NavMenu

Kanada uvodi carinu od 100% na uvoz kineskih električnih vozila

Izvor: Beta Ponedjeljak, 26.08.2024. 16:50
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: eKapija/S.M.)Ilustracija
Kanadska vlada je objavila da uvodi carinu od 100% na uvoz električnih vozila kineske proizvodnje, što su ranije odlučile i SAD.

Premijer Džastin Trudo je objavio i da će Kanada uvesti carinu od 25% na uvoz kineskog čelika i aluminijuma.

- Akteri poput Kine su izabrali da sebi daju nepoštenu prednost na globalnom tržištu - kazao je Trudo na sjednici vlade u Halifaksu, u Novoj Škotskoj.

Vlada Trudoa je ljetos počela 30-dnevne konsultacije o tom pitanju kako bi se, prema riječima zamenice premijera Kristije Frilend, suprotstavila "jasnom nastojanju kineskih kompanija da preplave globalno tržište ponudom".

Potez Kanade je usledio nekoliko nedelja pošto su i SAD i Evropska komisija najavili povećanje carina na uvoz kineskih električnih vozila.

Savjetnik predsjednika SAD za nacionalnu bezbjednost Džejk Saliven ohrabrio je Kanadu da učini isto tokom jučerašnjeg sastanka sa Trudoom u Halifaksu.

Od električnih vozila kineske proizvodnje, u Kanadu se trenutno uvoze jedino ona kompanije Tesla, izrađena u fabrici te kompanije u Šangaju. U ovom trenutku u Kanadi nema ni prodatih ni uvezenih električnih vozila nekog kineskog brenda.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.09.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Pogledajte kako će izgledati Bulevar Vojislavljevića u Podgorici - Raspisan tender za gradnju vrijedan 14,5 mil EUR (VIDEO)

Kako je i najavljeno, Uprava za saobraćaj objavila je tender za izgradnju bulevara u Ulici Vojislavljevića, sa mostom i kružnim tokom Cetinje - Nikšić. Riječ je o drugoj fazi projekta. Vrijednost radova je 14,5 mil EUR sa PDV-om. Ova saobraćajnica smještena je u podgoričkom naselju Zabjelo, a radiće se u dužini od 3,2 km, od kružnog toka kod Vodovoda do mosta na Morači. Predviđena je izgradnja bulevara sa četiri saobraćajne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.