Izvor: RTCG | Nedjelja, 20.09.2020.| 16:39
Izdvojite članak Odštampajte vijest

NVO Green Home: Poništena ekološka saglasnost za mHE na Lještanici

Ilustracija
Ilustracija (Foto: iLUXimage/shutterstock.com)
Ministarstvo održvog razvoja i turizma je usvojilo žalbu NVO Green Home na rješenje Agencije za zaštitu prirode i životne sredine, kojim je data saglasnost na elaborat procjene uticaja na životnu sredinu za izgradnju male hidroelektrane na vodotoku rijeke Lještanice, čime je poništeno prvostepeno rješenje i postupak vraćen na ponovno odlučivanje.

Rješenje je, kako ističu u NVO, poništeno na osnovu bitne povrede postupka za sprovođenje javne rasprave, pogrešne primjene materijalnog prava i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja.

- Konstatovano je da na javnoj raspravi nije prisustvovalo lice koje je koordinisalo izradu elaborata, kao i da izvještaj sa javne rasprave ne sadrži sve primjedbe, prijedloge i mišljenja građana koje su iznesene. Takođe pogrešno je utvrđeno činjenično stanje zbog više puta mijenjanih nalaza izvora rijeke, koji nijesu pratili promjene samog elaborata. Dakle sve prethodne tvrdnje NVO Green Home i mještana Lijeske su se pokazale istinitim i opravdanim - konstatuju u NVO.

Naime, 7. jula 2020, Agencija za zaštitu prirode i životne sredine je izdala Rješenje o ekološkoj saglasnosti za projekat izgradnje HE Lještanica na osnovu procesa koji je pratio niz nepravilnosti.

- Na javnoj raspravi za Elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu za predmetni projekat, a koja je održana 17.12.2019. godine, učestvovalo je 90 građana Bijelog Polja izjašnjavajući se protiv izgradnje ove hidroelektrane na izvoru same rijeke. Javnu raspravu su pratila brojna proceduralna kršenja od Agencije, gdje u konačnoj verziji ni jedna primjedba od suštinske važnosti nije prihvaćena. Nedvosmisleno može zaključiti da je cjelokupan prethodni postupak i sva akta koja su prethodno donesena i na koja su izdate saglasnosti, zasnovani na netačno utvrđenom činjeničnom stanju i da se ovaj elaborat, logično, nadovezuje na akta koja su zanosnova na netačno utvrđenom činjeničnom stanju. Čitav postupak od lokalne studije lokacije do posljednjeg Rješenja o ekološkoj saglasnosti obiluje neregularnostima, na šta ukazuju brojne krivične prijave građana, nas iz nevladinog sektora, Ustavne inicijative, žalbe na upravne akte itd. čiji procesi su još u toku - naglašavaju u NVO Green Home.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE