NavMenu

Priređivači traže veće kontrole kocke

Izvor: Vijesti Petak, 24.05.2024. 10:35
Komentari
Podeli
(Foto: Fer Gregory/shutterstock.com)
Novim zakonom o igrama na sreću treba uvesti dodatne norme i ograničenja kako bi se onemogućilo učešće maloljetnih lica i zavisnika, urediti da katastar mjeri udaljenost od prostora za priređivanje igara na sreću do obrazovnih institucija i precizirati način mjerenja, uvesti ograničenja u reklamiranju igara na sreću, obavezati sve priređivače da dostavljaju revizorske izvještaje, preispitati sadašnji način izdavanja potvrde o dobitku kako bi se spriječilo njeno korišćenje u pravdanju nelegalnih prihoda, treba uvesti dodatna ograničenja za rad priređivača igara na sreću preko interneta,…

To su neki od predloga za koje su sami priređivači igara na sreću zatražili da budu uvršteni u novi zakon o igrama na sreću.

Ministarstvo finansija je 12. aprila objavilo javni poziv zainteresovanoj javnosti da u pripremnoj fazi izrade nacrta novog zakona učestvuju sa svojim predlozima i inicijativama.

Predloge o novinama koje bi trebalo unijeti u zakon poslala su tri priređivača Meridijanbet, kazino Maestral i Vezuv,kao i dva udruženja priređiovača LIGA i UPIS.

Iz Ministarstva su u pozivu naveli da je sadašnji Zakon o igrama na sreću donijet 2004. godine, da je od tada samo djelimično mijenjan ali da je u suštini zastario i da je potrebno pripremiti potpuno novi zakon.

Udruženja LIGA i UPIS zatražili su da se formira radna grupa za pripremu nacrta zakona kao i da imaju predstavnike u toj radnoj grupi, dok su priređivači imali konkretne predloge za izmjenu zakona.

Najviše predloga imao je najveći crnogorski priređivač kompanija Vezuv.

Oni navode da sadašnji zakon predviđa da prostor za priređivanje igara na sreću ne može biti na manjoj udaljenosti od 250 metara od obrazovnih institucija,ali ne i na lcoji način se mjeri ta udaljenost zbog čega u primjeni postoje različite prakse. Ovaj priređivač navodi da se u susjednim zemljama primjenjuje norma udaljenosti od 200 metara ali da je precizno navedeno kako se mjeri ta udaljenost zbog čega predlažu da to bude najkraći bezbjedan pješački put od ulaza u školu do ulaza u objekte za priređivanja igara na sreću.

Meridianbet predlaže da tu udaljenost mjeri katastar.

- Važeći zakon o igrama na sreću ne sadrži odredbe koje se tiču društveno odgovornog priređivanje i mjera zaštite maloljetnih lica u smislu odgovarajućeg isticanja isticanja zabrana učestvovanja maloljetnika u igrama na sreću, kao i mjera prevencije bolesti zavisnosti od kockanja i klađenja, uz jasno preciziran način sprovođenja tih mjera - navedeno je u predlogu Vezuva.

Zbog toga predlažu da se u novom zakonu definišu mjere odgovornog priređivanja igara na sreću, obavezu isticanja zabrane učestvovanja maloljetnika, kao i mjera prevencije zavisnosti.

Ovaj priređivač predlaže i uvođenje samoregulacije u cilju sprečavanja zavisnosti, kako bi se zavisnik mogao isključiti iz sistema igara na sreću ili mu ograničiti visinu dnevnog, sedmičnog ili mjesečnog iznosa uloga za klađenje.

Vezuv predlaže da se u reklamama ističe zabrana igranja za maloljetnike, da se reklame ne mogu objavljivati u sadržajima namijenjenim maloljetnicima, da se zabrani reklamiranje stranih priređivača u medijima vidljivim na teritoriji Crne Gore, da se ograniči postavljanja reklama na vozila priređivača, zabrani reklamiranje na bilbordima uz magistralne i druge puteve,…

- Zajednički interes i države i priređivača, te svih učesnika u igrama na sreću i zainteresovanih strana, jeste da se djelatnost priređivanja igara na sreću obavlja u okviru jasno definisanih pravila i normi, kojima će se obezbijediti valjana zaštita maloljetnih lica i prevencija bolesti zavisnosti i na taj način smanjiti štetne posljedice nekontrolisanog igranja, a sa druge strane omogućiti priređivačima, kao partnerima države u priređivanju igara na sreću, da uz poštovanje jasno propisanih pravila obavljaju ovu zakonom propisanu djelatnost bez konstantnih pritisaka i diskriminacije u odnpsu na druge privrednike - naveli su između ostalog iz Vezuva.

Oni predlažu i da priređivač dobija koncesiju za djelatnost a da za svaku posebnu kladionicu dobija dozvolu, a ne da za svaku posebno kladioničarsko mjesto dobija novu koncesiju.

Traže i da se postrože uslovi za priređivače igara na sreću preko interneta, tako što bi se definisao minimalni broj poslovnica koje mora imati i broj radnika zaposlenih u Crnoj Gori, traže i da se izjednače uslovi za uplate i isplate novca za računa igrača putem platnih kartica ili u objektima priređivača…

Meridijanbet između ostalog predlaže da se omoguće bezbjedni i kontrolisani načinu elektronske uplate novca na račune igrača kao što imaju ostala privredna društva koja se bave drugim djelatnostima.

Oni traže da se za sve priređivače bez obzira na veličinu uvede obaveze dostavljanja revizorskog izvještaja, kako bi postojala mogućnost dodatne kontrole malih priređivača i sprečavanje pranja novca.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.06.2024.  |  Finansije

Spajić: Prosječna plata biće 1.000 EUR

Prosječna plata u Crnoj Gori biće hiljadu EUR, saopštio je predsjednik Vlade i lider Pokreta Evropa sad, Milojko Spajić. On je, na konstitutivnoj sjednici podgoričkog PES-a, kazao da mu je svaki euro u državi veliki, prenosi portal RTCG. - Ne dam ga. Budžetska inspekcija biće strah i trepet u državi. Mnoge će ekipe da zaglave zbog nje, ali i zbog poreske inspekcije koje pravimo. Došlo je vrijeme od nule da pravimo neke stvari i to

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.