NavMenu

Za kupovinu dva broda dodatnih skoro 18 mil EUR iz tekuće budžetske rezerve

Izvor: eKapija Petak, 24.05.2024. 08:29
Komentari
Podeli
(Foto: Vlada Crne Gore/Bojana Ćupić)
Vlada će iz tekuće budžetske rezerve obezbijediti dodatnih skoro 18 mil EUR za kupovinu dva patrolna broda za potrebe Vojske Crne Gore.

Informacija o ovoj odluci usvojena je juče na telefonskoj sjednici Vlade.

Kako je soapšteno, Zakonom o budžetu za ovu godinu definisano je zaduženje za finansiranje nabavke opreme i sredstava, a za potrebe Vojske Crne Gore koja se odnosi na dva srednja patrolna broda dužine 55-70 m, za koje će se kreditor utvrditi tokom godine, u iznosu do 120 mil EUR.

- Nakon istraživanja tržišta, te promjene cijena vojne opreme usljed aktuelnih dešavanja u područjima zahvaćenim ratnim sukobima, došlo je do promjena u ponudama potencijalnih dobavljača. S tim u vezi, objektivna procjena je da će cijena dva patrolna broda, koji po karakteristikama zadovoljavaju u potpunosti potrebe Vojske Crne Gore u dužem vremenskom periodu, biti uvećana za do 15% u odnosu na sredstva planirana Zakonom o budžetu za 2024. godinu, tj. za dodatnih 17.895.000 EUR - saopšteno je.

Ovo uvećanje cijena uključuje troškove finansiranja (kamatu), za koju uslove i način otplate definiše Ministarstvo finansija.

- lmajući u vidu da sredstva za predmetnu namjenu nisu planirana u dovoljnom iznosu Zakonom o budžetu za 2024. godinu kod Ministarstva finansija, potrebno je da Vlada Crne Gore da saglasnost za korišćenje sredstava tekuće rezerve u iznosu od 17.895.000 EUR - pojašnjeno je.

Shodno svemu navedenom, a u susret predstojecem NATO samitu u Vašingtonu, Crna Gora će na ovaj način kao kredibilni partner ostvariti izdvajanje sredstava od najmanje 2% BOP za sektor odbrane u 2024. godini shodno Godišnjem strateskom izvještaju za Crnu Goru u vezi sa obavezom investiranja u odbranu, naveli su iz Vlade.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.06.2024.  |  Finansije

Spajić: Prosječna plata biće 1.000 EUR

Prosječna plata u Crnoj Gori biće hiljadu EUR, saopštio je predsjednik Vlade i lider Pokreta Evropa sad, Milojko Spajić. On je, na konstitutivnoj sjednici podgoričkog PES-a, kazao da mu je svaki euro u državi veliki, prenosi portal RTCG. - Ne dam ga. Budžetska inspekcija biće strah i trepet u državi. Mnoge će ekipe da zaglave zbog nje, ali i zbog poreske inspekcije koje pravimo. Došlo je vrijeme od nule da pravimo neke stvari i to

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.