NavMenu

Na programe za podršku privredi već stiglo 140 prijava

Izvor: Mina Ponedjeljak, 25.04.2022. 13:43
Komentari
Podeli
(Foto: rangizzz/shutterstock.com)
Na programe za podršku privredi, vrijedne ukupno 5,2 mil EUR, za 15 dana je već stiglo 140 prijava, saopštila je direktorica Direktorata za unapređenje konkurentnosti u Ministarstvu ekonomskog razvoja, Olivera Vukajlović.

- Zadovoljstvo mi je da kažem da već imamo veliki broj aplikacija. Preduzeća su čekala da predaju finansijske iskaze za prošlu godinu, što je jedan od uslova u okviru programa. U ovom periodu od 15 dana imamo već 140 prijava koje su uspješno predate - rekla je Vukajlović agenciji Mina-business.

Ona je kazala da sada komisije evaluiraju dokumentaciju o kojima će odlučivati po redosljedu prijava, dok će korisnici preko platforme dobijati informacije kako je ocijenjena njihova aplikacija.

Vlada je u februaru usvojila programe za unapređenje konkurentnosti privrede, vrijedan 4 mil EUR, za razvoj prerađivačke industrije u izosu od jedan milion EUR i za razvoj i promociju zanatstva, za šta je opredijeljeno 200.000 EUR.

- Imamo veliko interesovanje za neke od linija, a za druge manje, ali ima dovoljno vremena da se i to nadomjesti. Najveće interesovanje vlada za liniju nabavke opreme male vrijednosti i uvođenje međunarodnih standarda - navela je Vukajlović.

Ona je rekla da je sigurna da će se sredstva iskoristiti i pozvala crnogorske privrednike da obrate pažnju na način prijavljivanja, opšte uslove i iznos podrške zagarantovane od Ministarstva.

Javni poziv je raspisan 15. marta i traje do 30. septembra.

- Privreda ima jedan duži vremenski period da aplicira, sprovede aktivnosti koje je namjerila, bilo da je za nabavku neke opreme ili nastupa na nekom sajmu - kazala je Vukajlović.

Ona je precizirala da su ove godine u okviru programa za unapređenje konkurentnosti uvedene dvije nove linije, sa namjerom da privreda ima širi dijapazon aktivnosti koje može da obavi.

- Kada je pitanju nabavka opreme kroz program za unapređenje konkurentnosti, prošle godine smo imali nabavku opreme male vrijednosti. Ove godine smo željeli da ne ograničavamo privredu kada je u pitanju nabavka nove ili polovne opreme, već da to bude oprema veće vrijednosti - rekla je Vukajlović.

Kada je u pitanju nabavka opreme male vrijednosti Ministarstvo refundira do sedam ili 7,5 hiljada EUR, a za nabavku opreme velike vrijednosti do 100.000 EUR.

- Od 4 mil EUR ukupne vrijednosti budžetskih sredstava opredijeljenih za program za unapređenje konkurentnosti, dva miliona se odnosi na nabavku opreme velike i male vrijednosti - navela je Vukajlović.

Ona je kazala da se polako izlazi iz pandemijskog perioda i da se nada da će neke aktivnosti koje su bile onemogućene privrednicima u posljednje dvije godine ponovo početi da se sprovode.

- S tim u vezi je na raspologanju linija za podršku internacionalizaciji, odnosno podrška našim preduzećima koja nastupaju na sajmovima u inostranstvu, tako što bi Ministarstvo refundiralo dio troškova koji oni imaju prilikom organizacija ili odlazaka na sajmove. Linija je vrijedna 100.000 EUR - dodala je Vukajlović.

Ona je podsjetila da imaju i linije za podršku digitalizaciji procesa u okviru preduzeća, podršku cirkularnoj ekonomiji, kao i za podršku uvođenju međunarodnih standarda u poslovanje preduzeća.

- Imamo i nefinansijsku podršku za početnike u biznisu. Takođe im omogućavamo i malu finansijsku podršku u iznosu od tri hiljade EUR. Smatram da će to biti od pomoći onima koji tek počinju biznis - saopštila je Vukajlović.

Ona je kazala da programom za razvoj prerađivačke industrije žele da podrže taj sektor koji je bio zapostavljen u ranijem periodu, a da kroz program za razvoj zanatstva podrže zanatlije.

Vukajlović je navela da je intenzitet podrške od deset do 50%, odnosno 70% za preduzeća koja su u vlasništvu dominantno žena ili kompanije u vlasništvu mladih do 35 godina.

- Vodili smo se i time da uspostavimo ravnomjerniji regionalni razvoj, pa smo akcenat stavili na preduzeća sa sjevera, Cetinja i Ulcinja na način što smo ih dodatno motivisali da se prijave. Iznos podrške ide i do 80 odsto, što je značajan iznos sredstava, tako da se nadam da će naša preduzeća obratiti pažnju na to i prijaviti se - ekla je Vukajlović.

Ona je navela da su programi i ove godine kreirani u saradnji sa privredom, što im je puno pomoglo.

- Preduzeća su prošle godine imala veliki broj formulara koje je trebalo da preuzmu sa naše platforme, popune i ponovo zakače. Ove godine smo se potrudili da taj način apliciranja dodatno unaprijedimo, odnosno da skratimo procedure kako to da rade - kazala je Vukajlović.

Ona je navela da je platforma koja je inovirana ove godine prilično uprošćena, pri čemu je sada dovoljno da kroz par klikova podnesu prijavu popunjavanjem određenih polja.

- Potrudili smo se da taj dio interakcije sa korisnicima bude uprošćen i da da mi pribavimo dosta dokumentacije od nadležih organa. Kada je u pitanju način prijavljivanja, na sajtu Ministarstva postoji video kao jedan vodič kroz cijeli proces prijavljivanja, a ukoliko korisnici imaju neku poteškoću ili pitanje mogu direktno kontaktirati predstavnike Ministarstva - zaključila je Vukajlović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Energija, Industrija

U Bijelom Polju planirana izgradnja VE Korita - Na 162 ha biće 11 vjetrogeneratora ukupne instalisane snage 72,60 MW

U bjelopoljskom naselju Korita predviđena je izgradnja vjetroelektrane ukupne instalisane snage 72.60 MW. To se može vidjeti u predlogu urbanističko-tehničkih uslova za izradu tehničke dokumentacije koji su objavljeni na sajtu Vlade, a u cilju realizacije ove investicije. Zahtjev su podnijele podgoričke kompanije Vjetro park Korita, Sistem-MNE i PerMonte. Ukupa površina lokacije na kojoj je predviđena gradnja vjetoparka je cca 162 ha. -

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.