NavMenu

Tender za gradnju mosta na Bojani nakon što Parlament usvoji sporazum sa Albanijom

Izvor: eKapija Petak, 29.09.2023. 07:51
Komentari
Podeli
(Foto: Vlada Crne Gore/Prezentacija projekta)
Vlada je na poslednjoj sjednici utvrdila Predlog zakona o potvrđivanju sporazuma između Vlade Crne Gore i Savjeta ministara Albanije o izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Bojane. Kako se moglo čuti, kada crnogorski parlament usvoji zakonske rješenje, moći će da se raspiše tender za izboru izvođača radova.

Iz Vlade podsjećaju da se radi o Sporazumu koji je potpisan u Podgorici 27. februara 2023. godine na zajedničkoj sjednici vlada dviju država.

U diskusiji je istaknuto da je cilj ovog projekta unapređenje saobraćajne veze između Crne Gore i Albanije stvaranjem uslova za maksimalno korišćenje prirodnih i kulturnih potencijala, kao i jačanje ekonomskog i društvenog razvoja regiona.

- Brojne procedure su završene i zahvalan sam Ministarstvu kapitalnih investicija na tome. Preostalo je da ovaj Predlog zakona ide prema našem Parlamentu. Albanska srtana je taj dio riješila u svojoj Skupštini. Kada i mi završimmo svoj dio, moći ćemo i da otvorimo tender za izbor izvođača radova - kazao je predsjednik Vlade Dritan Abazović.

Podsjetimo, prilikom potpisivanja sporazuma, najavljeno je da će most na rijeci Bojani koji će zajednički graditi Crna Gora i Albanija, koštati blizu 20 mil EUR.

Most koji će spojiti Ulcin i Velipolje, biće ukupne dužine 310 metara, dok će raspon između dva stuba iznositi 139 metara. Biće širok 17 metara, imaće dvije saobraćajne trake od po 3,75 metara, dva trotoara od po dva metra i dvije biciklističke staze od po 1,25 metara. Spojiće 34 km pješčanih plaža. Trenuta udaljenost između Ulcinja i Velipolja je 73 km, dok će sa izgradnjom mosta biti svedena na svega jedan kilometar.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Za izgradnju nove saobraćajnice u Buljarici 1,5 mil EUR

Opština Budva raspisala je tender za izgradnju saobraćajnice I2 - H5 Buljarica sa kompletnom infrastrukturom. Vrijednost radova je 1,23 mil EUR bez, odnosno 1,5 miliona sa PDV-om. Kako je pojašnjeno u pozivu, projekat se finansira iz više godina, od čega se u ovoj godini planira potrišiti iznos od 10.000 sa PDV-om. Rok za izvođenje radova je 270 dana od uvođenja izvođača u posao. Ponude se dostavljaju najkasnije do 4. juna do 10 sati,

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.