NavMenu

Korak bliže gradnji gasovoda do Sjeverne Makedonije - Radi se prostorni plan za dionicu od Leskovca do južne granice

Izvor: eKapija Utorak, 23.05.2023. 17:36
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Shutterstock/fotokaleinar)Ilustracija
Vlada Srbije donijela je odluku o izradi Prostornog plana područja posebne namjene sa elementima detaljne regulacije za magistralni gasovod MG 14 GRČ Orljane - Leskovac - Vranje - granica sa Republikom Sjevernom Makedonijom.

Okvirna granica Prostornog plana obuhvata djelove teritorija gradova Leskovca i Vranja, kao i opština Vladičin Han, Bujanovac, Preševo, Vlasotince, Surdulica i Doljevac.

Kako se navodi u odluci, prioritet razvoja sektora energetike je obezbjeđenje gasovodne infrastrukture u svim djelovima zemlje i obezbjeđenje povezivanja sistema sa sistemima susednih država (Republikom Bugarskom, Rumunijom, Republikom Hrvatskom, Republikom Sjevernom Makedonijom i dr).

- Na taj način bi se otvorila mogućnost dopremanja na tržište prirodnog gasa i iz drugih pravaca snabdijevanja i u praksi realizovala ideja o tržištu prirodnog gasa iz Ugovora o osnivanju Energetske zajednice - piše u odluci.

Rok za izradu Nacrta prostornog plana je 12 mjeseci, a sredstva za izradu obezbeđuje Javno preduzeće Srbijagas.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.05.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Uskoro tender za izgradnju mosta preko Tare između Crne Gore i BiH

Stekli su se pravni i tehnički uslovi da se pristupi izradi tenderske dokumentacije za izbor izvođača radova i nadzor na projektu izgradnje međudržavnog mosta preko rijeke Tare na spoju magistralnog puta M-3 na lokaciji Šćepan Polje (Crna Gora) i magistralnog puta M-18 na lokaciji Hum (Bosna i Hercegovina) i priključnih graničnih dionica. Kako je saopšteno iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva, na sastanku zajedničkog operativnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.