NavMenu

U Pljevljima će se graditi vjetropark Nebojša sa 20 turbina ukupne snage 120 MW

Izvor: eKapija Srijeda, 31.05.2023. 06:06
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / enriquelopezgarre)Ilustracija
Na lokalitetima Bobovo i Kruševo u Pljevljima planirana je gradnja vjetroparka Nebojša na ukupnoj površini od oko 1.671.700 m2. Kako je predviđeno, vjetropark će imati 20 vjertoturbina na odstojanju od 350 metara između svakog stuba vjetroelektrane.

To se može vidjeti u zahtjevu za odlučivanje o potrebi izrade Elaborata procjene uticaja na životnu sredinu koje je investotor projekta podnio Agenciji za zaštitu životne sredine. Kao investitor je navedeno fizičko lice. Za izradu Elaborata bila je zadužena kompanija Green Enviroment Services

Prema prethodno sporovedenim analizama utvrđeno je da je potencijalna količina proizvedene električne energije sa 20 turbina (W2E-185/6,0, 6,0 MW) ukupne snage vjetroparka 120 MW iznosi 393,80 GWh.

Projektanti smatraju da ova lokacija ima dobar potencijal za iskorišdenje energije vjetra. Period povratak uloženih sredstava iznosi 4,81 godina, a riječ je o veoma opravdanoj investiciji sa turbinom W2E-185/6.0, 6,0 MW.

Kako se može vidjeti u dokumentaciji, na osnovu sprovedene analize, a računajući cijenu električne energije iz jula 2022. godine i procijenjene proizvodnje, može se očekivati ukupan godišnji prihod od blizu 40,5 mil EUR.

Za potrebe pripreme ove dokumentacije korištena je Studija istraživanja lokacije Goli Lisac kao izvora zelene energije iz obnovljivih resursa na osnovu analize polja vjetra za izgradnju vjetroelektrane Nebojša Pljevlja, kao i Predlog Urbanističko-tehničkih uslovia za predmetni projekat.

Podsjetimo, za izgradnju ovog vjetroparka Vlada je sredinom decembra prošle godine izdala urbanističko-tehničke uslove. Pored ove investicije, veliko je interesovanje i za izgradnju solarnih elektrana, o čemu možete čitati u odovojenom tekstu. Najveća solarna elektrana u Crnoj Gori Montechevo gradiće se na teritoriji Cetinje, početak radova očekuje se 2025. godine, a vrijednost investicije je 360 mil EUR.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Kompanije bi gradile na desetine zgrada i hotela na obali Tare

Kompanije Beppler&Partners, Stablo i Irenia Investments tražile su tokom javne rasprave o nacrtu Prostorno urbanističkog plana (PUP) Kolašin da se tim planskim dokumentom omogući izgradnja hidrotehničke infrastrukture i saobraćajnica za parcele na kojima žele da grade 14 depadans objekata na samoj obali Tare. Tačnije, traženo je da u plan gradske hidrotehničke infrastrukture bude uključeno vodosnabdijevanje, kako kažu,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.