NavMenu

U MMF-u ukazuju da Crna Gora nema mjere za prevenciju sprečavanja pranja para na tržištu nepokretnosti - Traže pojačani nadzor agenata za nekretnine

Izvor: Pobjeda Subota, 18.05.2024. 14:14
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Geralt)Ilustracija

U najnovijem izvještaju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o Crnoj Gori za ovu godinu se, pored ostalog, ukazuje da je zabilježen rast cijena nekretnina kao rezultat neadekvatno provjerenih finansijskih tokova. To, kako se kaže u izvještaju, ukazuje na neefikasne preventivne mjere za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma od strane agenata za nekretnine.

U izvještaju MMF-a se konstatuje da bi se mogle razmotriti dodatne mjere, uključujući i jači nadzor posrednika u prometu nekretninama. Predsjednik Udruženja agencija za nekretnine Crne Gore i Grupacije za trgovinu nekretninama u okviru Privredne komore Veselin Dragaš je dijelom saglasan sa ocjenama i porukama iz izvještaja MMF-a, ističući da agencije za nekretnine pružaju usluge posredovanja u prometu nekretnina i nijesu dužne, niti imaju ovlašćenja da vrše provjeru porijekla novca koji se koristi prilikom kupoprodaje nekretnina.

Provera FOJ-a

- Provjerom se bave finansijske institucije i državni organi, kao što je Finansijsko obavještajna jedinica MUP-a Crne Gore (FOJ). Odgovornost agencija se ogleda u tome što su dužne da prijave FOJ-u sumnjive transakcije, kao i isplate u gotovom novcu – kazao je Dragaš Pobjedi.

On smatra da na neuređenim tržištima, pa tako i na tržištu nekretnina, značajno mjesto zauzima siva ekonomija, "što predstavlja pogodno tlo i za pranje novca".

- Promet nekretnina se može urediti pravnom regulativom. Posredovanje u prometu nekretnina će se urediti donošenjem zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti, na čijoj se pripremi radilo prethodne četiri godine. Nacrt zakona je prošao javnu raspravu i trenutno se čekaju mišljenja ministarstava javne uprave, pravde i finansija, kao i Centralne banke. Procjene bi u narednih mjesec-dva Vlada trebalo da usvoji i parlamentu proslijedi prijedlog tog zakona – rekao je Dragaš, odgovarajući na pitanje na koji način bi se trebalo urediti stanje u oblasti prometa nekretnina, kako bi se suzbile sumnjive transakcije i pranje novca.

On je podsjetio da je u svijetu opšte poznato da se jedna od metoda za pranje novca odnosi na sektor nekretnina.

- Tačno je da je u Crnoj Gori i regionu prethodne dvije godine tržište nekretnina bilo veoma aktivno i da su zabilježeni veliki novčani prilivi, kao i rast cijena nekretnina, ali to nije rezultat samo neadekvatno provjerenih finansijskih tokova i pranja novca. Jedan od osnovnih "krivaca" za rast cijena je inflacija i gubitak vrijednosti novca. Kako bi sačuvali novac, mnogi se odlučuju za ulaganje u nekretnine, što je na tržištu dovelo do veće potražnje od strane kupaca, a samim tim i do rasta cijena nekretnina – rekao je Dragaš i dodao da se veliki broj transakcija obavlja putem banaka.

- Kao što znate, većina banaka u Crnoj Gori je u vlasništvu evropskih banaka, a sve uplate iz inostranstva se vrše preko korespondentskih-posredničkih banaka koje vrše dodatne provjere transakcija – izjavio je Dragaš.

Zakon

On kaže da je nadzor nad sektorom nekretnina i posrednicima u njihovom prometu potreban, ali da se prvo mora posvetiti pažnja kontinuiranoj edukaciji posrednika.

- Zakon predviđa i licence za poslove ovlašćenog lica za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma. U junu će se pod pokroviteljstvom Stejt departmenta SAD održati regionalna radionica na temu nadzora nad nekretninama na kojoj će, pored predstavnika Ministarstva turizma i MUP-a, učešće uzeti i Udruženje agencija za nekretnine Crne Gore – saopštio je Dragaš.

Komentarišući preporuku MMF-a o prikupljanju informacija o vlasništvu nad nekretninama i njihovo javno objavljivanje, Dragaš je podsjetio da u Crnoj Gori postoji elektronska evidencija nekretnina koju vodi Uprava za nekretnine i svi korisnici mogu provjeriti i vlasništvo nad nekretninom.

- Notari dostavljaju ugovore i podatke Upravi za nekretnine kao i Upravi prihoda i carina, a Zakon o slobodnom pristupu informacijama omogućava svim zainteresovanim licima pristup informacijama – saopštio je Dragaš.

On je naglasio da u Crnoj Gori, nažalost, nema registara u kojima se vode statistički podaci prodatih nekretnina, kao što su broj prodatih nekretnina, cijena prodatog kvadratnog metra razvrstana po gradovima, odnosno djelovima gradova u kojima se nekretnina nalazi i slično, a koji su "važni iz više razloga".

- Nadamo se da će se uskoro i to promijeniti. Ima mnogo prostora za unapređenje kako bismo išli ukorak sa vremenom ali to nije moguće ostvariti bez sinhronizovanog rada svih državnih organa, što u praksi nije čest slučaj – zaključio je Dragaš.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.06.2024.  |  Industrija

Eloksirana bravarija iz Željezare po povoljnim cijenama

Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović najavio je projekat proizvodnje eloksirane bravarije za građane u Željezari Nikšić po veoma povoljnim cijenama, saopštilo je Ministarstvo. On je pohvalio ideju menadžmenta Elektroprivrede (EPCG) koji su odlučili da aktuelni projekat 5000+, koji se odnosi na instaliranje solarnih panela i što boljeg i što većeg iskorišćavanja solarnog potencijala u Crnoj Gori, prošire projektom

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.