NavMenu

10 tema za razgovor s kolegama koje će učiniti vaše radno okruženje boljim

Izvor: Stratego Ponedjeljak, 09.09.2024. 14:04
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / jmexclusives)Ilustracija
Vjerovatno se i na vašem radnom mjestu mnogo razgovara - o dnevnim zadacima, o onoj narudžbi koja je stigla u poslednji tren, o projektu koji je trebalo da bude završen juče. Ali, šta bi se dogodilo kad biste vi i vaše kolege na trenutak izašli iz "mlina" i razgovarali o samom radnom okruženju? Ako ćete raditi do pune dobi za penziju, možda ćete odraditi i blizu 100.000 radnih sati. Imalo bi smisla provesti nekoliko od njih da zajedno s vašim kolegama pokušate svoje radno okruženje učiniti boljim.

Blog Ian's Messy Desk postavlja pitanje: da, ali o čemu bi tačno trebalo da razgovaramo? Kako se oduprijeti težnji da taj razgovor preraste u seriju žalopojki? Može li se njime razotkriti nešto korisno, umjesto da trošimo vrijeme na razgovore o očitom?

Tome služi ova lista sa 10 tačaka. Ona nudi podsticajna pitanja koja će sigurno otvoriti vrijednu konverzaciju o vašem radnom okruženju. Podijelite listu s kolegama, odaberite jedno ili dva pitanja koja se čine najrelevantnijima i zakažite razgovor. Nema tačnih ili pogrešnih odgovora, niti vam za ovo treba cijeli dan. Samo sat vremena razgovora s otvorenim očima i ušima. Produbićete razumijevanje i usmjeriti se prema konkretnim poboljšanjima.


Posao podsticajan za um

Kad ste se poslednji put izgubili u zanimljivom radu do te mjere da ste izgubili pojam o vremenu? Šta ste tada radili? Je li sam posao, način na koji ste ga obavljali, njegova svrhovitost ili nešto drugo učinilo taj rad tako divnom aktivnošću?


Plodovi vašeg rada

Kad želite da vidite rezultate svog posla, na šta prvo gledate? Kako znate da vaši napori imaju pozitivan učinak? Kad biste imali čarobni štapić i mogli odmah stvoriti sistem za smislenije praćenje rezultata, kako bi izgledao?


Pozitivni problemi

Koji je vaš najveći nerješivi problem? Zašto se tako teško pozabaviti njime, i koja je najveća prilika koja se u njemu krije? Kako biste se bavili tom prilikom kad biste izazov mogli podijeliti na manje, smislene, zadatke?


Sastanci, sastanci i još sastanaka

Koliko sati nedeljno provodite na sastancima? Koliko je sati od toga korisno, a koliko je izgubljeno? Kad biste to neproduktivno vrijeme mogli usmjeriti u neku korisnu aktivnost, koja aktivnost bi to bila?


Glas klijenta

Kad vaši klijenti ogovaraju vašu organizaciju, šta mislite šta govore? Ko vas najviše hvali, ko je najkritičniji i zašto? Razmislite o svojim direktnim klijentima: šta govore o vama lično (znate da rade to!), šta će najverovatnije reći drugima?


Ravnoteža zajednice i pojedinca

Šta je naglašenije kod vas, timski rad, zajedništvo ili individualnost i raznolikost? Ako je odgovor timski rad i zajedništvo, tjera li ta potraga za jedinstvom ljude da prikrivaju svoje različitosti? Ako su u fokusu individualnost i raznolikost, imate li utisak da je vaše radno okruženje neformalna grupa sukobljenih stilova i planova? Kako možete uravnotežiti jedinstvo i jedinstvenost?


Od pasivnih prigovora do pozitivne akcije

Koji je vaš najveći prigovor na radno okruženje? Sad ga preoblikujte i definišite kao pozitivan cilj. Evo primjera: "Umoran sam od nepotrebnog rada. Pola dana se bavim brojkama koje niko nikad ne pogleda". Evo pozitivnog cilja: "Radije bih proveo više vremena u radu koji doprinosi našoj misiji i utiče na naše klijente. Ako moj rad na brojkama ima stvarnu vrijednost, volio bih znati koja je". Kad definišete cilj, možete definisati i akciju: šta vi i drugi možete učiniti da se on ostvari?


Poštovanje

Gete je rekao: "Kako gledate na ljude, tako se prema njima i odnosite, a kako se prema njima odnosite, to i postaju". Što je Gete mislio, i kako to utiče na radno okruženje? Šta možete odmah preduzeti da poštovanje postane jedna od snaga vašeg radnog okruženja?


Možemo li razgovarati?

Postoji li gorila od 200 kila na vašem radnom mjestu - veliki problem ili briga o kojoj se nikad ne razgovara? Nešto poznato svima i u očajničkoj potrebi za dijalogom? Ako postoji, zašto niko ne priznaje da je gorila u vašoj kompaniji? Koji su rizici koje nosi razgovor o tome? Koje su moguće dobrobiti?


Preuzimanje odgovornosti

"Kad bih imao samo malo više autoriteta na poslu, ja bih…" Popunite prazninu s nekoliko akcija koje biste hteli odmah preduzeti kako biste postali efikansiji na poslu. Onda istražite zašto ne možete. Šta vam ne dopušta to? Koju od tih akcija biste ipak mogli odmah pokrenuti?
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.09.2024.  |  Industrija, Građevina

Kod Pljevalja značajne količine laporca, moguća izgradnja fabrike cementa

Ministarstvo rudarstva, nafte i gasa i Vlada Crne Gore nastaviće da podstiču odgovorno investiranje u sektor mineralnih sirovina, uz maksimalnu pažnju prema zaštiti prirodnih i kulturnih dobara. Poseban značaj je dat lokalitetu Jagnjilo kod Pljevalja, gdje se nalaze značajne količine laporca, ključne sirovine za proizvodnju cementa, saopšteno je CdM-u iz Ministarstva rudarstva, nafte i gasa kojim rukovodi ministar Admir Šahmanović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.