NavMenu

Vučić posle razgovora sa Sijem najavio kineski leteći taksi, mogućnost proizvodnje vozova i nove direktne aviolinije

Izvor: N1 Srijeda, 08.05.2024. 16:19
Komentari
Podeli
(Foto: Jopeel Quimpo on Unsplash)
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je posle sastanka sa kineskim predsednikom Si Đinpingom da Srbija razgovara sa kineskom kompanijom oko letećeg taksija i da misli da ga uspostavi 2027. godine, kada se održava EXPO u Beogradu.

- Mislim da ne treba još ime firme da govorimo, ali jedna je od najpoznatijih u svijetu, tako da nije to teško saznati. Razgovarali smo i sa proizvođačem električnih automobila iz Narodne Republike Kine, takođe smo zainteresovani za njihov dolazak u našu zemlju - rekao je Vučić.

Podsjetio je i da je Srbija kupila pet vozova od Kine i još devet za lokalne pruge, ali da je namjera - da se vozovi proizvode u Srbiji.

- Ja sam zamolio predsjednika Sija da stručnjaci iz Narodne Republike Kine na najbolji način razmotre tu mogućnost. Zamolio sam predsjednika Sija da sagledaju, pošto mi imamo veliku tradiciju u konstrukciji i u industriji vozova, a danas su kineski vozovi izuzetno potrebni na evropskom tržištu, jer ni ove najveće evropske kompanije ne mogu da proizvedu toliko vozova…Svi hoće vozove. Mi smo kupili pet brzih vozova od Narodne Republike Kine i još devet za ove lokalne pruge. I kupovaćemo još, ali želimo da proizvodimo ovdje i da cijela Evropa može da kupuje - dodao je Vučić.


On se zahvalio Siju i na donaciji od 26 mil EUR kao podršku za dalji razvoj Srbije.

- U svim oblastima društvenog života vidimo mogućnosti za napredak. Od kulture i sporta do finansija, možemo mnogo da uradimo. Sve što smo sanjali oko pruge Beograd - Budimpešta završićemo do kraja godine uz pomoć kineske kompanije. Mađari su nas uvjerili da će do 2026. završiti svoj dio - rekao je Vučić.

Dodao je i da je sa Sijem razgovarao o saradnji sa drugim zemljama, od Mađarske do UAE.

Najavio je i da ćemo uskoro imati nove aviolinije.

- Letjećemo direktno iz Beograda za Šangaj, Guandžou, a sačuvaćemo i let kojim imamo do Pekinga - dodao je.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.05.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

SMATSA najavila nove infrastrukturne projekte u CG

Izgradnja aneksa terminalne zgrade u Podgorici i instaliranje i nabavka sekundarnog radara na planini Vrsuta, ključni su infrastrukturni projekti koje Kontrola letjenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) planira da investira u Crnoj Gori, saopštilo je Ministarstvo saobraćaja i pomorstva nakon sastanka ministra saobraćaja i pomorstva Filipa Radulovića i pomoćnika direktora SMATSA Rajka Uskokovića. - SMATSA je izuzetno važan činilac i zato

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.