisaka u formi carina i različitih sankcija za njena preduzeća od strane Zapada, pokušava da umanji svoje oslanjanje na tržišta SAD i EU kroz stimulaciju ekonomske razmjene sa zemljama u razvoju.

Za to koristi više mehanizama, kao što su organizacija BRIKS, inicijativa "Pojas i Put", te ugovori o slobodnoj trgovini(FTA).


Kina vidi dalje od SAD i EU

Upravo je multilateralni ugovor o slobodnoj trgovini sa četrnaest država azijsko-pacifičkog regiona, poznat pod nazivom "Regionalno obuhvatno ekonomsko partnerstvo"(RCEP), koji obuhvata i deset članica ASEAN-a, jedan od faktora koji je u značajnoj mjeri doprinio povećanju obima razmjene s njima.

Taj sporazum o međusobnoj liberalizaciji trgovine koji predvodi Narodna Republika Kina potpisali su i tradicionalni vojnopolitički saveznici Vašingtona – Japan, Republika Koreja, Australija i Novi Zeland.

Ako se sabere trgovinska razmena Kine sa svim tim državama dolazi se do impresivne cifre od 1,77 milijardi dolara.

Inače, ukupna ekonomska razmena Pekinga sa svih 154 članica inicijative "Pojas i put", koja uglavnom okuplja zemlje Azije, istočne Evrope, Latinske Amerike i Afrike (i u koju nisu uključene države poput SAD, Velike Britanije, Francuske, Kanade, Japana ili Australije) iznosi 2,74 biliona dolara.

U sklopu organizacije "BRIKS" naročito je skočila trgovina sa Rusijom, koja praznine nastale povlačenjem kompanija sa Zapada i njemu bliskih država poput Japana i Južne Koreje popunjava uvozom kineske robe poput vozila i elektronike.

Razmjena između Pekinga i Moskve prošle godine je dostigla čitavih 240 mlrd USD.

Interesantno je da je Kina u 2023. godini izvezla robu u vrednosti od čak 3,34 mlrd USD (oko 800 milijardi više nego u 2019. pred pandemiju), i da je na nju otpalo 13,8% svog izvoza u svijetu.

Ona ostaje najveći svjetski izvoznik uprkos nizu ograničenja i zabrana koji dolaze sa Zapada, kao koje se odnose na uvoz njene 5G mreže, solarnih panela ili lidar tehnologije, ili na isporuke najsavremenijih čipova i mašina i materijala za proizvodnju istih kineskim kompanijama.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina

Kako je poslovalo 15 najvećih građevinskih kompanija u Crnoj Gori - Prihodi padali, Bemax i dalje lider

Najvećih 15 kompanija iz oblasti građevinarstva ostvarilo je tokom 2023. godine manje ukupne prihode i manju ukupnu dobit nego u 2022, a te kompanije su smanjile i broj radnika. Tako su za 15 najvećih kompanija ukupni prihodi bili 414 mil EUR u 2023. godini, ili 16,9% manje nego godinu ranije, kada je istih 15 kompanija imalo ukupne prihode od 484,49 mil EUR. Kako pokazuje analiza portala Bankar, pao im je i neto rezultat, sa 39,1 mil EUR iz

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.