NavMenu

Studenti Arhitekotnskog fakulteta projektovali vrt za Međunarodnu hortikulturnu izložbu u Francuskoj (FOTO)

Izvor: eKapija Petak, 10.05.2024. 11:28
Komentari
Podeli
(Foto: Arhitektonski fakultet/Sara Stijepović, Irina Kusovac, Ognjen Mandić, Marko Jovanović)
Studenti završne godine Arhitektonskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, Sara Stijepović, Irina Kusovac, Ognjen Mandić i Marko Jovanović, projektovali su vrt i paviljon pod nazivom "LUDIS IN SALE", u sklopu podteme izložbe "Igre iz djetinjstva", kojim će se Crna Gora predstaviti na 13. Međunarodnoj hortikulturnoj izložbi u Nantu, u Francuskoj.

Kako je saopšteno iz PR službe Univerziteta, Projekat je realizovan u okviru redovnog zadataka na predmetima Parterna arhitektura kojim rukovodi prof. dr Svetlana Perović i Arhitektonska radionica kojim rukovodi doc. dr Ema Alihodžić Jašarović i saradnika doc.dr Sanje Savić, dr Jelene Bajić Šestović, dr Nevene Mašanović i MSc Nemanje Milićevića.

Inicijativu za projekat pokrenula je dekanka Arhitektonskog fakulteta, prof. dr Svetlana Perović, a po pozivu organizatora izložbe u Francuskoj, nakon odličnih rezultata koji su prethodne godine ostvareni na međunarodnoj izložbi u Kahranmanmarašu u Turskoj, kada je crnogorski paviljon zavrijedio drugu nagradu za dizajn, pod njenim rukovodstvom.

(Foto: Arhitektonski fakultet/Sara Stijepović, Irina Kusovac, Ognjen Mandić, Marko Jovanović)
Profesori i studenti će graditi paviljon u Nantu u periodu od 11. do 16. maja, kada je predviđeno zvanično otvaranje izložbe. Izložba će biti otvorena do 26. maja. U okviru crnogorskog predstavljanja pripremljen je i katalog sa teorijskim doprinosima i prikazana ostala rješenja koje su studenti pete godine fakulteta predlagali.

Predmetna izložba u Francuskoj organizuje se u svjetlu aktuelnih priprema za Olimpijske igre u Parizu, 2024. poslije 100 godina, a obrađuje temu "Igre cvijeća" kroz pet podtema: "Igre na vodi", "Igre iz djetinjstva", "Intelektualne igre", "Vrtne igre" i "Sportske igre".

(Foto: Arhitektonski fakultet/Sara Stijepović, Irina Kusovac, Ognjen Mandić, Marko Jovanović)
Sastavni dio svih kultura, igra, jedan je od najstarijih oblika ljudske društvene interakcije. Igra obuhvata ideje, poglede na svijet, kulturu i obogaćuje buduće generacije. Igra, kako su organizatori navli, je pravi izvor energije, pozitivnih emocija i promoviše izazove i prevazilaženje samog sebe.

Izložba predstavlja jedan od najvažnijih hortikulturnih događaja u Evropi. Organizuje se u Nantu svakih pet godina od 1959. godine, i tokom poslednjeg izdanja u maju 2019. godine privukla je skoro 250. 000 posjetilaca pa se svrstava među najposjećenije događaje u Francuskoj.

Projekat crnogorskog predstavljanja na ovoj prestižnoj izložbi podržan je od strane Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine.


Fotogalerija
Vrt i paviljon
Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.05.2024.  |  Građevina

Traži se projektant idejnog rješenja brze saobraćajnice za dionicu od Danilovgrada do Nikšića

Preduzeće Monteput raspisalo je tender za izradu idejnog rješenja brze saobraćajnice Danilovgrad - Nikšić, dužine oko 31 km. Kako je navedeno u pozivu, osnovni cilj je razvijanje tehničke dokumentacije s fokusom na istraživanje i definisanje optimalnog koridora trase brze saobraćajnice Danilovgrad – Nikšić. - Izradom idejnog rješenja želi se precizirati optimalna trasa, čime se stvara osnova za dalje faze projektne dokumentacije

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.