NavMenu

MICE turizam važan za produženje sezone u Crnoj Gori - Mogućnosti velike, potrebna dobra strategija

Izvor: Pobjeda Ponedjeljak, 03.04.2023. 06:27
Komentari
Podeli
(Foto: Pavel L Photo and Video/shutterstock.com)
Zahvaljujući MICE turizmu Crna Gora može da bude cjelogodišnja turistička destinacija. Sezona za ovu vrstu turizma počinje krajem avgusta i završava se krajem juna i time bi naši hoteli mogli biti popunjeni cijele godine. Međutim da bi se MICE turizam u potpunosti razvio, potrebno je raditi na unapređenju kapaciteta kako u ljudskom tako i u tehničkom smislu.

Sagovornici Pobjede kazali su da je MICE turizam izuzetno važan za Crnu Goru i da su mogućnosti velike, samo treba dobra strategija.

Navode i da petina ostvarenih noćenja upravo pripada MICE segmentu.

Crnogorski kongresni biro - Montenegro Convention Bureau, u okviru Nacionalne turističke organizacije, posvećen je unapređenju i jačanju kapaciteta za razvoj kongresnog turizma, kreiranju brenda i promociji Crne Gore kao atraktivne destinacije za organizaciju događaja i poslovna putovanja.


Izuzetan potencijal

Direktorica Kongresnog biroa Aleksandra Maksimović tvrdi za Pobjedu da je Crna Gora destinacija koja ima izuzetan potencijal za MICE odnosno kongresni turizam, koji kao što akronim govori (Meetings, Incentives, Congresses/Conventions, Expositions/Events) podrazumijeva organizaciju svih vrsta poslovnih putovanja kao što su poslovni sastanci, motivaciona ili podsticajna putovanja, kongresi, konvencije i događaji uopšte.

- U ovom segmentu konkurentske prednosti naše destinacije su brojne, počevši od unaprijeđene ponude hotela kategorije četiri i pet zvjezdica i otvaranja luksuznih turističkih rizorta i renomiranih hotelskih brendova koji raspolažu potrebnim sadržajima koji mogu da odgovore i najzahtjevnijoj klijenteli, preko mediteranske klime koja pruža mogućnosti za organizaciju događaja tokom cijele godine, nesvakidašnjih potencijala za organizaciju nezaboravnih specijalnih događaja, do činjenice da je na oko svega dva sata leta udaljenosti iz većine evropskih centara - kazala je Maksimović.

Po njenim riječima za Crnu Goru je razvoj ovog vida turizma posebno važan sa aspekta produženja sezone i stvaranja cjelogodišnje turističke destinacije i generisanja većih prihoda od turizma, imajući u vidu činjenicu da se poslovna putovanja realizuju u periodu van glavne turističke sezone, te da je prosječna potrošnja turiste na poslovnom putovanju tri i po puta viša u poređenju sa prosječnim turistom.

- Pored toga što su to visokoplatežni gosti, riječ je o visokoobrazovanim gostima, koji posjećuju destinaciju van glavne turističke sezone i postoji velika vjerovatnoća da će se, nakon poslovnog putovanja, vratiti u destinaciju sa svojim porodicama - kazala je Maksimović.

Kako procjenjuje imamo upravo najveći potencijal za incentive tj. motivaciona ili podsticajna putovanja koja organizuju kompanije za svoje zaposlene i partnere da pokažu podršku i uvažavanje kako bi podigle njihov moral.

- Porast potražnje za putovanjima među milenijalcima primorao je kompanije da traže uzbudljive destinacije koje su lako dostupne. Sa svim prednostima koje nudi, kao još uvijek za mnoge organizatore putovanja nova i neotkrivena, Crna Gora ima šansu da postane jedna od vodećih incentive destinacija u Evropi - tvrdi Maksimović.

U tom pravcu Crnogorski kongresni biro promoviše MICE ponudu destinacije na najznačajnijim specijalizovanim sajmovima i događajima za ovaj vid turizma, na kojima, kako ističe, imaju priliku da se susretnu sa profesionalnim organizatorima događaja iz cijelog svijeta koji su u potrazi za novim destinacijama i animiraju ih da odaberu baš Crnu Goru za događaje koje organizuju.

- Dodatna promocija Crne Gore na međunarodnom MICE tržištu ostvaruje se i kroz članstvo Crnogorskog kongresnog biroa u Međunarodnom udruženju kongresa i konvencija (ICCA) i u Strateškoj alijansi evropskih kongresnih biroa - kazala je Maksimović koja navodi i nedostake i ono na čemu je potrebno dalje raditi.

- Potrebna je izgradnja kongresnog centra većih kapaciteta kao i unapređenje avio-dostupnosti tokom cijele godine, budući da avio-povezanost često igra odlučujuću ulogu prilikom odabira destinacije za organizaciju događaja. Takođe, potrebno je posebnu pažnju posvetiti aspektu održivosti, budući da je to trenutno jedan od vodećih trendova u MICE industriji - zaključuje Maksimović.

Rukovodilac sektora MICE prodaje u Splendidu Spasenija - Kika Purić kazala je za Pobjedu da su benefiti za MICE turizma ogromni.

