NavMenu

Investicija u rafineriju nafte u Smederevu "teška" 2,4 mlrd EUR - Obećano poštovanje najviših ekoloških standarda

Izvor: Beta Petak, 17.05.2024. 12:27
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/SatyaPrem)Ilustracija
U novu rafinerija nafte u Smederevu, prema sporazumu između Vlade Srbije i China Energy International Group, biće uloženo blizu 2,4 mlrd EUR i biće izgrađena uz poštovanje najviših ekoloških standarda, rekla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović za današnju "Politiku".

Navela je da je Okvirnim sporazumom o projektu izgradnje rafinerije nafte u Smederevu između Vlade Srbije i China Energy International Group, potpisanim na period važenja od dvije godine, planirana gradnja rafinerije u kojoj će se primjenjivati najmodernije tehnologije i u kojoj će se prerađivati teška i laka sirova nafta.

Dodala je da se vrijeme koje će biti potrebno za izgradnju i puštanje u rad nove rafinerije procjenjuje na oko četiri godine od dana dobijanja građevinske dozvole.

- U rafineriji se planira direktno angažovanje 700 stalno zaposlenih i posredno angažovanje 2.400 radnika. Vlasnik i operater će biti jedna kineska naftna kompanija - kazala je Đedović Handanović.

Kako je navela, riječ je o potpuno novim postrojenjima i opremi, a ne o rekonstrukciji i sanaciji postojećih.

Prema njenim riječima, ovaj grinfild projekat podrazumijeva otvaranje novog pogona za preradu sirove nafte, kapacitreta do 100.000 barela dnevno i proizvodnju derivata nafte u skladu sa najvišim tehnološkim i ekološkim standardima.

- Sirova nafta će do rafinerije u Smederevu biti dopremana naftovodom, što znači da će od Pančeva do lokacije u Smederevu biti izgrađen novi krak za potrebe buduće rafinerije - rekla je Đedović Handanović i dodala da tvrdnja da će projekat doprinijeti zaduživanju države nije zasnovana ni na jednoj analizi.

Istakla je i da će građani i nevladin sektor moći da učestvuju u pripremi dokumentacije za izgradnju rafinerije, kako tokom izrade prostornog plana, tako i tokom izrade studije o procjeni uticaja na životnu sredinu.

Ona je navela da je cilj Vlade Srbije da ispuni najviše standarde zaštite životne sredine, ali da se država ne može odreći projekata samo pod izgovorom da imaju uticaj na prirodu.

- U ovom slučaju nema iznenađenja, ni bilo kakave bojazni za građane, jer će sve biti urađeno po ekološki najvišim standardima - rekla je za Đedović Handanović.

Podsetila je i da je Srbija u naftnom sektoru energetski visoko uvozno zavisna, sa relativno niskim učešćem sopstvene proizvodnje nafte u ukupnoj potražnje, te da je ranije, pored rafinerije u Pančevu, imala i onu u Novom Sadu koja je teško oštećena tokom NATO bombardovanja 1999. i nije bilo mogućnosti da se obnovi.

- Činjenica da je Srbija do pre 25 godina imala dve rafinerije, govori u prilog realizacije ovog projekta - kazala je Đedović Handanović za "Politiku".
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.09.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Pogledajte kako će izgledati Bulevar Vojislavljevića u Podgorici - Raspisan tender za gradnju vrijedan 14,5 mil EUR (VIDEO)

Kako je i najavljeno, Uprava za saobraćaj objavila je tender za izgradnju bulevara u Ulici Vojislavljevića, sa mostom i kružnim tokom Cetinje - Nikšić. Riječ je o drugoj fazi projekta. Vrijednost radova je 14,5 mil EUR sa PDV-om. Ova saobraćajnica smještena je u podgoričkom naselju Zabjelo, a radiće se u dužini od 3,2 km, od kružnog toka kod Vodovoda do mosta na Morači. Predviđena je izgradnja bulevara sa četiri saobraćajne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.