NavMenu

Opštinama na sjeveru po milion eura iz programa ekonomskog državljanstva

Izvor: eKapija Petak, 05.05.2023. 08:05
Komentari
Podeli
(Foto: Mckyartstudio/shutterstock.com)
Svim opštinama na sjeveru Crne Gore biće dodijeljeno po milion eura, a riječ je o sredstvima prihodovanim iz programa ekonomskog državljanstva.

Kako je saopšteno iz Vlade, na sjednici održanoj u četvrtak usvojena je Informacija o raspodjeli sredstava namijenjenih za razvoj manje razvijenih jedinica lokalne samouprave iz Posebnog programa ulaganja od posebnog značaja za privredni i ekonomski interes Crne Gore.

- U okviru kapitalnog budžeta za 2023. godinu za pomoć manje razvijenim lokalnim samoupravama sa sjevera za realizaciju kapitalnih projekata iz sredstava ostvarenih od ekonomskog državljanstva, opredijeljen je iznos od milion eura po jedinici lokalne samouprave iz prihoda ostvarenih realizacijom tog Programa - navodi se u saopšteju.

Vlada je zadužila Upravu za kapitalne projekte da zaključi posebne ugovore o namjenskoj potrošnji dodijeljenih sredstava jedinicama lokalnih samouprava i to Kolašin, Mojkovac, Šavnik, Bijelo Polje, Berane, Andrijevica, Rožaje, Gusinje, Plav, Petnjica.

- Takođe, Uprava je zadužena da u okviru svog budžeta obezbijedi sredstva u iznosu od po milion eura za opštine Žabljak, Pljevlja i Plužine u okviru aktivnosti "pomoć lokalnim samoupravama u rješavanju infrastrukturnih problema" - saopšteno je.

U raspravi je naglašeno da je prilikom zaključivanja posebnih ugovora o namjenskoj potrošnji dodjeljenih sredstava potrebno voditi računa da se projekti koji će biti predmet ugovora ne finansiraju iz sredstava pretpristupne podrške Evropske unije Crnoj Gori.

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović kazao je na sjednici da će potpisivanja ugovora opštine biti u obavezi da otvore posebne namjenske račune.

- Dodijeljena sredstva opštine će moći da koriste za potrebu, izradu i reviziju tehničke dokumentacije, izrade elaborata, raspisivanje konkursa, pokretanja postupka eksproprijacije, kao i izvođenje radova i izvođenje razvojnih projekata - pojasnio je.

Predsjednik Vlade Dritan Abazović pozvao je sve lokalne samouprave da kandiduju projekte, navodeći da je su iz Mojkovca već kandidovalai projekat novog gradskog trga, a da spremne projekte imaju i Petnjica i Šavnik.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

03.05.2024.  |  Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Krajem aprila u Crnoj Gori boravilo oko 39.000 turista

U Crnoj Gori je, prema nezvaničnim podacima koje Nacionalna turistička organizacija (NTO) dobija sedmično od lokalnih, 30. aprila boravilo oko 39.000 turista, što je rast od dva odsto u odnosu na prethodnu godinu. Predstavnica NTO, Milena Vujović, kazala je da je i prethodna godina bila zaista dobra u ovom periodu i da su tome doprinijeli dobri programi lokalnih turističkih organizacija. - Shodno najavama, očekujemo da se taj trend dobre

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.