- MICE sezona inače počinje krajem avgusta i završava krajem juna. Primjer naše kompanije Hotels Group Montenegro Stars možda najbolje ilustruje koliko je razvoj tog segmenta važan za unapređenje ponude i stvaranje prihoda. Kompanija Hotels Group Montenegro Stars je, još prije 20 godina kada je osnovana, napravila (za standarde tog vremena) pionirske korake. Već za prvih pet godina stekli smo reputaciju ključnog kongresnog odredišta u Crnoj Gori kojoj je tada predviđana sjajna budućnost na svjetskoj turističkoj MICE mapi - kaže Purić koja navodi primjer da je MICE manager tek otvaranjem hotela Splendid Conference & Spa resort 2006. prvi put uveden na listu zanimanja tog vremena.

- Za prvih 10 godina - od milion ostavarenih noćenja - petinu su činila noćenja MICE segmenta. Organizacija između 200 i 300 najrazličitijih događaja u hotelu godišnje - ima značajan multiplikativni efekat na povezane i srodne djelatnosti - kazala je Purić.


Stvoriti infrastrukturu

Cilj im je, kako je navela, da stvore infrastrukturu za razvoj kongresnog turizma i tako ukažu na ogromni potencijal Crne Gore.

- Tako jačamo ne samo kompanijski i imidž Budve - već destinacije u cjelini. Raduje što su naš primjer slijedili i "novi igrači", kao i činjenica da uz Primorje, glavni grad - Podgorica postaje brzorastuće kongresno odredište. Govoreći o konkretnim koracima, jedan od sjajnih programa je program ambasadora - koji podrazumijeva da svi predstavnici crnogroske naučne zajednice ili svako onaj ko je dio nekog društva ili asocijacije kandiduje Crnu Goru za održavanje sljedećeg sastanka te iste asocijacije - istakla je Purić.

Što se tiče tržišta koja se interesuju za MICE naglašava da je dobro što je to još uvijek Evropa.

- Dobro je što se Evropa i dalje nalazi na prvom mjestu sa udjelom od 54% ukupnih MICE putovanja. Od tržišta to su Velika Britanija, Njemačka, Francuska, Švajcarska, Španija i Italija, dok su kompanije koje podstiču događaje, sastanke, konferencije najčešće finansijske, osiguravajuće, farmaceutske, automobilske kompanije. Kada govorimo o pozicioniranju, apsolutno moramo tražiti autentično u našoj ponudi i negdje prestati da se upoređujemo sa velikim MICE destinacijama ili prenositi njihovu ekspertizu na Crnu Goru. Po kovid-19 pandemiji, koja je zaista najteže pogodila ovu industriju, i oporavak još uvijek traje, negdje su se promijenile navike koje idu Crnoj Gori u korist - a to je organizacija događaja na destinacijama koje su "nove", drugačije, autentične - objašnjava Purić.

U ovom kontekstu, po njenim riječima, moramo razmišljati i o održivosti destinacije i šta je to što na ovom polju radimo jer održivost događaja, podstaknuta međunarodnim ciljevima UN-a, predstavlja jedan od najvećih trendova industrije.

- Gosti žele dostupnost organskih usluga i proizvoda, pristupačnost zelenih i ekoloških tura, smanjenje carbon copy, te da doprinesu na destinaciji nekim volonterskim radom. MICE gost generiše 30% veću potrošnju od individualnog gosta, i to je prevashodno jer kompanije i organizacije pokrivaju trošak smještaja MICE gosta. Pored toga organizatori na destinaciji dodaju i wow elemente angažmana ovih gostiju kroz izlete, ekskurzije ili spektakularne gala večere što dodatno znači veći procenat potrošnje na destinaciji - objašnjava Purić.

Što se tiče kapaciteta kada govorimo o sastancima i konvencijama - kaže da smo još uvijek xs ili s size destinacija.

- To znači da bismo bili konkurenti potreban je konferencijski centar, ali i veći broj smještajnih kapaciteta. Pitanje je da li ovo i želimo kao dio strategije turizma? Ili, ipak, želimo da razvijamo autentičnu ponudu za ekskluzivne i visoko budžetne događaje - zaključuje Purić.


Podržali svjetske kompanije

Budvanska agencija Talas-M je jedna od prvih koja se počela baviti MICE turizmom prije 17 godina. Direktorica Snežana Vejnović podsjeća da su se davne 2006. godine počeli baviti MICE segmentom sa prvim hotelom sa pet zvjezdica.

Agencija Talas-M je u Crnoj Gori podržala neke od vodećih svjetskih kompanija u različitim industrijama. Među zadovoljnim klijentima su: Volkswagen, Airbus, Henkel, Coca Cola, L'Oreal, Chanel, Toyota, Renault, IBM, Samsung, Jakobs i mnogi drugi.

- Crna Gora je kao destinacija MICE turizma na svjetskoj mapi i to dokazuju klijenti koji su dolazili. Lično smatram da je Crna Gora biser za MICE i sa dolaskom novih hotelskih brendova interes se povećava. Tražnja postoji, ali ono što je mana jeste što nema dovoljno hotelskih kapaciteta - kazala je Vejnović dodajući da je njena agencija bazirana na Evropi, mada sarađuju i sa Južnom Afrikom, Brazilom, Amerikom kojima prave kombinovane programe sa Srbijom i Hrvatskom.

