NavMenu

Izdati urbanističko-tehnički uslovi za zajednički granični prelaz Šćepan polje-Hum, zauzimaće 6.665 m2

Izvor: eKapija Četvrtak, 13.07.2023. 15:43
Komentari
Podeli
Lokacija graničnog prelaza (Foto: Printscreen/Urbanisitčko-tehnički uslovi/Vlada CG)Lokacija graničnog prelaza
Vlada CG je izdala urbanističko-tehničke uslove za više projekata, među kojima je i izgradnja zajedničkog graničnog prelaza Šćepan polje-Hum na magistralnom putu M18.

U usvojenom dokumentu se ističe da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Akcionim planom za sprovođenje Strategije integrisanog upravljanja granicom za 2020. godinu, koji je usvojila Vlada, u dijelu unapređenja granične infrastrukture planiralo izgradnju savremenog zajedničkog graničnog prelaza na predmetnoj lokaciji. Novi granični prelaz je planiran na lokaciji na kojoj je sredstvima EU 2010.godine izgrađen objekat i koji se nalazi u KO Brijeg broj. Objekat nikada nije nije bio u funkciji i sada je u potpunosti devastiran.

Realizacija ovog projekta planirana je iz sredstava dobijenih u okviru Programa podrške EU kroz sektorsku budžetsku podršku za unapređenje sistema integrisanog upravljanja granicom. Cilj ovih projekata je unapređenje i modernizacija granične infrastrukture i opremljenosti kao i efikasnosti Granične policije i Uprave carina u skladu sa standardima EU u oblasti granične kontrole.

Lokacija na kojoj je predviđena izgradnja zajedničkog graničnog prelaza površine je 6.665 m2, a nalazi se u zahvatu Prostorno urbanističkog plana Opštine Plužine.

Vlada Crne Gore i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, u skladu sa Sporazumom o sprovođenju graničnih provjera na zajedničkim graničnim prelazima, potpisanog 06. marta 2009. godine, sporazumno su utvrdile zajedničku lokaciju na graničnom prelazu Šćepan Polje – Hum.

Aneksom II Sporazuma propisano je da se zajednička lokacija graničnog prelaza nalazi na teritoriji Crne Gore, na putnom pravcu Plužine - Foča, na lokaciji postojećeg graničnog prelaza Šćepan Polje – Hum. Do uspostavljanja zajedničkog graničnog prelaza na lokaciji Paklice (Crna Gora), postojeći granični prelaz se koristi kao privremena zajednička lokacija.

Zajednička lokacija graničnog prelaza obuhvata dio saobraćajnice na crnogorskoj teritoriji, prostorije, pomoćne objekte kao i druge objekte neophodne za obavljanje zajedničkih graničnih kontrola.


Pomenutim Sporazumom je precizirano da će crnogorska strana za potrebe graničnih službi BiH na zajedničkoj lokaciji graničnog prelaza obezbijediti: objekte za rad graničnih službi adekvatne površine, zajednički prostor, kontrolne kabine za obavljanje zajedničke granične kontrole ulaznog i izlaznog robnog saobraćaja, kontrolne kabine za obavljanje zajedničke granične kontrole ulaznog i izlaznog putničkog saobraćaja, prostor za inspekcijski nadzor (veterinarski i fitosanitarni) i drugi odgovarajući prostor neophodan za vršenje zajedničke granične kontrole.

Nadležni organi Crne Gore, obezbijediće priključak električne energije i vode do objekata potrebnih za obavljanje zajedničke granične kontrole, kao i priključke za druge komunalne usluge neophodne za rad na zajedničkoj lokaciji graničnog prelaza. Strane će priključke za informatičko - telekomunikacione sisteme obezbijediti svaka za sebe.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Završetak gradnje hotela Marriott u Kotoru očekuje se kroz dvije i po godine - Investicija vrijedna 35 mil EUR

Kotor će kroz dvije i po godine dobiti još jedan hotel sa pet zvjezdica, a iza 35 mil EUR vrijednog projekta sa 120 soba, stoji kompanija CG hotel. Hotel se gradi ispod magistrale Kotor-Risan, na ušću rijeke Škudre u more, a završetak radova se očekuje kroz dvije i po godine. Kako je investitor kazao "Vijestima", trenutno su završeni radovi na zaštiti temeljne jame, a nakon izgradnje, hotel će predati na upravljanje kompaniji Marriott

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.