NavMenu

Vuković: Računovodstvena i revizorska profesija veoma je važna u kreiranju poslovnog ambijent

Izvor: eKapija Petak, 24.05.2024. 11:38
Komentari
Podeli
(Foto: Ministarstvo finansija)
Računovodstvena i revizorska profesija veoma je važna u kreiranju poslovnog ambijenta i udruženim snagama možemo da napravimo značajne iskorake u cilju unaprjeđenja ekonomskog ambijenta u Crnoj Gori, poručio je ministar finansija Novica Vuković na konferenciji "Jačanje korporativnog upravljanja: izvještavanje o održivosti i povećanje značaja revizorskih odbora" danas u Ulcinju.

Govoreći na konferenciji, u okviru IX Međunarodnog simpozijuma računovođa i revizora Crne Gore, Vuković je saopštio je da je Institut sertifikovanih računovođa Crne Gore, kao nosilac javnih ovlašćenja u oblasti računovodstva i revizije, prenesenih od strane Vlade, veoma važan partner države u kreiranju i razvoju računovodstveno-revizorske profesije u Crnoj Gori. On je naglasio da Ministarstvo finansija i Institut dijele zajedničke vrijednosti i ciljeve, usmjerene na profesionalno unaprjeđenje znanja i vještina u ovoj oblasti, pravnog i privrednog ambijenta, kao i kvaliteta finansijskog izvještavanja i da će na temelju takvih vrijednosti jačati i dugogodišnju saradnju.

Ministar Vuković ukazao je i na važnost podrške koju tim Svjetske banke iz Centara za reformu finansijskog izvještavanja (CFRR) u sferi računovodstva, finansijskog izvještavanja, revizije i nadzora nad revizijom ali i reformskih aktivnosti u sektoru državnih preduzeća, pruža Crnoj Gori, naročito u kontekstu usklađivanja nacionalnog zakonodavstva sa relevantim direktivama i uredbama same Unije u pomenutim oblastima.

Takođe je naglasio da, pored uspostavljanja regulatornog okvira u skladu sa zahtjevima EU, Vlada Crne Gore posvećeno radi na jačanju korporativnog upravljanja, naročito u sektoru državnih preduzeća, unaprjeđenju finansijskog izvještavanja i izvještavanja o održivosti, računovodstveno-revizorske profesije, kao i jačanju uloge revizorskih odbora u državnim preduzećima i uspostavljanju efektivnog sistema nadzora nad revizijom. Ministar je ocijenio da će se na ovaj način, u konačnom, povećati ne samo kvalitet finansijskih i revizorskih izvještaja, već i povjerenje stakeholdera, zainteresovanih investitora i sveukupne javnosti.

Poručio je da je Vlada Crne Gore snažno usmjerena na sprovođenje reformi u sektoru državnih preduzeća, sa ciljem veće zaštite nacionalnog i opšteg interesa i uspostavljanja kvalitetnog sistema dobrog korporativnog upravljanja i adekvatnih mehanizama preko kojih bi država mogla efikasnije da upravlja državnim kompanijama.

Ministar Vuković, pohvalio je napore koje ISRCG ulaže, zajedno sa partnerima u organizaciju ovog događaja, koji je, kako je ocijenio, zavrijedio respektabilnu pažnju i interesovanje računovodstveno-revizorske profesije, akademske zajednice ali i države i šire javnosti, u čiju organizaciju ove godine je uključen i Centar za reformu finansijskog izvještavanja (CFRR).
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.06.2024.  |  Finansije

Spajić: Prosječna plata biće 1.000 EUR

Prosječna plata u Crnoj Gori biće hiljadu EUR, saopštio je predsjednik Vlade i lider Pokreta Evropa sad, Milojko Spajić. On je, na konstitutivnoj sjednici podgoričkog PES-a, kazao da mu je svaki euro u državi veliki, prenosi portal RTCG. - Ne dam ga. Budžetska inspekcija biće strah i trepet u državi. Mnoge će ekipe da zaglave zbog nje, ali i zbog poreske inspekcije koje pravimo. Došlo je vrijeme od nule da pravimo neke stvari i to

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.