- Avio-dostupnost je limitirajući faktor i mi ga prevazilazimo na neki način - poručuje Vejnović, dodajući da se oslanjuju na ono što imamo.

- Avio smo destinacija i imamo određeni direktni avionski prevoz koji MICE turisti traže. Ima i klijenata koji organizuju čarter avion ako je grupa veća, ali je dubrovački aerodrom za nas veoma važan - poručuje Vejnović.

I na kraju poručila je da je za razvoj MICE turizma potreban dugoročniji pristup uz razvoj strategije. Ali i da je za Crnu Goru to vrlo značajno jer se obavlja u pred i postsezoni i obezbjeđuje da destinacija "živi" cijele godine.

Direktor hotela Hilton Nemanja Nikolić potvrđuje da nam je ovaj vid turizma veoma značajan za produžetak sezone, ali i da moramo da razvijamo infrastrukturu.

- Kapaciteti za MICE turizam su u Crnoj Gori na samom početku razvoja. Tu imamo i te kako prostora da ostatak godine, izuzimajući jun, jul i avgust, učinimo interesantnijim turistima. Mi kao lider MICE turizma u Crnoj Gori vidjeli smo da postoji potencijal, ali za dalji razvoja ovog vida turizma, potrebni su hotelski kapaciteti namjenski sa konferencijskim salama. Ono što je mnogo kompleksnije je odgovarajuća infrastruktura. Naša država raspolaže sa infrastrukturom koja je dosta skromna za razvoj turizma generalno - kazao je Nikolić naglašavajući da nam aerodromi, putevi i prezentacija same lokacije moraju mnogo bolje da se odrade da bismo napredovali.

Govori i da su u Hiltonu zadovoljni učinjenim rezultatima, ali da nije poenta da budu samo oni zadovoljni.

- Gradili smo hotel po Hilton standardima pa imamo pet konferencijskih sala. Imamo dobru polaznu osnovu. Ostali hoteli, osim nekih primorskih, nemaju dobru osnovu za ovaj vid turizma. MICE turizam je drugačiji od sezonskog i po tome što je potrebno mnogo više prezentovati sadržaje van hotela. Kada neko dođe na konferenciju par dana želi da izađe i vidi neki sadržaj koji još uvijek ne umijemo ili se nijesmo na adekvatan način organizovali da bismo ga prezentovali - kaže Nikolić.

Naglašava da ovo što Podgorica ima nije valorizovano.

- Nemate nikakav sadržaj na rijeci, u Staroj varoši, na jezeru… tako da turistička infrastruktura mora da napreduje kako bismo privukli ozbiljne konferencije - poručio je Nikolić.


Neophodna bolja povezanost sa dubrovačkim aerodromom

Vejnović naglašava da im je za MICE turiste izuzetno važan dubrovački aerodrom pa stoga treba da je povezanost lakša.

- Još uvijek ne znamo kako će ove godine funkcionisati prelaz granice i da li će biti velikih zastoja i čekanja koji su nam veliki problem. Nadležni treba to što prije da riješe kako bi grupe turista brže prelazile crnogorsku granicu - poručuje Vejnović.


Nedostaje hotelskih kapaciteta na sjeveru

Kako je naglasila Vejnović ono što nam fali to su hoteli na sjeveru, jer neki MICE turisti žele da kombinuju jug i sjever.

- Hoteli koji zadovoljavaju MICE turizam su oni sa pet i četiri zvjezdice. Ako klijent ima veći budžet onda želi da bude u ekskluzivnim hotelima - kaže Vejnović naglašavajući da nam na Primorju treba još velikih luksuznih hotela kao što su Avala i Splendid.

- Ovo što se najavljuje su kondo hoteli sa apartmanima manjih kapaciteta što nije dobro za MICE turizam - objasnila je Vejnović.


Istraživanja

Prema istraživanju Grand View Research globalno MICE tržište je procijenjeno na 876,42 mlrd USD u prošloj godini i očekuje se da će se proširiti po kombinovanoj godišnjoj stopi rasta (CAGR) od 7,5% od 2023. do 2030. godine.

- Prognoze su da će segment incentive putovanja biti najbrže rastući u tom periodu, a Evropa druga najbrže rastuća destinacija - poručuje Maksimović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Ellena group želi oporavak Boke i otvaranje hotela Plaža

Kompanija Ellena group iz Herceg Novog, koja je početkom aprila postala vlasnik 33% akcija u Vektra Boki, uputila je zahtjev stečajnom sudiji u Vektri Montenego (koja ima 59% akcija u Vektra Boki) Draganu Vukčeviću i stečajnom upravniku Radojici Grbi za sazivanje vanredne Skupštine akcionara "Vektra Boke". To je "Vijestima" kazao vlasnik Ellena group Danilo Matijašević. Teme vanredne Skupštine akcionara bile bi imenovanje novog upravnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.