NavMenu

Zbog štrajka u Australiji nagli skok cijene gasa u Evropi

Izvor: RT Balkan Petak, 11.08.2023. 10:29
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Unsplash / Quinten de Graaf)Ilustracija
Evropska tržišta gasa nervozno osciliraju dok trgovci prate najave štrajkova u Australiji koji bi mogli da poremete globalno snabdijevanje. Cijene ugovora za gas porasle su 28%, najviše od marta 2022. godine, signalizirajući tako zavisnost Evrope od tečnog gasa (LNG).

Fluktuacije cijena, navodi Blumberg, pokazuje da trgovci nastavljaju da vagaju da li dobra popunjenost skladišta i spora industrijska potražnja u Evropi mogu da se "izbore" sa eventualnim prekidima isporuke i povećanom konkurencijom za tečni prirodni gas.

Eventualni štrajkovi u tri velika LNG postrojenja u Australiji, gdje radnici traže veće plate i bolje radne uslove, mogli bi da poremete oko 10% globalnog izvoza goriva. Ako do toga dođe, azijski kupci bi mogli da se okrenu alternativnim izvorima snabdijevanja izvan regiona, što bi pojačalo konkurenciju sa Evropom za gorivo.

Tržišta prate i vrele talase koji se krajem leta očekuju na severnoj hemisferi i koji bi mogli da povećaju potražnju za gasom koji se koristi za hlađenje.

Evropski uvoz LNG-a je već pao sa najviših nivoa zabilježenih ranije ove godine, a konkurencija za snabdijevanje bi mogla da se poveća sa početkom grijne sezone. Evropa se oslanja na LNG da bi popunila praznine nastale gubitkom ruskog gasa, ali je malo vjerovatno da će to biti dovoljno pre 2025. godine, navodi Blumberg.

U međuvremenu, cijene prirodnog gasa na holandskoj berzi TTF - reperu za evropsko tržište - naglo su skočile gotovo 40% podstaknute strahovima da će štrajkovi u Australiji poremetiti isporuke tečnog gasa.

Cijene na TTF berzi, skočile su u srijedu na 43 EUR za megavat-sat, što je najviša cijena gasa u poslednjih osam nedelja.

Evropska tržišta gasa su bila izuzetno nestabilna poslednjih mjeseci, čak i kada je region akumulirao dovoljno zaliha da ublaže šokove u snabdijevanju. Svaki znak poremećaja u snabdijevanju može dovesti do skoka cijena, koji bi mogao biti još izraženiji kada se potražnja poveća zimi, zaključuje Blumberg.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.05.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Lokalna obilaznica oko Herceg Novog u fazi izrade glavnog projekta, za brzu saobraćajnicu čeka se idejno rješenje

U okviru Prostorno-urbanističkog plana opštine Herceg Novi, koji je u završnoj fazi izmjena i dopuna, tretirana je i buduća trasa zaobilaznice od Sutorine, preko Mojdeža, Ratiševine, Sušćepana, Trebesina, Poda, Sasovića do Zelenike. Monteput je organizovao tender, za izradu idejnog rješenja za dionicu brze saobraćajnice, od Herceg Novog do Budve, prelazak preko Bokokotorskog zaliva. Početak brze saobraćajnice je u zoni Debelog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.