NavMenu

Loše stanje na prugama, poslednji vozovi kupljeni 2013. - Iz MKI najavljuju aranžman vrijedan 67 mil EUR koji će uložiti u željeznicu

Izvor: RTCG Ponedjeljak, 30.01.2023. 07:51
Komentari
Podeli
(Foto: Benjamin Wagner/unsplash)
Česta kašnjenja vozova, zastoji usljed nevremena, informacije su koje često čujemo sa naših pruga. Zadnja nabavka vozova desila se 2013. godine, a iz Ministarstva kapitalnih investicija najavljuju aranžman sa Fondom za Zapadni Balkan vrijedan 67 mil EUR koje će uložiti u obnovu pruge.

I dok u Japanu vozovi idu 300 km na čas u Crnoj Gori vrijeme kao da je stalo. Nekada je stanje na Željeznici bilo drugačije prisjeća se dugogodišnji radnik crnogorske željeznice i zviždač Milisav Dragojević.

- Do Golubavaca smo išli 100 km na sat, dajte da vratimo to. Do Bijelog Polja i Kolašina 70, a sada 50 km na sat, pa vratimo to i siguran sam da možemo da obezbijedimo i udobniji, redovniji i sigurniji saobraćaj - kaže Dragojević.

A otvaranje pruge Beograd - Bar prije skoro 50 godine dočekano je sa oduševljenjem. Tada je put od Beograda do Bara trajao sedam sati, danas nešto više od 11. A to ne čudi, jer je prosječna starost vozova oko 40 godina.

Iz Željezničke prevoza i infrastrukture CG poručuju da su stari vozovi ispravni i da konstantno rade na poboljašanjima sigurnosti i udobnosti za putnike.

- Remontovano je oko 10 vagona, trenutno je na popravci osam, a najnoviji vozovi su nabavljeni 2013 - kazala je Jovana Jovanović portparolka ŽICG.

Iz Uprave ŽICG naglašavaju da su na opretaivnom nivou uspjeli da naprave da se na najkritičnijim mjestima poveća brzina i da je sve bezbjedno.

Dragojević koji je i zvizdač u Željeznici misli da nije sve tako, i ističe da smo zbog loše pruge imali nesreću na Bioču.


- Pruga nije bila sposobna za te brzine tada, i ne smijemo dozvoliti da se to ponovi. Stanje pruge je u odnosu na onda gore, jer nije ulagano u obnavljanje pruge i kolosjeka - kaže Dragojević.

Iz menadžmenta naglašavaju da postoje prugari koji obilaze svoje trase više puta u toku dana i ako primijete nešto odmah javljaju.

- Ovo što se nedavno dešavalo je uzrokovano vremenskim neprilikama - kazao je Vladimir Merović tehnički direktor u ŽICG.

Da bi neprilika bilo manje u toku je građevinska rekonstrukcija dionice od Trebešnice kod Kolašina do Bara. Neprilka su svjesni i u Ministarstvu kapitalnih investicija, ali za sada samo najavljuju aranžman sa Fondom za Zapadni Balkan vrijedan 67 mil EUR koje će uložiti u obnovu pruge.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.