NavMenu

Željeznički prevoz ostvario profit od milion eura - Rekonstrukcija pruge do granice sa Srbijom i modernizacija voznog parka nužni za podizanje kvaliteta usluge

Izvor: Mina Utorak, 10.01.2023. 09:45
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Christo Anestev)Ilustracija
Željeznički prevoz (ŽPCG) će, prema preliminarnim rezultatima, prošlu poslovnu godinu završiti pozitivnim rezultatom većim od milion EUR, što je najbolji rezultat od osnivanja preduzeća, saopštili su iz kompanije.

- Na takav rezultat dominantno je uticalo povećanje prihoda od prodaje karata uz činjenicu da su troškovi ostali na istom nivou - rekli su Pobjedi iz ŽPCG.

U kompaniji su zadovoljni ostvarenim rezultatom, ocjenjujući da ključni pokazatelji rada govore da je prošla godina bila uspješna. Upozoravaju, međutim, da ih čekaju ozbiljni izazovi u podizanju nivoa kvaliteta željezničke usluge.

- Jedan od najznačajnijih izazova je rekonstrukcija pruge od Bara do granice sa Srbijom, koje izvodi Željeznička infrastruktura, a što će rezultirati povećanjem redovnih brzina i skraćenjem putovanja. Drugi se odnosi na modernizaciju voznog parka u srednjoročnom periodu - kazali su iz ŽPCG.

Oni su naveli da je prošle godine prevezeno 775.000 putnika, od čega u lokalnom saobraćaju 645.000.

- Realizovani prihodi od prodaje karata premašiće iznos od 2,6 mil EUR. U odnosu na 2021. godinu prevezeno je 40% više putnika, dok je plan premašen 18% - precizirali su iz ŽPCG.

Oni su dodali da redovno izmiruju neto zarade i uplaćuju doprinos i porez.

- Poreski dug je sa sedam miliona 2020. pao na 5,7 mil EUR. Preduzeće se trudi da izmiruje i akumulirane obaveze iz ranijeg perioda - saopštili su iz ŽPCG i podsjetili da kod njih plate nijesu rasle od 2013, pa je prosječna kompanijska zarada daleko ispod državnog prosjeka, tako da treba razmišljati i o njihovom usklađivanju.

Iz ŽPCG nijesu precizirali kolika je kompanijska prosječna zarada, niti su odgovorili na pitanje da li su prošle godine povećali broj zaposlenih i šta planiraju na tom planu ove godine.

ŽPCG je prošle godine od države dobila naknadu od 6 mil EUR, po osnovu obaveze prevoza putnika od javnog interesa.

- Imajući u vidu da je došlo do poskupljenja energenata, ali i svih usluga i roba koje su povezane sa djelatnošću tekućeg i investicionog održavanja voznih sredstava, smatramo da u narednom periodu ovu naknadu treba uvećati - rekli su iz ŽPCG.

Za ovu godinu su planirali remont vagona, lokomotiva i elektromotornog voza, pa su planirali investicije od 2,2 mil EUR.

Iz ŽPCG je saopšteno da su budžetom za ovu godinu predviđene državne garancije od 20 mil EUR za nabavku novih vozova.

- Formirana je i međusektorska radna grupa koja će raditi na otklanjanju svih barijera kada je u pitanju ispunjenje zahtjeva u dijelu evropskih normi i nacionalnog zakonodavstva vezano za državnu pomoć i način finansiranja ovog projekta - saopštili su iz ŽPCG.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Završetak gradnje hotela Marriott u Kotoru očekuje se kroz dvije i po godine - Investicija vrijedna 35 mil EUR

Kotor će kroz dvije i po godine dobiti još jedan hotel sa pet zvjezdica, a iza 35 mil EUR vrijednog projekta sa 120 soba, stoji kompanija CG hotel. Hotel se gradi ispod magistrale Kotor-Risan, na ušću rijeke Škudre u more, a završetak radova se očekuje kroz dvije i po godine. Kako je investitor kazao "Vijestima", trenutno su završeni radovi na zaštiti temeljne jame, a nakon izgradnje, hotel će predati na upravljanje kompaniji Marriott

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.