NavMenu

U Bijelom Polju planirana izgradnja VE Korita - Na 162 ha biće 11 vjetrogeneratora ukupne instalisane snage 72,60 MW

Izvor: eKapija Subota, 27.04.2024. 07:29
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/www_slon_pics)Ilustracija
U bjelopoljskom naselju Korita predviđena je izgradnja vjetroelektrane ukupne instalisane snage 72.60 MW.

To se može vidjeti u predlogu urbanističko-tehničkih uslova za izradu tehničke dokumentacije koji su objavljeni na sajtu Vlade, a u cilju realizacije ove investicije. Zahtjev su podnijele podgoričke kompanije Vjetro park Korita, Sistem-MNE i PerMonte.

Ukupa površina lokacije na kojoj je predviđena gradnja vjetoparka je cca 162 ha.

- Prema dostavljenoj preliminarnoj procjeni vjetroelektrane Korita koju je uradio Sistem-MNE, predviđena je izgradnja 11 vjetrogeneratora ukupne instalisane snage 72,60 MW - stoji u dokumentu.

Vjetroelektrana će se graditi na više katastarskih parcela, pri čemu su četiri u državnoj svojini. Ugovor o zakupu ovih parcela potpisan je sa Ministarstvom prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine i konzoricijuma kompanija Vjetro park Korita, Sistem-MNE i PerMonte.

Podsjetimo, Ministarstvo je početkom ove godine objavilo poziv za davanje u zakup zemljište u Bijelom Polju, u naselju Korita, a u cilju izgradnje vjetroelektrane. Kako je bilo navedeno u pozivu, zemljište se u zakup daje na 30 godina, a obaveza zakupca je gradnja vjetroelektrane instaisane snage 6,6 MW pojedinačno po vjetrogeneratoru. Ukupna površina zemljišta je oko 150 ha.

U istom naselju gradiće se i solarna elektrana ukupne instalisane snage 240 MW, a vrijednost investicije je oko 200 mil EUR.

Ovu investiciju realizuje preduzeće EE Korita iz Bijelog Polja, a početkom godine potpisan je i ugovor sa Crnogorskim elektroprenosnim sistemom o priključenu ove solarne elektrane na prenosni sistem.Tada je navedeno da je investitor na ovom projektu investitor danski European Energy, koji ima značajno iskustvo u izgradnji solarnih i vjetro elektrana.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.07.2024.  |  Finansije

Prihod od "zlatnih pasoša" skoro 380 mil EUR

Tokom trajanja programa ekonomskog državljanstva od 2019. do kraja 2022. godine predato je ukupno 1.113 zahtjeva za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom, odnosno aplikacija. Do 1. jula za 54 zahtjeva Agencija za investicije je izvijestila predsjednika Vlade da su ispunjeni uslovi, za 791 zahtjev je MUP donio rješenje o prijemu i uručeni su pasoši, nad devet zahtjeva se sprovodi kontrola prenosa od strane nezavisnog revizora, dok je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.