NavMenu

Jeep Avenger je automobil godine

Izvor: Beta Nedjelja, 15.01.2023. 10:39
Komentari
Podeli
(Foto: Prateek Katyal/Unsplash)
Model "Avendžer" marke "Džip" (Jeep Avenger), SUV sa električnim pogonom, dobitnik je nagrade za automobil godine 2023.

Na svečanosti prvi put priređenoj u Briselu, tokom 60. Međunarodnog sajma automobila koji se održava ove nedelje, svi finalisti sem jednog su bili na električni pogon.

"Avendžer" (Osvetnik) je dobio 328 poena i 21 glas žirija za automobil godine. Ovo je prvi put da je taj prestižni trofej osvojio neki američki model iz međunarodnog konzorcijuma proizvođača "Stelantis" (Stellantis) koji predvodi FIAT.

Žiri sa 57 članova iz 22 evropske zemlje 241 glas je dao malom električnom kombiju "Folksvagen ID Baz" (Volkswagen Buzz). "Baz" koji je po dizajnu reinkarnacija čuvenog mini-busa "Foksvagen Tip 2" iz 1950-ih i narednih decenija, u Briselu je po čak 16 kriterijuma bio najbolji, ali je to bilo dovoljno tek za drugo mjesto među takmacima za automobil godine.

Električni "krosover SUV" "Nisan Arija" (Nissan Ariya) je treći sa 211 bodova, dok je "Kia Niro" - i ona s električnim pogonom, četvrta sa 200 bodova.


Električni je i SUV "Reno Austral" (Renault) sa 163 boda koji je zauzeo petu poziciju, dok je "Pežo 408" (Peugeot) koji jedini među konkurentima ima i verzije se benzinskim, hibridnim i elektromotorom, šesti sa 149 bodova.

Na kraju rang liste je plod koprodukcione saradnje dviju firmi, "krosover SUV" s električnim pogonom u dvije varijante dizajna - "Subaru Solterra/Tojota bZ4X" (Solterra, Toyota) sa 133 boda.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Industrija

Novi tender za zakup Željezare - Prednost kompanijama koje proizvode "zeleni čelik", u prvih pet godina najmanje 25 mil EUR investicija

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) raspisala je novi tender za zakup pogona Čeličane i Kovačnice u cilju valorizacije i očuvanja proizvodnje čelika u fabrici sa tradicijom proizvodnje dužom od 65 godina. Pravo učešća na javnom pozivu imaju sve kompanije iz Crne Gore i inostranstva koje su registrovane i posluju u skladu sa Zakonima države u kojoj obavljaju svoje djelatnosti. U zakup se izdaju proizvodne i pomoćne hale, proizvodna

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.