NavMenu

Znakovi koji ukazuju da je vaše dijete drsko i bezobrazno

Izvor: eKapija Utorak, 20.07.2021. 08:54
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Rondell Melling)Ilustracija
Bezobrazno ponašanje uz nepoštavanje drugih, naročito starijih osoba, predstavljaju prve znake drskog ponašanja djeteta. Roditelji često ne primjećuju ove upozoravajuće signale, što kasnije može voditi u još dublje probleme i nemogućnosti postavljanja granica prema djetetu.

Stručnjaci savjetuju roditelje da čim prije raguju na prve manifestacije drskosti kod djeteta. Ako se problemu posveti na vrijeme, postoje šanse da se ponašanje koriguje. Svako odlaganje dovodi do unosa nepotrebnog nemira u porodični dom.

Zove vas po imenu

Ovakvo ponašanje predstavlja taktiku koja automatski uklanja roditeljski autoritet. Ako je dijete zaista drsko ono će često naglašavati tvoje ime sa određenim tonom, možda čak dodati i tvoje prezime. To je isti način na koji se roditelji obraćaju djetetu kada je uradilo nešto što nije smjelo.

Uopšte vas ne sluša

Dijete izbjegava da uradi išta od onoga što ste mu rekli. Jednostavne rečenice poput: "Hajde da jedemo" ili "Stavi svoje cipelice na mjesto" kod njega ne izazivaju nikakvu reakciju.

Prekida razgovor odraslih

Djecu treba uključivati u razgovore i druženje sa odraslima, ali sa jasno definisanim granicama. Ako prilikom druženja sa vašim prijateljima vaše dijete stalno upada u riječ, prekida druge i traži pažnju, to ukazuje da nema nikakvog poštovanja prema drugima, ali i da se oglušuje o roditeljske naredbe.

Pokušaji da se uvede disciplina ne prolaze uspješno

Pokušavate da uvedete pravila ali vam to ne polazi za rukom. Kada zaprijetite kaznom dobijate odgovor "da ćete vi biti kažnjeni" ili da djetetu "ne možete ništa".

Ne postavlja pitanje nego radi ono što želi

Kada primjetite da vaše dijete umjesto da pita, ide da radi šta ono želi, to je znak da se ozbiljno razgovara o njegovom ponašanju. Umjesto pitanja "mogu li da idem da se igram?" kaže "odoh da se igram", predstavlja znake svojeglavosti i težnje da radi ono što želi.

Ne interesuje ga šta drugi misle

Uopšte se ne obazire na kritike i pretnje kaznom. Ne interesuje ga šta drugi misle o njegovom ponašanju, a na svaku opasku "smiri se" odgovara glasnim, bezobraznim tonom, uz neprimereno ruganje.

Obraća vam se sa naredbom

Ako vas dijete zove po imenu i glasno naređuje da dođete kako biste ispunili neki njegov hir.

Doktorka Laura Markam u svom autorskom tekstu za portal Psyhology Today upozorava roditelje da najgore što mogu da urade za svoje dijete jeste da ignorišu ovakvu vrstu ponašanja. Ona dodaje da to što je dijete drsko, znači da sa takvim ponašanjem ono pokušava nešto da nam kaže. A šta zapravo djeca žele od roditelja, najbolje se otkriva kroz razgovor i konstantnim radom sa njima, savjetuje doktorka Markam.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.11.2023.  |  Građevina

Raspisan tender za rekonstrukciju objekta Tehničkih fakulteta - Vrijednost radova 1,15 mil EUR

Uprava za kapitalne projekte raspisala je tender za izbor izvođača radova na adaptaciji objekta Tehničkih fakulteta Univerziteta Crne Gore. Vrijednost ovog projekta iznosi 950.000 EUR bez, odnosno 1,15 mil EUR eura sa PDV-om. Kako je pojašnjeno, predmet javne nabavke je sanacija eksterijera zgrade, obuhvatajući fasadnu bravariju i fasadu, kao i hidroizolaciju dijela krova Tehničkih fakulteta. Rektor Vladimir Božović kazao je da je ova

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.