NavMenu

Hidroelektrane na Cijevni - Albanija gradi, Crna Gora kao brani

Izvor: RTCG Petak, 03.03.2023. 11:30
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: shuttestock.com)Ilustracija
Albanija gradi, Crna Gora, kao brani. Naravno, riječ je o malim hidroelektranama na rijeci Cijevni koja teče kroz obije zemlje.

- Već smo oko toga razgovarali na zajedničkoj sjednici. Mi smo prenijeli naše vrlo restriktivne stavove ne samo za mini hidroelektrane koje su i njima napravile veliki problem već i za vodotoke koji se tiču Bojane i Skadarskog jezera - kazao je premijer Dritan Abazović.

Premijer Albanije Edi Rama istakao je da se ovdje govori o hidrocentralama koje su dio prošlosti koju mi ne možemo da promijenimo.

- Mi smo faktički u situaciji završenog čina. Blokirali smo treću hidrocentralu. Što se tiče onih koje ste nam vi pomenuli, dvije su nam poklon iz prošlosti - kazao je Rama.

Međutim, informacije o gradnji mini-hidroelektrana na Cijevni pojavile su se u našoj javnosti 2018. dok je Rama na mjestu premijera Albanije od 2013.

O toj situaciji bilo je govora i u maju 2022.u Albaniji, i to na sastanku radne grupe u okviru sporazuma između Crne Gore i Albanije o upravljanju vodama od zajedničkog interesa. No, ako imamo u vidu kako premijer Albanije gleda na radne grupe, ne moraju se više ni sastajati.

- Kažu mi da smo kreirali radne grupe, ali ih ne komentarišem. Jer ima jedna poslovica koja kaže, ako nećeš da riješiš nešto - formiraj radnu grupu ili komisiju - kazao je Rama.

A za rješavanje ovog problema nema političke volje, poručuju iz NVO sektora.


- Mi imamo oprečene stavove koje dolaze s razlogom strana. Od toga da nećemo imati centrale koje se u međuvremenu grade do toga dan mi kao država nismo bili uključeni a imamo zajedničku komisiju. Mogla je i trebala je da Crna Gora bude informisana trebalo je da se uradi prkeogranična procjena uticaja na životnu sredinu - kazala je izvršna direktorica NVO Green Home Azra Vuković.

A kako nije, uticaju možda mogu da svjedoče oni koji vrlo dobro znaju Cijevnu, dok se turisti iščuđavaju i na samu ideju da ovakva rijeka završi u cijevima.

No, nije Cijevna prepuštena samo malim hidrolektranama. Vukovićeva napominje da se u njenom gornjem toku, u Albaniji, izvlači i šljunak. Sve to, dešava se na rijeci koja u Crnoj Gori ima status zaštićenog poodručja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Za izgradnju nove saobraćajnice u Buljarici 1,5 mil EUR

Opština Budva raspisala je tender za izgradnju saobraćajnice I2 - H5 Buljarica sa kompletnom infrastrukturom. Vrijednost radova je 1,23 mil EUR bez, odnosno 1,5 miliona sa PDV-om. Kako je pojašnjeno u pozivu, projekat se finansira iz više godina, od čega se u ovoj godini planira potrišiti iznos od 10.000 sa PDV-om. Rok za izvođenje radova je 270 dana od uvođenja izvođača u posao. Ponude se dostavljaju najkasnije do 4. juna do 10 sati,

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.