NavMenu

Za izgradnju solarne elektrane Bileća-Solar 1 predviđeno tri godine - Investicija teža od 230 mil KM i koncesija na 50 godina

Izvor: eKapija Četvrtak, 15.08.2024. 09:29
Komentari
Podeli
Lokacija buduće SE Bileća-Solar 1 (Foto: printscreen/zahtjev za prethodnu procjenu uticaja na životnu sredinu/Eko dozvola Banjaluka)Lokacija buduće SE Bileća-Solar 1
Preduzeće Energy of the Future iz Bijeljine podnijelo je Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS prethodnu procjenu uticaja na životnu sredinu za izgradnju i korišćenje solarne elektrane Bileća - Solar 1, instalisane snage 140 MWp.

Predmetnu procjenu izradilo je preduzeće Eko dozvola iz Banjaluke, a u njemu se navodi da je Energy of the Future preduzeće osnovano u julu 2022. godine pri Okružnom privrednom sudu u Bijeljini. Kako su ranije prenijeli mediji preduzeće je registrovano na Nelu Mitrović, a osnovano sa početnim kapitalom od 1.000 KM. Nela Mitrović je supruga ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vojina Mitrovića.

Predmetna solarna elektrana gradiće se na tertoriji opštine Bileća, na sjeveroistočnoj obali Bilećkog jezera, u pojasu udaljenom cca 75 do 130 metara od samog jezera, a sve u okviru katastarske opštine Miruša.

U pitanju su parcele koje imaju ukupnu površinu od 2.444.025 m2, odnosno 244,4 ha. Planirana zona solarne
elektrane zauzima površinu od cca 191,2 ha.

Neposredno uz predmetnu lokaciju sa njene sjeverne i sjeveroistočne strane, a ispod regionalnog puta nalaze se dvije solarne elektrane instalisane snage po 500 kW.

Prema raspoloživim podacima i preliminarnoj analizi potencijala sunčeve energije na predmetnom području, prosječna godišnja energija koja se generiše na 1 m2 horizontalne površine iznosi oko 1.413 kWh/m2.

Osnovna namjera preduzeća je fazna izgradnja solarne elektrane i pratećih objekata. U okviru datog obuhvata predviđeno je da se postave solarni moduli, inverteri, mjerni uređaji i druga potrebna oprema. Godišnja proizvodnja energije je 197.874 MWh, navodi se u procijeni.

U sklopu realizacije projekta izgradnje SE Bileća, predviđena je djelimična rekonstrukcija postojeće, kao i izgradnja novih saobraćajnica.

Elaborat tehničkog rješenja priključka solarne elektrane na prenosnu mrežu BiH urađen od strane Energetskog instituta Hrvoje Požar - Zagreb, iz marta 2024. godine, koji je revidovan od strane Nezavisnog operatora sistema u Bosni i Hercegovini. Pomenutim elaboratom predložena je samo jedna varijanta priključka predmetne solarne elektrane: Ulaz/izlaz na DV 400 kV Trebinje – Gacko.


Dodaje se i da je Ugovor o koncesiji ovo preduzeće potpisalo sa Vladom RS 16. jula 2024. godine. Ugovor je u ime Energy of the Future potpisao direktor Milan Kojić a koncesija je dodijeljena na 50 godina.
Navedeno je da je period projektovanja i izgradnje predviđen u trajanju od tri godine, i da će biti realizovan u dvije faze razvoja: prva koja obuhvata projektovanje, pribavljanje saglasnosti, pripremne raadove i dr. u trajanju od godine dana i čija je vrijednost 15.454.876 KM i druge faze koja obuhvata nabavku opreme, izgradnju objekta, i drugih radnji za nesemtan rad solarne elektrane u trajanju od dvije godine i visine od 192.175.607 KM.

Početna investicija tako dostiže 207.630.484 KM, dok je predviđeno da će za zamjene panela i invertera tokom trajanja elektrane trebati 23.384.114 KM.

Koncesionar prema Ugovoru treba da plati jednokratnu naknadu u iznosu od 1.155.073 KM i naknadu za korišćenje u iznosu od 0,0055 KM po proizvedenom kilovat satu električne energije.

Zainteresovana javnost može da izvrši uvid u sadržinu zahtjeva na internet stranici Ministarstva
i dostavi svoje mišljenje, komentare i primjedbe, u roku od 15 dana od dana objavljivanja obavještenja (12.avgust)

S.T.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.09.2024.  |  Saobraćaj

Beograd-Podgorica najprometnija avio-linija u bivšoj SFRJ

Dvije najprometnije vazdušne rute u prvoj polovini ove godine između (i unutar) država bivše Jugoslavije bile su avio-linije između Crne Gore i Srbije, to jeste relacije između Podgorice, odnosno Tivta, i Beograda, piše portal ExYU aviation. Prema tim podacima, u prvoj polovini ove godine najprometnija linija između nekih od dijelova bivše zajedničke države, bila je ruta Beograd – Podgorica, na kojoj je u prvih šest mjeseci 2024.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.