NavMenu

Prosječna cijena kvadrata u novogradnji prošle godine 1.194 EUR - Stanovi najskuplji na primorju

Izvor: eKapija Četvrtak, 24.02.2022. 14:29
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay/Nikguy)
Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u 2021. godini iznosila je 1.194 EUR, saopšteno je iz Uprave za statistiku.

Kako pokzuju podaci Monstat, prosječna cijena kvadrata u Podgorici iznosila je 1.211 eura, u primorskom regionu 1.359 eura, u središnjem regionu 624 eura. Na sjeveru je kvadratnog metra stana u novogradnji iznosila 1.060 EUR.

Iz Monstata navode da prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u značajnoj mjeri zavisi od učešća stanova koji pripadaju kategoriji solidarne stambene izgradnje.

- Ukoliko je učešće ovih stanova veće, prosječna cijena stana u novogradnji će biti značajno niža, odnosno ukoliko je učešće manje, prosječna cijena će biti veća - dodaju.

U saopštenju su prikazane prosječne cijene kvadratnog metra stana u novogradnji prema kategorijama privredna društva (prosječna tržišna cijena) i solidarna stambena izgradnja.

- Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u kategoriji privredna društva u 2021. godini iznosila je 1.216 eura, dok je 578 eura iznosila u kategoriji solidarna stambena izgradnja - navode.


U obračun prosječne cijene kvadratnog metra stana u novogradnji u obzir se uzimaju samo stanovi koji su prvi put prodati na tržištu, odnosno za koje je prvi put zaključen kupoprodajni ugovor.

- Predmet posmatranja ovog istraživanja nijesu stanovi starog stambenog fonda, niti ostale vrste nepokrenosti: poslovni objekti, zemljište i drugo - objašnjavaju iz Monstata.

Navode i da istraživanje ne predstavlja odraz ponude i potražnje novih stanova na tržištu, već cijene obračunate na osnovu zaključenih kupoprodajnih ugovora.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

13.05.2024.  |  Saobraćaj

Ryanair najavljuje snažan rast na Balkanu - Ciljaju 11 miliona prevezenih putnika ove godine

Irska niskotarofna aviokompanija Ryanair (Rajaner) najavila je nastavak snažnog rasta na Balkanu, pri čemu je njen izvršni direktor Majkl O’Liri (Michael O’Leary), nedavno otpisao Wizz Air kao izazivača. Rajaner posluje na četiri od sedam tržišta bivše Jugoslavije. Izuzeci su Slovenija, Makedonija i teritorija Kosova. Wizz Air je trenutno najveći niskotarifni prevoznik u Prištini, Makedoniji i Srbiji, dok Ryanair ima prednost u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.