NavMenu

Na Bilećkom jezeru moguće i solarne elektrane

Izvor: RTCG Utorak, 28.05.2024. 15:26
Komentari
Podeli
(Foto: AMFotografie101/shutterstock.com)
Valorizacija potencijala Bilećkog jezera pruža velike šanse i Crnoj Gori i Republici Srpskoj, kazao je predsjednik Odbora Elektroprivrede Crne Gore Milutin Đukanović. Istakao je da na Bilećkom jezeru postoji mogućnost i solarnih elektrana, te da je dogovoreno da se formira jednu radna grupu koja će odabrati najbolje ideje.

Na jučerašnjem sastanku ministara energetike i rudarstava Crne Gore i Republike Srpske, Saše Mujovića i Petra Đokića kao i predstavnika dvije elektroprivrede, dogovoreno je da će se od tekuće 2024. godine isplaćivati naknada za Bilećko jezero, Opštini Nikšić, u iznosu od oko 600.000 eura.

Predsjednik Odbora Elektroprivrede Crne Gore Milutin Đukanović gostujući u "Dobro jutro Crna Goro" na TVCG je kazao da je ovo samo početak valorizacije potencijala Bilećkog jezera.

- Od 1994. godine niko iz Crne Gore ni imao ni jedan cent koristi od Bilećkog jezera. Ovo je samo početak valorizacije potencijala Bilećkog jezera i mi smo juče naišli na lijep susret sa predstavnicima Vlade Republike Srpske i rukovodstvom Elektroprivrede Republike Srpske i za taj dio smo se odmah dogovorili", istakao je Đukanović.

Valorizacija tog potencijala, kaže Đukanović, pruža velike šanse i Crnoj Gori i Republici Srpskoj.

- Postoji potencijal za izgradnju novih elektroenergetskih objekata kao i možda da se iskoristi eventualno i ta ideja da se riješi odnosno snabdjevanje čitave boke Kotorske - kazao je Đukanović.

On je naglasio da postoji mogućnost i solarnih elektrana na Bilećkom jezeru, reverzibilne elektrane, te da je dogovoreno da se formira jednu radna grupu koja će odabrati najbolje ideje.

Đukanović je naglasio da su projekti u oblasti energetike strateški i da njihova realizacija traje preko deset godina, ali da je važno da se definišu prave ideje.

- Ima puno ideja i to nas ponekad razvlači i stvara kod nas nedoumicu i formiranje ove radne grupe u kojoj će biti uključeni predstavnici vlada i Republike Srpske i Crne Gore i predstavnici elektroprivreda će uraditi to da definišu koje su to najbolje ideje pa da se polako kreće u realizaciju - poručio je Đukanović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.09.2024.  |  Energija, Industrija

Saradnja EPCG i kompanije QAIR - U planu razvijanje projekata u oblasti OIE

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) potpisala jeu Parizu Memorandum o razumijevanju sa nezavisnom evropskom kompanijom QAIR, sa namjerom da se unaprijedi dinamika razvoja projekta u oblasti obnovljivih izvora energije (OIE) u našoj zemlji. EPCG i kompanija Qair, koja je na tržištu Crne Gore prisutna od 2021. godine, kroz međusobno partnerstvo prvenstveno će se fokusirati na izradu projekata iz oblasti proizvodnje solarne i vjetro energije, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.