NavMenu

EPA čuva rijeku Lještanicu - Nije data saglasnost za izgradnju male hidroelektrane

Izvor: RTCG Ponedjeljak, 17.07.2023. 10:54
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: iLUXimage/shutterstock.com)Ilustracija
Agencija za zaštitu životne sredine (EPA) nije dala saglasnost na inovirani Elaborat procjene uticaja na životnu sredinu mHE Lještanica na istoimenoj rijeci.

U obavještenju o rezultatima ispitnog postupka navodi se da inovirani Elaborat "nije zadovoljio kriterijume shodno važećim propisima i standardima za ovu vrstu objekata i ne sadrži definisane odgovarajuće mjere za sprečavanje, smanjenje i otklanjanje mogućih štetnih uticaja na životnu sredinu".

- Na osnovu postojećih hidroloških analiza i podataka o hidrogeološkim karakteristikama datim u Elaboratu nije moguće sagledati širu sliku mogućeg uticaja na životnu sredinu projekta mHE, a što je jedan od najznačajnijih faktora za obezbjeđenje kvalitetnog upravljanja vodnim resursima i poštovanje načela i standarda u oblasti voda - navodi EPA u obavještenju.

Na rijeci Lještanici, odnosno vodopadu Skakala u Bijelom Polju prisutan je tip staništa sa formacijama sedre, koji je prioritetan za zaštitu shodno EU Direktivi.

Ovaj tip staništa izuzetno je rijedak u Crnoj Gori, i ovo područje predstavlja jednu od tri najreprezentativnije lokacije ovog tipa staništa u Crnoj Gori.

- Za formiranje i održavanje ovog tipa staništa, potrebno je permanentno (stalno) prisustvo vode da bi odgovarajuće mahovine (sedrotvorke) mogle da talože materijal, što rezultira formiranjem sedre (sige). U odnosu na navedene činjenice nije moguće dati konkretne mjere zaštite u odnosu na ovaj tip staništa, jer će nedostatak vode imati trajne negativne posljedice po njegov opstanak, odnosno njegovo održavanje i dalje formiranje - piše u obavještenju koje je EPA dostavila investitoru Hidro Lještanica.

Investitor ima pravo da se izjasni na rezultate ispitnog postupka u roku od četiri dana od dana prijema obavještenja, ako ono izostane, Agencija će donijeti rješenje bez izjašnjenja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina

Kako je poslovalo 15 najvećih građevinskih kompanija u Crnoj Gori - Prihodi padali, Bemax i dalje lider

Najvećih 15 kompanija iz oblasti građevinarstva ostvarilo je tokom 2023. godine manje ukupne prihode i manju ukupnu dobit nego u 2022, a te kompanije su smanjile i broj radnika. Tako su za 15 najvećih kompanija ukupni prihodi bili 414 mil EUR u 2023. godini, ili 16,9% manje nego godinu ranije, kada je istih 15 kompanija imalo ukupne prihode od 484,49 mil EUR. Kako pokazuje analiza portala Bankar, pao im je i neto rezultat, sa 39,1 mil EUR iz

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.