NavMenu

Crna Gora i Češka potpisale sporazum o otklanjanju dvostrukog oporezivanja

Izvor: eKapija Srijeda, 21.02.2024. 15:14
Komentari
Podeli
(Foto: Ministarstvo finansija)
Ministar finansija Novica Vuković i ambasadorka Republike Češke u Crnoj Gori Janina Hrebičkova potpisali su sporazum o otklanjanju dvostrukog oporezivanja u odnosu na poreze na dohodak i sprječavanju poreske evazije i izbjegavanja.

Sporazum je potpisan u cilju unaprjeđenja ekonomske saradnje dvije države i lakšeg međusobnog poslovanja.

- Sporazumom koji će poboljšati trgovinsku razmjenu i ulaganja, između ostalog, je dogovoreno da se oporezivanje dividendi, kamata i autorskih naknada, pored zemlje rezidenstva, vrši i u zemlji izvora, shodno dogovorenim poreskim stopama - saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Takođe je predviđeno da se kamata izuzima od oporezivanja u državi ugovornici u kojoj nastaje, ako je ostvari ili stvarno posjeduje vlada druge države ugovornice, centralna banka, te druge države ili bilo koja finansijska institucija koju u potpunosti posjeduje ta vlada, uz listu tih finansijskih institucija.

- Prilikom potpisivanja, zajednički je konstatovano da ova vrsta sporazuma, osim što olakšava administrativne procese i pojednostavljuje procedure, djeluje podsticajno, kako na investicije, tako i na međunarodnu trgovinu i ukupne bilateralne odnose. Stoga je poručeno da danas potpisani Sporazum, smanjenjem administrativnog i fiskalnog opterećenja, pruža podršku postojećim i podstrek novim investicijama u ekonomijama obje države - navodi se u saopštenju.

Potpisivanju Sporazuma prisustvovali su i zamjenica ambasadorke Petra Ali Dolakova, zamjenik šefa Odjeljenja za međunarodno oporezivanje, Martin Bores, državna sekretarka u MF Jovana Nišavić, kao i generalna direktorica Direktorata za poreski i carinski sistem u MF, Biljana Peranović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.05.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

SMATSA najavila nove infrastrukturne projekte u CG

Izgradnja aneksa terminalne zgrade u Podgorici i instaliranje i nabavka sekundarnog radara na planini Vrsuta, ključni su infrastrukturni projekti koje Kontrola letjenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) planira da investira u Crnoj Gori, saopštilo je Ministarstvo saobraćaja i pomorstva nakon sastanka ministra saobraćaja i pomorstva Filipa Radulovića i pomoćnika direktora SMATSA Rajka Uskokovića. - SMATSA je izuzetno važan činilac i zato

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.