NavMenu

Volkswagen i Stellantis prestigli Teslu

Izvor: Mina Ponedjeljak, 08.08.2022. 10:48
Komentari
Podeli
(Foto: Gyuszko-Photo/shutterstock.com)
Njemački koncern Volkswagen (VW) i francusko-italijansko-američki automobilski div Stellantis zauzeli su prva dva mjesta u Evropi po prodaji električnih vozila u prvoj polovici ove godine.

Kada su u pitanju električni automobili, VW je u prvih šest mjeseci ove godine iza sebe ostavio dva velika rivala, Stellantis i Teslu. Stellantis je takođe napravio dobar rezultat s obzirom na to da se jako približio Njemcima, a po prodaji pretekao Teslu, prenosi SEEbiz.

Koncern Volkswagen je u prvoj polovini godine isporučio 116,31 hiljadu električnih vozila kupcima u Evropi, dok je drugi Stellantis sa 105,41 hiljadu isporučenih električnih automobila.

Tesla ima novi cilj - dva miliona električnih vozila godišnje već ove godine.

Tesla je daleko iza, na trećem mjestu sa 78,28 hiljada prodatih vozila, pokazuju podaci Dataforcea, a prenosi Automotive News Europe.

Podaci se odnose na 27 zemalja EU, te Veliku Britaniju, Švajcarsku, Island i Norvešku.

Najprodavaniji električni automobil iz Stellantisa je novi Fiat 500.

Iako je Tesla tek treći po prodaji EV u Evropi, taj proizvođač zauzima prva dva mjesta kada je riječ o pojedinačnim modelima.

Najtraženiji električni automobil u Evropi u prvih šest mjeseci ove godine bio je Tesla Model Y, dok je drugi bio Tesla Model 3.

Na trećem mjestu je električni Fiat 500, na četvrtom Peugeot e-208, a na petom Škoda Enyaq iV, kao najprodavaniji električni model iz VW grupacije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.05.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Žičare sa Žarskog i Cmiljače postaviti na Jelovici i povezati sa kolašinskim stazama

Ski centri Žarski i Cmiljača, iako su u njih do sada uloženi milioni, ni narednih pet godine neće početi sa radom. To je ocijenio Ivan Radević, član Odbora direktora državnih skijališta. On je Odboru predložio da se jedna od žičara, namijenjenih za te centre, koje pripadaju i svakim danom gube na vrijednosti, postavi na Jelovici i poveže sa kolašinskim stazama. To bi, kaže, oživjelo beranski kraj, a Jelovica bi uz novi tunel

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.