NavMenu

Kanada uvodi carinu od 100% na uvoz kineskih električnih vozila

Izvor: Beta Ponedjeljak, 26.08.2024. 16:50
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: eKapija/S.M.)Ilustracija
Kanadska vlada je objavila da uvodi carinu od 100% na uvoz električnih vozila kineske proizvodnje, što su ranije odlučile i SAD.

Premijer Džastin Trudo je objavio i da će Kanada uvesti carinu od 25% na uvoz kineskog čelika i aluminijuma.

- Akteri poput Kine su izabrali da sebi daju nepoštenu prednost na globalnom tržištu - kazao je Trudo na sjednici vlade u Halifaksu, u Novoj Škotskoj.

Vlada Trudoa je ljetos počela 30-dnevne konsultacije o tom pitanju kako bi se, prema riječima zamenice premijera Kristije Frilend, suprotstavila "jasnom nastojanju kineskih kompanija da preplave globalno tržište ponudom".

Potez Kanade je usledio nekoliko nedelja pošto su i SAD i Evropska komisija najavili povećanje carina na uvoz kineskih električnih vozila.

Savjetnik predsjednika SAD za nacionalnu bezbjednost Džejk Saliven ohrabrio je Kanadu da učini isto tokom jučerašnjeg sastanka sa Trudoom u Halifaksu.

Od električnih vozila kineske proizvodnje, u Kanadu se trenutno uvoze jedino ona kompanije Tesla, izrađena u fabrici te kompanije u Šangaju. U ovom trenutku u Kanadi nema ni prodatih ni uvezenih električnih vozila nekog kineskog brenda.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.09.2024.  |  Saobraćaj

Za više putnika niže cijene aviokompanijama - Do kraja godine nova podsticajna šema Aerodroma za prevoznike

Aerodromi Crne Gore (ACG) do kraja ove godine će objaviti novu podsticajnu šemu (povoljnosti za sve aviokompanije) sa ciljem daljeg rasta saobraćaja, posebno sa glavnih emitivnih tržišta koja su važna za crnogorski turizam, a biće i korigovana lista strateških ruta od kojih neke više neće biti njen dio. Ovo je zvanično rečeno "Vijestima" u državnoj kompaniji. Korekcija cjenovne politike dolazi u trenutku nakon što su pojedine

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.