NavMenu

Unapređenje turističke ponude u Kolašinu - Moguća izgradnja žičare koja bi povezala centar grada sa skijalištem Kolašin 1450, predložene dvije varijante

Izvor: eKapija Srijeda, 21.06.2023. 10:20
Komentari
Podeli
Ski centar Kolašin 1450 (Foto: Shutterstock/Foxys Forest Manufacture)Ski centar Kolašin 1450
U Opštini Kolašin, prvenstveno zbog konfiguracije terena, treba potencirati i izgradnju zičara. Osim na skijalištima gdje već postoje moguće ih je predvidjeti i kao poseban oblik transporta u gradu, predloženo je u Nacrtu Prostorno-urbanističkog plana (PUP) Kolašina koji je objavljen na sajtu Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, a koji je na javnoj raspravi.

Kako stoji u dokumentu, moguće je izgraditi žičaru koja bi povezala centar grada sa Skijalištem Kolašin 1450. U Planu se predviđaju dvije varijante trase žičare.

Varijanta 1: Kolašin - Željeznička stanica - Smrčje - Ćirilovac - Kolašin 1450.

Varijanta 2: Kolašin - Željeznička stanica - Kolašin 1450.

- Varijanta 1 bi imala pet stanica:
  • početna stanica Breza - u blizini kasarne Breza sa parking prostorom za oko 600 vozila.
  • međustanica Željeznička stanica - veza sa željeznicom, prije svega sa primorjem i ostalim mjestima od Beograda do Bara. Obezbijedjen parking za oko 70 vozila.
  • međustanica Smrčje - Žičara Breza-Smrčje može prestavljati prvu fazu žičare. Ostvaruje se veza budućeg turističkog naselja, grada i skijališta.
  • međustanica Ćirilovac - zaustavna stanica žičare bi bila na udaljenosti od oko 200 metara od manastira Ćirilovac. Svi koji žičarom dođu do ove lokacije, ljeti šetnjom, mogu da se vrate u Kolašin ili da se popnu na vrh Ključa, do male kapele i guvna, odakle se pruža fantastičan pogled.
  • zaustavna stanica Jezerine 1450 - okretna stanica.
Najviša tačka žičare, u varijanti 2 bila bi na prevoju Ključ na 1.880 metara nadmorske visine, lijevo od guvna i kapele na Ključu, što može biti veoma atraktivno.

- Još atraktivnije je što bi gondola na rastojanju od svega 800 metara savladala uspon od 300 mnv i što bi se nakon tog uspona naglo spuštala prema Jezerinama sa istim padom - stoji u dokumentu.

Kapacitet žičare bio bi 2.000 putnika na sat.

- Ukupan put od Breze do skijališta trajao bi 30 minuta pri brzini 6m/s. Dužina prve sekcije do Smrčja je oko 5650 m, visinska razlika je 80 metara, put bi trajao 15 minuta i 42 sekunde i maksimalan broj korpi bio bi 111. Dužina druge sekcije od Smrčja do skijališta Kolašin 1450 je oko 5150 m, visinska razlika je 400 metara, put bi trajao 14 minuta i 21 sekundu, maksimalan broj korpi bio bi 102 - navodi se u Planu.

U varjanti 2 početna stanica je kao u varijanti 1, kao i međustanica Željeznička stanica, nakon koje se nastavlja direktno u zaustavnoj stanici Jezerine 1450 - okretna stanica.

Kako je pojašnjeno, u prvoj i drugoj varijanti početna stanica gondole može da bude i druga odgovarajuća lokacija kao što je na primjer zona turizma u sportskoj zoni.

- U pitanju su koridori žičara a precizan položaj će biti određen daljom razradom tehničke dokumentacije. Plan preporučuje izradu Studije izvodljivosti koja bi analizirala sva predložena varijantna rješenja i pokazala koje varijantno rješenje je najpovoljnije - zaključuje se u dijelu dokumenta koji se odnosi na razvoj saobraćajne infrastrukture u Kolašinu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

13.05.2024.  |  Saobraćaj

Ryanair najavljuje snažan rast na Balkanu - Ciljaju 11 miliona prevezenih putnika ove godine

Irska niskotarofna aviokompanija Ryanair (Rajaner) najavila je nastavak snažnog rasta na Balkanu, pri čemu je njen izvršni direktor Majkl O’Liri (Michael O’Leary), nedavno otpisao Wizz Air kao izazivača. Rajaner posluje na četiri od sedam tržišta bivše Jugoslavije. Izuzeci su Slovenija, Makedonija i teritorija Kosova. Wizz Air je trenutno najveći niskotarifni prevoznik u Prištini, Makedoniji i Srbiji, dok Ryanair ima prednost u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.