NavMenu

Nepovoljna kretanja ne idu u prilog ekonomskoj stabilnosti

Izvor: Mina Petak, 24.05.2024. 11:19
Komentari
Podeli
(Foto: Mina/Institut sertifikovanih računovođa)
Međunarodni Simpozijum računovođa i revizora Crne Gore održava se u izazovnim vremenima, saopštio je predsjednik Upravnog odbora Instituta sertifikovanih računovođa (ISRCG), Vinko Nikić, poručujući da nepovoljna kretanja ne idu u prilog ekonomskoj stabilnosti.

- Ovdje smo da zajedno damo odgovore na pitanja kako prevazići brojne izazove. Vjerujem da će zaključci sa ovog događaja ići u korist razvoja ekonomskog ambijenta u Crnoj Gori - rekao je Nikić na otvaranju skupa.

Kako je saopšteno iz ISRCG, na ovogodišnjem Simpozijumu, koji je u četvrtak počeo u Ulcinju okupljajući više od 300 učesnika, ocijenjeno je da manje razvijene zemlje moraju da sprovedu strukturne reforme i nauče se da žive u granicama svojih mogućnosti.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Podgorici, Anđelko Lojpur, smatra da Crna Gora zaostaje za zemljama u tranziciji.

- Crna Gora je atraktivna za strana ulaganja, ali ulagači zbog političke situacije čekaju na granicama. Visok i neproduktivan javni dug ugrožava izdašnost crnogorske ekonomije, a svjedoci smo visokih cijena i troškova rada - rekao je Lojpur.

Izvršni direktor Bi Consultinga, Ratko Nikolić, saopštio je da statistika pokazuje da se u Crnoj Gori iz godine u godinu bilježi rast novoosnovanih preduzeća.

- Vlasnici većine novoosnovanih preduzeća su iz Rusije, Ukrajine i Turske. Podaci pokazuju da je najviše novoosnovanih preduzeća u sektoru trgovine, naučne, tehničke, kao i hotelske djelatnosti. Problem je što je manje od 70% novoosnovanih preduzeća predalo završne račune, a sve to pokazuje da nije bilo aktivnosti - rekao je Nikolić.

Na panelu pod nazivom "Crnogorska ekonomija ka 'novoj realnosti' - izazovi i perspektive", govorilo se i o doprinosima za Fond penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO).

Senator Državne revizorske institucije (DRI), Milan Dabović, smatra da ćemo, ukoliko se ukinu doprinosi za Fond PIO, morati da povećamo stopu poreza na dodatu vrijednost (PDV).

Panelisti na ovogodišnjem događaju su prepoznati eksperti iz zemlje, regiona, ali i zemalja Evropske unije (EU).
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.06.2024.  |  Finansije

Spajić: Prosječna plata biće 1.000 EUR

Prosječna plata u Crnoj Gori biće hiljadu EUR, saopštio je predsjednik Vlade i lider Pokreta Evropa sad, Milojko Spajić. On je, na konstitutivnoj sjednici podgoričkog PES-a, kazao da mu je svaki euro u državi veliki, prenosi portal RTCG. - Ne dam ga. Budžetska inspekcija biće strah i trepet u državi. Mnoge će ekipe da zaglave zbog nje, ali i zbog poreske inspekcije koje pravimo. Došlo je vrijeme od nule da pravimo neke stvari i to

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.