NavMenu

Kolašin dobija Plan održive urbane mobilnosti

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 22.06.2020. 11:00
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: PhotoAS/shutterstock.com)Ilustracija
Nakon Podgorice, drugi grad u državi koji će dobiti Plan održive urbane mobilnosti, biće Kolašin. To je potvrđeno na završnoj radionici održanoj u okviru projekta "Održiva urbana mobilnost u gradovima Jugoistočne Evrope" koji sprovodi Zajednica opština Crne Gore uz podršku Njemačke agencije za međunarodnu saradnju - GIZ.

Kako je kazao Milovan Vlahović, lokalni koordinator ovog projekta ispred Sekretarijata za zaštitu životne sredine, Plan treba da bude krovni dokument za regulaciju saobraćaja u gradu sa pješačkim i biciklističkim stazama. Stefan Bulatović, lokalni ekspert za održivu mobilnost koji rukovodi izradom Plana, kaže da ovaj strateški dokument promoviše novi pristup u planiranju saobraćaja.

- Umjesto zastarjelog saobraćajnog planiranja u čijem je fokusu automobil, ovaj održivi način planiranja, u središte stavlja čovjeka. Motorni saobraćaj nije više favorizovan. Kolašin ima idealne uslove za ostvarenje ovih ciljeva i vjerujem da će lokalna uprava raditi na realizaciji ovoga Plana održive urbane mobilnosti - rekao je Bulatović.

Marija Kljajić, koordinatorka projekta ispred Zajednice opština Crne Gore je podsjetila da je opština Kolašin pored stručne i finansijske podrške u pripremi Plana održive urbane mobilnosti, u okviru ovoga projekta dobila i dva natkrivena parkinga za bicikla kao i 10 novih bicikala za Turističku organizaciju.


- Organizovane su edukativne radionice za učenike OŠ Risto Manojlović a najbolje šestoro je nagrađeno sa pametnim telefonima. Takođe se, u saradnji sa lokalnom upravom, završava mapiranje ruralnih pješačko-biciklističkih staza kojima će se dodatno obogatiti turistička ponuda grada - saopšteno je iz Opštine Kolašin.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.05.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Uskoro tender za izgradnju mosta preko Tare između Crne Gore i BiH

Stekli su se pravni i tehnički uslovi da se pristupi izradi tenderske dokumentacije za izbor izvođača radova i nadzor na projektu izgradnje međudržavnog mosta preko rijeke Tare na spoju magistralnog puta M-3 na lokaciji Šćepan Polje (Crna Gora) i magistralnog puta M-18 na lokaciji Hum (Bosna i Hercegovina) i priključnih graničnih dionica. Kako je saopšteno iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva, na sastanku zajedničkog operativnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.