NavMenu

U valorizaciju Đalovića pećine do sada uloženo 23 mil EUR - Montiran još jedan stub žičare, nastavak izgradnje naredne godine

Izvor: eKapija Srijeda, 11.11.2020. 15:41
Komentari
Podeli
(Foto: Gov.me)
Izgradnja žičare prema Đalovića pećini nastavljena je postavljanjem još jednog stuba na izlaznoj stanici, u neposrednoj blizini lokacije na kojoj će se nalaziti servisni objekat za posjetioce.

Riječ je o jednom od najzahtjevnijih segmenata posla u okviru projekta valorizacije pećine nad Vražjim firovima i kompletnog bistričkog kraja. Radove na žičari Vlada Crne Gore i Uprava javnih radova finansiraju sa 3,9 mil EUR.

- U toku ove i protekle godine u blizini manastira Podvrh montirana je prva stanica žičare i tri noseća stuba, pri čemu se neki od njih nalaze na nepristupačnim planinskim liticama, što je tokom radova iziskivalo dodatne građevinske napore. Izgradnja žičare biće nastavljena i naredne godine, nakon što to budu omogućile vremenske prilike.
Dužina žičare je 1,7 kilometara, imaće dvije gondole sa po osam mjesta, a vožnja preko klisure trajaće skoro šest minuta. Imajući u vidu prirodne ljepote Đalovića klisure, sam prelazak preko nje žičarom biće posebna atrakcija za posjetioce - saopšteno je iz Uprave javnih radova.

Kako navode, ovo područje bjelopoljske opštine već tri godine predstavlja veliko gradilište, čiji je krajnji cilj turistička valorizacija i stvaranje uslova za privredni razvoj kompletnog sjevera.

- Ugovorena vrijednost svih radova do sada iznosi 23 mil EUR. S obzirom na izuzetne potencijale same pećine, njenih dvorana, jezera i ukrasa, kao ĐaIovića klisure sa rijekom Bistricom, očekuje se da ovaj kraj bude prepoznat u cijeloj Evropi kao nova turistička destinacija - ističu iz Uprave.

Uprava javnih radova je već realizovala projekat izgradnje 5,7 kilometara dugog puta Bistrica - manastir Podvrh i izgradnju trafostanice 35/10 kV sa pratećom elektroenergetskom infrastrukturom za napajanje kompleksa, a u toku su radovi na platou ispred pećine i rekonstrukcija oko devet kilometara puta Gubavač - Bistrica sa gradnjom novog mosta na rijeci Bistrici.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.05.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Uskoro tender za izgradnju mosta preko Tare između Crne Gore i BiH

Stekli su se pravni i tehnički uslovi da se pristupi izradi tenderske dokumentacije za izbor izvođača radova i nadzor na projektu izgradnje međudržavnog mosta preko rijeke Tare na spoju magistralnog puta M-3 na lokaciji Šćepan Polje (Crna Gora) i magistralnog puta M-18 na lokaciji Hum (Bosna i Hercegovina) i priključnih graničnih dionica. Kako je saopšteno iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva, na sastanku zajedničkog operativnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.