NavMenu

U planu izgradnja novog putničkog terminala na podgoričkom aerodromu - Vrijednost investicije između 30 i 40 mil EUR

Izvor: eKapija Četvrtak, 28.09.2023. 14:09
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/smith371)
Aerodromi Crne Gore planiraju izgradnju novog putničkog terminala na aerodromu u Podgorici, a ta investicija bi koštala između 30 i 40 mil EUR. To je najavio predsjednik Odbora direktora kompanije Eldin Dobardđić na današnjoj sjednici Vlade.

Kako je kazao, u važećem masterplanu koji je Vlada usvojila u julu 2011. godine predviđena je izgradnja novog terminala od 12.500 m2, koja je na sjevernom potezu od sadašnje terminlane zgrade.

- Kvadratura ne mora biti tih gabarita, može biti i manja, 10.000 ili 8.000 kvadrata. Angažovali bismo stručne konsultantske kompanije da uradi idejni projekat i na osnovu saobraćaja i trendova procijeni koja bi nam to kvadratura bila dovoljna - kazao je Dobardžić.

Prema njegovim riječima, s obzirom na trenutne pokazatelje, Aerodrom Podgorica će u narednom periodu biti nosilac razvoja avio industrije u Crnoj Gori, te je stoga odlučeno da se nova terminalna zgrada gradi upravo u glavnom gradu.

- Još jedna bitna stvar su imovinsko-pravni odnosi koji mogu biti problem, a podgorički aerodrom u tom dijelu nema otvorenih pitanja, pa se lakše može ući u proces izgradnje. Tivatski aerodrom je tu dosta problematičan, a na ruku nam ne ide ni geopolitička situacija u svijetu zbog koje, uprkos tome što i ovaj aerodrom bilježi bolje cifre u odnosu na prethodne dvije godine, nije izgledno da će se u skorije vrijeme vratiti na nivo iz 2019. - naveo je.

Dobardžić je kazao da trenutno ne mogu dati precizne podatke kada su troškovi u pitanju.

- Prema nekim procjenama, zgrada od potencijalno 10000 m2 sa kompletnom opremom, saobraćajnicama, novim parking prostorom, platformom i rulnom stazom koštao bi između 30 i 40 mil EUR. Mi imamo dio sostvenih sredstava sa kojima bismo krenuli u realizaciju projekta, a dio bismo obezbijedili iz kredita, a u nekom momentu bi možda i država kao vlasnik mogla pomoći - naveo je Dobardić.

Ukoliko država dobije zeleno svjetlo za ovaj projekat, realizacija bi mogla krenuti na proljeće ili početkom ljeta naredne godine.

Ova najava naišla je na odobravanje i podršku predsjednika Vlade Dritana Abazovića, kao i ministara ekonomskog razvoja i turizma, finansija i poljoprivrede Gorana Đurovića, Aleksandra Damjanovića i Vladimira Jokovića.

Joković je kazao da treba planirati dugoročno i investirati u dobar projekat koji će biti na raspolaganju građanima u narednih 30 godina. Đurović je u prilog najavljenoj gradnji terminala iznio i podatke o rastućem broju turista u Crnoj Gori. Naveo je da je slična investicija prijeko potrebna i tivatskom aerodromu.

Damjanović ja nevao da bi nakon ove informacije bilo dobro organizovati tematsku sjednicu u vezi sa sudbinom tendera za koncesiju koji se može poništiti bez pravnih posledica.

- Možda bi trebalo da razmišljamo i o novom tenderu, ili da vidimo da li mi možemo da pokušamo sopstvenim snagama da u nekom roku koji nije kratak krenemo u ozbiljnu investiciju oba aerodorma - rekao je Damjanović.

Sa njima se nije složio državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija (MKI) Admir Šahmanović, koji je kazao da je Dobardžić, uprkos tome što su investicije u aerodrome nužne, u ovoj najavi preskočio 20 koraka.

- Ministarstvo nije obaviješteno i vjerovatno se ova ideja rodila sinoć ili preksinoć. Odluke "preko koljena" ne idu u prilog državi. Procedura u vezi sa davanjem aerodroma pod koncesiju je i dalje aktuelna. Ovo nije u skladu sa Master planom razvoja iz 2011. godine, a i da jeste, svakako je potrebno ažuriranje - kazao je Šahmanović.

On je dodao i da su sredstva upitna i da ne zna kako bi se obezbijedila održivost Aerodroma.

Predsjednik Vlade Dritan Abazović je kazao da će se pitanje koncesije riješiti čim se riješi pitanje Vlade.

- Ovo finansijski ne izgleda prezahtjevno i mogli bi da uđemo u kreditni aranžman. Ekser se nije uložio od 2006. godine. Čim se razriješi situacija sa Vladom ima da se radi, ima da se donese odluka za postojeću koncesiju, isto tako ima da krene da se radi i auto-put - poručio je Abazović.

Dobardžić je odgovorio Šahmanoviću da je Odbor direktora Aerodroma otvoren za Ministarstvo kapitalnih investicija u svako doba dana i noći, navodeći da ideja oko novog putničkog terminala "nije sazrela u posljednja dva dana".


Poslovni rezultati

Aerodromi su u prvih osam mjeseci ove godine ostvarili poslovne prihode u iznosu od 23,8 mil EUR, što je 36% više u odnosu na isti period lani, kazao je Dobardić. Avijacijski prihodi su na niovu od 82%, a neavijascijski17%.

- Neto je za isti ovaj period iznosila 8,3 mil EUR i ona je skoro tri puta veća u odnosu na osam mjeseci prethodne godine kada je bila 3 miliona. Želio bih da napomenem da imamo problem sudskih troškova koji se protežu godinama unazad i smanjili su nam poslovni rezultat u prethodnoj godini. Nadam se da neće imati značajniji uticaj na rezultat u ovoj godini, ali računamo na njega i negjde očekujemo da će neto dobit na kraju godine biti oko 6 miliona - kazao je Dobardžić.

On je naveo i da ACG trenutno na računu imaju 22,6 mil EUR, što je iznos koji je u uporednom periodu prošle godine veći za oko 7 miliona.

- Do kraja godine, uz smanjenje saobraćaja koji se očekuje na početku zimske IATA sezone, mislimo da ćemo uz određene obavze koje ćemo isplatiti, imati oko 25 - 26 mil EUR. Ako od te sume oduzmemo i obaveze prema avio kompanijama na račun podsticaja, očekujemo da će konačan iznos biti negdje oko 8 miliona - rekao je.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.11.2023.  |  Građevina

Raspisan tender za rekonstrukciju objekta Tehničkih fakulteta - Vrijednost radova 1,15 mil EUR

Uprava za kapitalne projekte raspisala je tender za izbor izvođača radova na adaptaciji objekta Tehničkih fakulteta Univerziteta Crne Gore. Vrijednost ovog projekta iznosi 950.000 EUR bez, odnosno 1,15 mil EUR eura sa PDV-om. Kako je pojašnjeno, predmet javne nabavke je sanacija eksterijera zgrade, obuhvatajući fasadnu bravariju i fasadu, kao i hidroizolaciju dijela krova Tehničkih fakulteta. Rektor Vladimir Božović kazao je da je ova

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.