NavMenu

Vjetropark Kostolac na mreži početkom sljedeće godine

Izvor: eKapija Srijeda, 22.05.2024. 08:27
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ekapija.com)Ilustracija
Očekuje se da montaža stubova, elisa i vetrogeneratora vetroparka Kostolac počne na leto, kako bismo početkom naredne godine imali novi vetropark na mreži, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović koja je danas obišla radove na izgradnji prvog vetroparka Elektroprivrede Srbije.

- Vetropark Kostolac pravi je primer kako stara rudarska odlagališta mogu da se iskoriste za projekte obnovljivih izvora energije. Ovim projektom, kao i solarnom elektranom "Petka", koja se gradi na obližnjem starom pepelištu, stvaramo uslove za jednu novu Elektroprivredu Srbije - poručila je ministarka, saopštilo je Ministarstvo

Ona je dodala da će Ministarstvo budno pratiti nastavak gradnje vetroparka.

- Bilo je određenih kašnjenja zbog pomeranja rokova projektovanja. Država je svoj posao kada je reč o dozvolama za sada završila i sada je na izvođaču da radove završi u predviđenom roku. Završene su sve saobraćajnice i pristupni putevi, a u toku su radovi na temeljima i platformama. Deo opreme je već stigao, a ostatak je na putu iz Španije, Turske i Kine. Očekujemo da montaža stubova, elisa i vetrogeneratora počne na leto kako bismo početkom naredne godine imali novi vetropark na mreži - rekla je Đedović Handanović.

V. d. generalnog direktora Elektroprivrede Srbije Dušan Živković rekao je da će vetropark od 20 vetrogeneratora snage 66 MW proizvoditi električnu energiju za 30.000 domaćinstava.

- Investicija je vredna 144 mil EUR, od kojih 32,2 miliona izdvaja EPS, bespovratna sredstva Evropske unije iznose 30 miliona, dok je 80 miliona zajam KfW banke uz grant od 1,8 mil EUR. Ovaj projekat deo je promena proizvodnog portfolija EPS-a, odnosno deo jednog od najvažnijih razvojnih zadataka kompanije, a to je uvećanje udela obnovljivih izvora energije - rekao je Živković.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.09.2024.  |  Industrija, Građevina

Kod Pljevalja značajne količine laporca, moguća izgradnja fabrike cementa

Ministarstvo rudarstva, nafte i gasa i Vlada Crne Gore nastaviće da podstiču odgovorno investiranje u sektor mineralnih sirovina, uz maksimalnu pažnju prema zaštiti prirodnih i kulturnih dobara. Poseban značaj je dat lokalitetu Jagnjilo kod Pljevalja, gdje se nalaze značajne količine laporca, ključne sirovine za proizvodnju cementa, saopšteno je CdM-u iz Ministarstva rudarstva, nafte i gasa kojim rukovodi ministar Admir Šahmanović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.