NavMenu

U Podgorici 11% turista više nego lani, ne zadržavaju se dugo - Gradu potrebna izgradnja kongresnih dvorana i poslovnih hotela sa 5*

Izvor: RTCG Srijeda, 16.08.2023. 12:37
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/lakofilms)
U Podgorici je u junu u hotelskom smještaju boravilo preko 19 hiljada turista, što je za 11 odsto više nego prethodne godine u tom periodu. Međutim, turisti se ne zadržavaju dugo jer nedostaje kvalitetnog sadržaja, smatra Mirza Krnić iz Građanskog pokreta Preokret.

Neophodna je i izgradnja kongresnih dvorana, sajamskog prostora i poslovnih hotela sa pet zvjezdica, kako bi se stvorili uslovi za održavanje važnih svjetskih kongresa i brojnih sajmova u Podgorici, mišljenje je direktorice Turističke organizacije Glavnog grada, Irene Rogošić.

Zvanične informacije o broju turista u julu, kako je kazala Rogošić, još uvijek nemaju, a u junu je bilo tri odsto više turista nego rekordne 2019. godine.

- Ostvareno je 35.383 noćenja, što je za tri odsto više u odnosu na jun prethodne godine, a čak 13 odsto više u odnosu na jun 2019. godine - dodaje Rogošić.

Ti podaci, tvrdi Rogošić, pokazuju da se turisti duže zadržavaju u Glavnom gradu.

Međutim, Mirza Krnić iz Preokreta smatra da gosti ne ostaju dugo u Podgorici, jer taj grad ne nudi dovoljno sadržaja.

- U junu je u Herceg Novom došlo približno turista koliko i u Podgorici, tačnije 20.042 gosta. Međutim, broj noćenja je trostruko veći, odnosno ostvareno je 104.861 noćenje. Dakle gost se, u prosjeku, u Podgorici zadrži manje od dva dana, a u Herceg Novom više od pet - objašnjava Krnić.

Iako ističe da Podgorica teško može "preteći" Herceg Novi, jaz bi mogao biti značajno manji. Dodaje da ukoliko bi se turista zadržao samo dan duže u Glavnom gradu i potrošio, mimo smještaja, oko 100 eura, to bi lokalnoj privredi donijelo dodatni prihod u iznosu od dva miliona eura.

Međutim da bi turista imao gdje da se zadrži, ističe Krnić, potreban je kvalitetan sadržaj. Razumije da nova lokalna vlast nije mogla u kratkom roku da učini mnogo. Ipak, mogla je, smatra Krnić, postaviti obilježja na što više lokacija.

- Mislim na obiilježja koja bi dala turistima informaciju gdje i na kojoj razdaljini se nalazi Sahat kula, Skaline, brdo Gorica, Cijevna..... - pojašnjava Krnić.

Direktorica TO Podgorica, Irena Rogošić, saglasna je da su takva obilježja Glavnom gradu potrebna.

Međutim, za takav projekat je, dodaje Rogošić, potrebna izrada šeme, koja bi prije svega morala sadržati precizno određene lokacije.

- Takođe, dizajn samih tabli ne smije mnogo odstupati od postojećih. Potrebna je i izrada finansijskog plana - kazala je Rogošić za Radio Crne Gore.

Navodi da je ta turistička organizacija sa nadležnim gradskim službama otpočela tu proceduru i da se nada da će taj projekat uskoro biti realizovan.

S obzirom na to da je Podgorica MICE destinacija, odnosno grad pogodan za razvoj poslovnog turizma, neophodna je, smatra Rogošić, izgradnja kongresnih dvorana i sajamskog prostora.

Time bi se, dodaje Rogošić, stvorili uslovi za održavanje važnih svjetskih kongresa i brojnih sajmova.

- Potrebna je izgradnja i poslovnih hotela sa pet zvjezdica, koji bi imali više konferencijskih sala, jer u Podgorici imamo samo četiri takva hotela - objašnjava Rogošić.

Sve nabrojano bi, tvrdi Rogošić, donijelo veliku korist ne samo turizmu, već bi doprinijelo i ekonosmkom rastu i razvoju lokalne zajednice i cijele države. A Glavni grad mogao bi već narednog ljeta ostvariti veće benefite od turizma ukoliko bi, navodi Krnić, lokalna vlast prilikom koncipiranja budžeta predvidjela čišćenje smeća iz riječnih korita, postavljanje klupa, pomoć malim preduzećima koja se bave turizmom i pomoć turističkim vodičima.

Krnić za kraj navodi da Podgorici turstičkih potencijala ne manjka, ali da lokalna vlast ne smije ništa prepustiti slučajnosti, već raditi na njihovom unaprjeđenju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Završetak gradnje hotela Marriott u Kotoru očekuje se kroz dvije i po godine - Investicija vrijedna 35 mil EUR

Kotor će kroz dvije i po godine dobiti još jedan hotel sa pet zvjezdica, a iza 35 mil EUR vrijednog projekta sa 120 soba, stoji kompanija CG hotel. Hotel se gradi ispod magistrale Kotor-Risan, na ušću rijeke Škudre u more, a završetak radova se očekuje kroz dvije i po godine. Kako je investitor kazao "Vijestima", trenutno su završeni radovi na zaštiti temeljne jame, a nakon izgradnje, hotel će predati na upravljanje kompaniji Marriott

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.