NavMenu

Bečko postrojenje za tretman otpadnih voda radi po uzoru na prirodu i samo sebe snabdijeva zelenom energijom - U Dunav se ispušta čista voda

Izvor: eKapija Utorak, 30.04.2024. 12:04
Komentari
Podeli
Postrojenje za preradu otpadnih voda u Beču (Foto: Ivana Žikić)Postrojenje za preradu otpadnih voda u Beču
U bečko postrojenje za preradu otpadnih voda oko 6.000 litara stigne svake sekunde, a nakon 20 sati, u Dunav se ispušta čista voda. Ovo postrojenje, najveće u Austriji i među pet najvećih u Evropskoj uniji, godišnje preradi oko 200 miliona kubnih metara otpadnih voda.

Fabrika pokriva površinu od 490.000 m2, što je površina veća od Vatikana, a njome upravlja ebswien, bečka kompanija u gradskom vlasništvu.

- Nakon mehaničkog čišćenja otpadnih voda, prečišćavanje se odvija po uzoru na prirodu. Naime, u dvije faze biološkog tretmana uklanjaju se zagađivači kao što su ugljenik, azot i fosfor - rekao je Karl Wögerer iz kompanije ebswien.


Sami sebe snabdijevaju čistom energijom

Za preradu tolike količine vode, neophodna je i velika količina energije. Fabrika godišnje troši 60 Gwh, što je ekvivalent potrošnji 25.000 bečkih domaćinstava.

- Prije 15 godina pokrenut je proces transformacije sa ciljem da fabrika snabdijeva sama sebe čistom energijom. Od 2020. godine ebswien proizvodi više zelene energije iz otpadnog gasa koji se generiše u šest velikih digestora, nego što joj je potrebno za rad - navodi Wögerer.


(Foto: Ivana Žikić)
Otpadne vode i kao resurs za medicinske podatke

S početkom pandemije korona virusa podaci bečke fabrike za preradu otpadnih voda bili su korisni donosiocima odluka i kao medicinski resurs. Naime, ubrzo nakon proglašenja pandemije, prokrenut je projekat CSI Wastewater kojim su se podaci o procentu zaraženih virusom iz otpanih voda pokazalil kao značajni u ranoj detekciji prisustva virusa među stanovništvom.

Podaci ove kompanije, dobijeni iz otpadnih voda, stizali su pre zvaničnog broja prijavljenih slučajeva u zdravstvenim ustanovama, što je u tim okolnostima bilo značajno.

Tekst je nastao u okviru projekta "Puls Evrope" koji finansira Evropska unija u Srbiji.

I. Žikić
Lokacija:
Google Maps
Komentari
Vaš komentar

Top priče

20.05.2024.  |  Građevina

Za dvije škole tenderi vrijedni preko 650.000 EUR

Uprava za kapitalne projekte raspisala je tender za izbor izvođača radova na objektu JU OŠ Janko Bjelica u Crkvicama, na teritoriji opštine Nikšić. Cilj ovog tendera je izabrati kvalifikovanog izvođača koji će izvršiti radove na školskom objektu kako bi obezbijedili što kvalitetnije odvijanje nastavnog procesa i stvorili bolje uslove za obrazovanje djece. Vrijednost radova je 156.000 EUR sa uračunatim PDV-om. Tender je otvoren do 6.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.