NavMenu

Kada će Žabljak dobiti hotel sa 5 zvjezdica - Nastavak gradnje Durmitora zavisi od ishoda spora oko Svetog Stefana

Izvor: Vijesti Četvrtak, 23.05.2024. 11:36
Komentari
Podeli
(Foto: YouTube.com/Vlada Crne Gore/Printscreen)
I ove sezone turiste i posjetioce Crnog jezera dočekuje neuređeno i napušteno gradilište hotela Durmitor. Kompanija u vlasništvu grčkog biznismena Petrosa Statisa obustavila je radove prije dvije godine, i poručuje da sudbina žabljačkog hotela zavisi od rješenja nesporazuma između države i Amana u vezi hotela na Svetom Stefanu.

Dok Žabljačani čekaju prvi hotel sa pet zvjezdica i elitne turiste, Televizija Vijesti podsjeća šta je do sada urađeno od obećanog prilikom polaganja kamena temeljca 2019.

- Mi danas na Žabljaku počinjemo stvarati vrijednost sa kojom će se ponositi ne samo Žabljačani. Ovo će biti kompleksni hotel globalne vrijednosti i sadržaja - rekao je 23. oktobra 2019. godine tadašnji premijer Duško Marković.

Ovako je prije pet godina prilikom polaganja kamena temeljca za hotel Durmitor, Vlada predvođena Demokratskom partijom socijalista (DPS) najavila razvoj Žabljaka i sjevera u cjelini.

Sve je te 2019. zaista ukazivalo da će ovaj projekat biti na ponos cijele Crne Gore.

Objekat koji je počela ga gradi kompanija Durmitor Hotel and Villas grčkog biznismena Petrosa Statisa, za godinu i po intenzivnog rada dobio je obrise nekadašnjeg hotela kojim se ponosio žabljački, ali i jugoslovenski turizam.

Ali, kako to obično i biva u Crnoj Gori, situacija se, nenadano, vrlo brzo promijenila. Izgradnja novog hotela Durmitor, na mjestu starog i propalog pod velom tranzicije, trebalo je da bude završena u maju 2022. Međutim, radovi su konzervirani u novembru iste godine i do danas nijesu nastavljeni.

Umjesto obećanog luksuznog hotela sa pet zvjezdica, posjetioce Crnog jezera i ove sezone dočekaće neuređeno i napušteno gradilište hotela Durmitor.

Ekipa TV Vijesti posjetila je Nacionalni park (NP) Durmitor i uvjerila se da turisti koji dolaze na Crno jezero prvo što vide kada izađu iz autobusa jeste upravo ova betonska građevina bez namjene, u prirodnom ambijentu koji ostavlja bez daha.

A da se situacija u dogledno vrijeme neće promijeniti, zaključuje se iz odgovora Statisove kompanije Adriatik Propertis na pitanje, kad će radovi na hotelu Durmitor biti nastavljeni i završeni.

- Dalji radovi su obustavljeni jer Aman neće upravljati drugim hotelom dok postoji spor oko upravljanja hotelom Sveti Stefan. Dakle hotel Durmitor zavisi od ishoda dogovora oko funkcionisanja hotela Sveti Stefan - rekli su iz firme Adriatik propertis.

Grčki biznismen je stari Durmitor kupio za 650.000 eura. Do sada je u gradnju uložio 3,76 mil EUR, umjesto obećanih 20 miliona. Obećanih 55 apartmana i 12 komfornih vila danas imaju samo betonske obrise, a predviđeni spa i velnes centar, bazeni, teretane, konferencijske sale i drugi saržaji takođe su na čekanju. I to čekanje, nikako ne ide naruku razvoju turizma na Žabljaku, ističu iz lokalne Turističke organizacije (TO).

- Nadam se da će u 2025. godini država i investitor sjesti i naći neko pravo rješenje za sve nas, jer sam hotel Durmitor je na prelijepoj lokaciji i on bi od svih hotela koje trenutno imamo mogao u najbržem vremenskom periodu da se pusti u funkciju i značio bi svima nama ovdje - rekao je Stojan Abazović, direktor TO Žabljak.

Posebno što hotelski smještajni kapaciteti na Žabljaku čine svega šest odsto ukupnih smještajnih kapaciteta.

- Elitnih hotela sa pet zvjezdica nemamo ni jedan, a sami znate da je Durmitor najljepša lokacija u Evropi i svijetu i zaslužuje hotele pet zvjezdica i neke elitne turiste - rekao je Abazović.

Vizionarski je na razvoj turizma na Žabljaku prije pet godina gledao i tadašnji crnogorski premijer.

- Ovdje će sve biti drugačije kada ovaj hotel bude otvoren - kazao je tada Marković.

A kad će, ne znamo.
Lokacija:
Google Maps
Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.07.2024.  |  Finansije

Prihod od "zlatnih pasoša" skoro 380 mil EUR

Tokom trajanja programa ekonomskog državljanstva od 2019. do kraja 2022. godine predato je ukupno 1.113 zahtjeva za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom, odnosno aplikacija. Do 1. jula za 54 zahtjeva Agencija za investicije je izvijestila predsjednika Vlade da su ispunjeni uslovi, za 791 zahtjev je MUP donio rješenje o prijemu i uručeni su pasoši, nad devet zahtjeva se sprovodi kontrola prenosa od strane nezavisnog revizora, dok je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.