NavMenu

U Šavnik stiže investicija vrijedna 200 mil EUR - Početak gradnje vjetroparka Bijela 2025. godine

Izvor: eKapija Četvrtak, 28.09.2023. 12:51
Komentari
Podeli
(Foto: Agencija za zaštitu životne sredine/Elaborat/Printscreen)
Crna Gora će dobiti jednu od najvećih vjetroelektrana na Balkanu, a ugovor o gradnji potpisale su crnogorske firme Sistem MNE i Simes inženjering zajedno sa kompanijom Alcazar Energy (Alkazar enerdži), koja je vodeći investitor u obnovljive izvore energije na tržištima u razvoju, sa sjedištem u Luksemburgu. Vjetropark Bijela gradiće se u Šavniku, vrijednost investicije je 200 mil EUR, a izgradnja objekta trebalo bi da počne 2025. godine.

Kako je saopšteno, izgradnjom vjetroparka biće kreirana nova trajna vrijednost za zelenu budućnost države.

- Projekat vrijedan 200 mil EUR, trebalo bi da počne sa gradnjom 2025. godine, a vjetropark Bijela, snage 118 MW biće najveća platforma za obnovljivu energiju na Zapadnom Balkanu, kroz koju će se udvostručiti i kapacitet instaliranih vjetroelektrana u Crnoj Gori - navodi se u saopštenju.

Projekat izgradnje vjetroparka komplementaran je sa nacionalnim strateškim razvojnim inicijativama, a velika pažnja je posvećena ekološkim aspektima i održivosti.

(Foto: Promo)
- Radujemo se što će ovakav projekat biti realizovan u našoj državi, tim prije što se radi o zapostavljenom sjeveru. Crna Gora je Ustavom deklarisana kao ekološka zemlja i time je svojevrstan unikat. Okrenuti smo zelenoj energiji jer ona predstavlja budućnost našeg održivog razvoja. Pozivam strane investirore da nastave da ulažu u Crnu Goru, a Vlada će bez ikakvih smetnji biti njihov otvoren i ozbiljan partner - kazao je predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović.

Projekat će imati brojne benefite za Crnu Goru, njenu ekonomiju i građane.

- Procjena je da će se kroz izgradnju vjetroparka stvoriti više stotina radnih mjesta, a nakon puštanja u rad će proizvoditi dovoljno čiste energije za snabdijevanje preko 20.700 domaćinstava godišnje - kazao je izvršni direktor Sistem MNE Ljubiša Bošković i dodao da će značajne benefite imati i opština Šavnik kroz valorizaciju zemljišta te unapređenje infrastrukture i mobilnosti.

Nekoliko istaknutih razvojnih institucija i komercijalnih banaka je izrazilo svoj interes za partnerstvo sa kompanijom Alcazar Energy radi finansiranja projekta, koji je takođe privukao pažnju drugih ključnih aktera, kao što su vodeći proizvođači vjetrotrubina, te međunarodne i lokalne građevinske kompanije.

U saopštenju se navodi da ovaj projekat ima značaj za širu Evropu, jer će pružiti čistu i pristupačnu električnu energiju - u vrijeme kada kontinent nastoji smanjiti svoju zavisnost od gasa. Alcazar Energy je u pregovorima sa nekoliko evropskih kompanija zainteresovanih za kupovinu čiste električne energije iz ovog projekta.

(Foto: Promo)
Izgradnja vjetroparka Bijela će imati značajan doprinos smanjenju emisije štetnih gasova - preko 260.000 tona CO2 godišnje, što je od suštinskog značaja za ekološku održivost Crne Gore i čini potpisnice današnjeg Ugovora odgovornim partnerima u naporima zaštite i očuvanja zdrave životne sredine.

- Oduševljeni smo što smo završili akviziciju prava za ovaj značajan projekt vjetroelektrane. Za Crnu Goru i region Zapadnog Balkana, donosiće dugo očekivanu čistu i pristupačnu električnu energiju - i stvarati dugoročna lokalna radna mjesta. Za Alcazar Energy, to je značajan korak u našoj strategiji za stvaranje najveće platforme za obnovljivu energiju u regionu. Radujemo se bliskoj saradnji sa Vladom i lokalnim partnerima - kako bismo razvijali najveću vjetroelektranu u Crnoj Gori - udvostručujući instalirani kapacitet vjetroelektrana u zemlji - kazao je suosnivač i rukovodeći partner Alcazar Energy Daniel Kalderon.

On je istakao da Daniel Kalderon gradi održivu infrastrukturu gdje je najpotrebnija - na tržištima u razvoju - dok generiše prihode investitorima.

- Imamo izuzetno uspješne mjerljive rezultate u razvoju i izgradnji projekata obnovljive energije, stručnost u rastućim tržištima i predanost najboljim praksama u oblasti ESG - kazao je Kladeron.

Bošković je istakao da Sistem MNE i Simes inženjering, kao vodeće kompanije u oblasti energetike u Crnoj Gori, duži niz godina rade na razvijanju projekata obnovljivih izvora energije na kojima je u kontinuitetu angažovano preko 60 inženjera stalno zaposlenih u ovim kompanijama.

- Ovaj izazovan inženjerski poduhvat, za koji smo danas potpisali Ugovor, šalje jasne i obećavajuće poruke. Naime, strane direktne investicije, poput ovog greenfield projekta, nedvosmisleno pokazuju da renomirani investitori vide crnogorske kompanije kao pouzdane partnere - kazao je Bošković.

On je iskazao zahvalnost resornim ministarstavima i opštini Šavnik na podršci, kao i finansijskim i pravnim savjetnicima, KPMG-u i Karanović&Partners, čija stručnost i podrška su bili ključni faktori u ostvarivanju ove transakcije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.11.2023.  |  Građevina

Raspisan tender za rekonstrukciju objekta Tehničkih fakulteta - Vrijednost radova 1,15 mil EUR

Uprava za kapitalne projekte raspisala je tender za izbor izvođača radova na adaptaciji objekta Tehničkih fakulteta Univerziteta Crne Gore. Vrijednost ovog projekta iznosi 950.000 EUR bez, odnosno 1,15 mil EUR eura sa PDV-om. Kako je pojašnjeno, predmet javne nabavke je sanacija eksterijera zgrade, obuhvatajući fasadnu bravariju i fasadu, kao i hidroizolaciju dijela krova Tehničkih fakulteta. Rektor Vladimir Božović kazao je da je ova

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.